ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ,ΛΑΠΑΘΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ

Οι παπαρούνες βρίσκονται στις εύκρατες και ψυχρές περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικά τους είναι τα φύλλα τους, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη διασκορπισμένα, η ύπαρξη ενός γαλακτώδους υγρού στο βλαστό, καθώς και τα μεγάλα τους άνθη που φύονται μεμονωμένα σε μίσχους άφυλλους ή σε φυλλώδεις βλαστούς.

Ο καρπός της παπαρούνας είναι πολύσπερμη κάψα.

Υπάρχουν πολλά είδη παπαρούνας (100 περίπου) που είτε είναι αυτοφυή λουλούδια των αγρών είτε καλλιεργούνται.

Το πιο σημαντικό είδος του γένους είναι η Μήκων η υπνοφόρος (Papaver somniferum) γνωστή με τις ονομασίες παπαρούνα και αφιόνι. Είναι ιθαγενές της Ελλάδας, ετήσιο φυτό που ανθίζει την άνοιξη. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά ασημοπράσινα και τα άνθη της είναι πλατιά κυανοπορφυρά. Το φυτό καλλιεργείται για τους καρπούς του που από το χυμό τους λαμβάνεται το όπιο και για τα σπόρια του, που δεν έχουν υπνωτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό και ζωοτροφή. Αυτό το είδος παπαρούνας είναι γνωστό από την αρχαιότητα και τα σπόρια της τα χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό από τα αρχαία χρόνια. Τέτοια σπόρια βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν σε παραλίμνιους οικισμούς στην Ελβετία.

Άλλες ποικιλίες καλλιεργούνται για τα πολύχρωμα άνθη τους και είναι καλλωπιστικά φυτά σε κήπους και πάρκα.

Πάντως το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα είναι η κοινή παπαρούνα των αγρών, επιστημονική ονομασία Μήκων η ροιάς (Papaver rhoeas), μικρό λουλούδι με κόκκινα άνθη μαύρα στη βάση τους, που ανθίζουν την άνοιξη, δίνοντας μαζί με τις μαργαρίτες ένα χαρακτηριστικό χρώμα στην Ελληνική ύπαιθρο.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 πακέτο κρούστα κανάκη( κίτρινη συσκευασία)

1 κιλό σπανάκι

μισό κιλό άγρια χόρτα( παπαρούνες και λάπαθα η ότι άλλα άγρια χόρτα βρείτε)

μισή κουταλιά ψιλοκομμένο μάραθο

3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες 

1 ποτήρι γλυκό κρασί

1 κύβο λαχανικών

1 κουταλιά σούπας πελτέ κύκνος

αλάτι-άσπρο πιπέρι

Σουσάμι για το πασπάλισμα

καλαμποκέλαιο για τα φύλλα..

Βράστε τα χόρτα και βάλτε τα να στραγγίσουν.

Ψιλοκόψτε τα ..

Σωτάρετε  τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.

Προσθέστε τα χόρτα να σωταριστούν και αυτά .

Προσθέστε τον μάραθο , αλάτι και το  πιπέρι .

 

Σβήστε με το κρασί .. Προσθέστε τον κύβο .

Αφήστε τα να πάρουν μια βράση και ρίξτε μέσα τον πελτέ ..

Σε σιγανή φωτιά αφήστε το μείγμα να πιει τα υγρά του .

Εγώ τα βάζω να στραγγίξουν παλιά μέχρι να τα βάλω στην πίτα μου .

Λαδώστε καλά ένα μακρόστενο ταψί .

Στρώστε από κάτω 4 φύλλα . Λαδώστε τα με ένα πινέλο ..

Στρώστε το μισό μείγμα .. Βάλτε από πάνω 2 φύλλα διπλωμένα στα 2 .

Λαδώστε και βρέξτε με λίγο νεράκι ..

Βάλτε το υπόλοιπο μείγμα  από πάνω ..

Στρώστε τα υπόλοιπα φύλλα ..

Λαδώστε , βρέξτε με νερό και κόψτε σε κομμάτια ..

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών μέχρι να ροδίσει ..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON