ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ BABY ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ

Στο µικροσκόπιο το… κρεµµύδι

 

της Νίκης Ψάλτη

 

Στην αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν ευρέως τόσο για τη νοστιμιά του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στις μέρες μας, μπορεί να αποτελεί ένα κοινότατο υλικό μαγειρικής, αλλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατροφική του αξία. Τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους: Είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ. Διαβάστε, λοιπόν, τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τον ταπεινό, αλλά τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βολβό.

Πολλές είναι οι επιδημιολογικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσετίνη που περιέχουν το κρεμμύδι και άλλες τροφές αναστέλλουν
τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», όσοι καταναλώνουν συστηματικά κρεμμύδι και σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Μάλιστα, τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου για καρκίνο στο στόμα και το φάρυγγα διαμορφώνονται στο 84%, για τον καρκίνο του μαστού στο 25%, για τον καρκίνο των ωοθηκών στο 73% και για τον καρκίνο του προστάτη στο 71%.

Μην το τρώτε αν…

έχετε κολίτιδα (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού, γιατί θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν, αν το μωρό τους υποφέρει από κολικούς του εντέρου. Επίσης, αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, θα πρέπει να αποφεύγετε και την κατανάλωση ορισμένων άλλων σκληρών λαχανικών, όπως λάχανο, αγγούρι, κοτσάνι κουνουπιδιού κλπ.

http://www.vita.gr/html/ent/634/ent.8634.asp

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 μοσχαρίσιες γλώσσες

10 κρεμμύδια

5 σκελίδες σκόρδο

μισό ποτήρι  κονιάκ

1 κουτί ντοματάκια

1 κουταλιά πελτέ 

αλάτι-πιπέρι 

2 κύβους βοδινού

κόκκους μπαχάρι

μισό πακέτο baby κρεμμυδάκια

 

Πλύντε καλά τις γλώσσες. Βράστε τις σε καυτό νερό για 15-20 λεπτά περίπου.

Μην την παραβράσετε για θα λιώσει μετά όταν την βάλετε στην σάλτσα..

Ξεφλουδίστε την πέτσα απέξω και κόψτε  σε φέτες .

 

Καθαρίστε και χονδροκόψτε τα κρεμμύδια σας.

Βάλτε τα να σωταριστούν και να μαλακώσουν.

Χρησιμοποιήστε κατσαρόλα που μετά θα μπει στον φούρνο

(με μεταλλικά χερούλια και καπάκι).

 

Κάντε το ίδιο στο σκόρδο και ρίξτε το και αυτό στην κατσαρόλα..

Όταν σωταριστούν καλά και αρχίζουν να παίρνουν χρώμα,

σβήστε με το κονιάκ.

Προσθέστε τα ντοματάκια και τον πελτέ..

Ρίξετε νερό(έτσι ώστε να σκεπαστεί το μείγμα) , τους κύβους, αλάτι και πιπέρι

 και αφήστε να πάρει μια βράση η σάλτσα σας.

Βράστε για περίπου 15-20 λεπτά να συμπυκνωθεί η σάλτσα  και να αρχίσει να δένει…

Προσθέστε μέσα τις φέτες της γλώσσας.

Ρίξτε  τα μπαχάρια. Βράστε για 10 λεπτά ακόμα ..

Σκεπάστε με το καπάκι και βάλτε την κατσαρόλα στον φούρνο για μια 1 ώρα και κάτι ..

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από το πόσο μεγάλες είναι οι γλώσσες και τι ηλικία 

είχε το ζώο από το οποίο προέρχονται.

Όταν η γλώσσα αρχίσει να < τσιμπιέται > καλά με το πηρούνι προσθέστε τα baby κρεμμυδάκια..

Συμπληρώστε υγρά αν χρειάζεται..

Βάλτε ξανά στον φούρνο χωρίς καπάκι μέχρι να γίνουν τα κρεμμυδάκια..

Συνοδέψτε με πουρέ πατάτας η πατάτες τηγανητές και καλό κρασάκι φυσικά….

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON