Η γλώσσα είναι ένα επίπεδο ψάρι. Απαντάται σε αμμώδη σημεία του βυθού και συνήθως κολυμπά πολύ κοντά στο βυθό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Διακρίνεται κατά διαστάσεις σε μεγάλη, και μικρή και κατά είδος σε Γλώσσα η κοινή ή Γλώσσα η γλώσσα (Solea vulgaris ή Solea solea) και Γλώσσα η ξανθή ή Γλώσσα η κίτρινη (Solea lutea) που αμφότερες ανήκουν στην οικογένεια “Γλωσσίδες” (Soleidae).
Το ψάρι αυτό γεννιέται με κατακόρυφο προσανατολισμό, όπως τα συνηθισμένα ψάρια. Σιγά – σιγά αρχίζει να γέρνει και να ακουμπάει στον βυθό. Η πλευρά που ακουμπάει κάτω γίνεται πλακέ και άσπρη. Το μάτι που είναι από κάτω, σιγά – σιγά μετακινείται και έρχεται δίπλα σε αυτό που είχε μείνει από πάνω.
Είναι ιδιαίτερα νόστιμο ψάρι και αρκετά εύκολο να φαγωθεί γιατί δε μένουν άλλα κόκαλα αν απομακρύνει κανείς το κεντρικό κόκκαλο. (Υπάρχει και σχετική σατιρική παροιμία : Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει, εκτός αν είναι ψάρι).
Η αλιεία της γλώσσας στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 563 τόνοι, το 2002 752 τόνοι και το 2003 923 τόνοι.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1_(%CF%88%CE%AC%CF%81%CE%B9)
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
12 φιλέτα γλώσσας( κατεψυγμένα)
500 γρ γαρίδες έτοιμες ξεφλουδισμένες
3-4 πολύχρωμες πιπεριές
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί ντοματάκια
1 κουταλιά πελτέ
μισό καραφάκι ούζο για το σβήσιμο
1/2 φλυτζανιού μαιντανο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2 κύβους λαχανικών
αλάτι -πιπέρι
1 κουταλιά κόρν φλάουερ
Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Σβήνουμε με το ούζο .. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ , τούς κύβους και νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση και να χυλώσει ..
Προσθέτουμε τις γαρίδες μας, πιπέρι, αλάτι,τον μαιντανο και βράζουμε για
άλλα 10 λεπτά.
Τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε βροχηδόν το κόρν φλάουερ ανακατεύοντας συνεχώς.
Βάζουμε ξανά πάνω σε σιγανή φωτιά την κατσαρόλα μας για 5 λεπτά μέχρι
να συμπυκνωθεί η σάλτσα( να δέσει).
Ξεπαγώνετε τις γλώσσες σας και τις στραγγίζετε να μην έχουν νερά.
Στρώνετε μια στρώση σάλτσας στο ταψί σας.
Παίρνετε κάθε φιλέτο και βάζετε λίγο γέμιση, λίγο πιο πάνω από την ουρά..
Τυλίγετε σε ρολάκια και τα βάζετε στο ταψί.
Βάζετε την υπόλοιπη σάλτσα γύρω και πάνω στα ρολάκια και ψήνετε για 20 λεπτά
περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 c..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Καλή χρονιά!!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)