ΨΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

Φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι; Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί κάποιος σε δίλημμα και να αναρωτηθεί αν πρέπει να προτιμήσει το φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι για τη διατροφή του. Γενικά όλοι συμφωνούν ότι το φρέσκο ψάρι είναι καλύτερο από ένα κατεψυγμένο ψάρι, εάν και εφόσον μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να το ξεχωρίσουμε από ένα ψάρι που ναι μεν δεν έχει καταψυχθεί, αλλά δεν είναι φρέσκο.

Τα φρέσκα ψάρια είναι σαφώς προτιμότερα από τα κατεψυγμένα γιατί διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμα. Σήμερα ωστόσο οι δυνατότητες που έχουμε να βρούμε πραγματικά φρέσκα ψάρια είναι αρκετά περιορισμένες. Μπορεί κανείς να αγοράσετε φρεσκότατο ψάρι που πιάστηκε πριν λίγες ώρες, αν επισκεφτείτε μια ψαραγορά, ή ακόμα καλύτερα τις ιχθυόσκαλες που βρίσκονται στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, όπου ακμάζει ακόμα η αλιεία ψαριών. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση των ψαραγορών δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν το ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο.

 Έχουν ακουστεί πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό σχετικά με κατεψυγμένα ψάρια που αποψύχθηκαν και πωλήθηκαν ως φρέσκα, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για να αποφύγουμε προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Σήμερα, τα μεγάλα σκάφη διαθέτουν ψυγεία, έτσι ώστε να καταψύχουν ή να συντηρούν τα ψάρια μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που αλιεύονται. Τα φρέσκα ψάρια αν καταψυχθούν αμέσως διατηρούν τα συστατικά τους σε μεγάλο βαθμό, ενώ αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για ώρες και μετά μπουν σε θερμοκρασία συντήρησης θεωρούνται μπαγιάτικα, και δεν είναι ούτε τόσο νόστιμα ούτε πια θρεπτικά.

Αν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο ή όχι, συνήθως είναι καλύτερα να προτιμούμε τα κατεψυγμένα ψάρια, που είναι σίγουρα καλύτερα από τα μπαγιάτικα, με την προϋπόθεση βέβαια να μην έχουν αποψυχθεί κατά τη διακίνηση τους μέχρι το πιάτο μας.

Πόσο διατηρούνται τα κατεψυγμένα ψάρια; Τα κατεψυγμένα ψάρια διατηρούνται στην κατάψυξη για 3-4 μήνες. Αν αγοράσουμε ένα φρέσκο ψάρι και θελήσουμε να το καταψύξουμε, καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τα σπλάχνα, γιατί επιταχύνουν τη σήψη, και να τα διατηρήσουμε στους -4 βαθμούς.

http://www.psaria.net/2011/10/katepsygmena-freska-psaria.html#more

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

6-7 φιλέτα γλώσσας

500 γρ γαρίδες 

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη

1 κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

2 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

2 μεγάλες κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο

μαγιονέζα

2-3 σταγόνες ταμπάσκο

αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες για τα λέπια

κόκκινη πιπεριά για το περίγραμμα του ψαριού και το στόμα του

ελιές γεμιστές για το μάτι

αγγουράκι τουρσί για τα αγκάθια

 

Βράστε τις γλώσσες και τις γαρίδες.

Βάλτε τα ψάρια και τις γαρίδες σε ένα τρυπητό να στραγγίσουν καλά..

Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπώλ την κάππαρη..

Προσθέστε τις γαρίδες και τις γλώσσες ψιλοκομμένες….

………..το κρεμμύδι……..

………τον μαιντανο και τα αγγουράκια…

Προσθέστε την μαγιονέζα , το ταμπάσκο και αλάτι αν χρειάζεται ..

Μην βάλετε πολλή μαγιονέζα.. Ίσα που να δένουν τα υλικά μαζί..

Ανακατέψτε το μείγμα καλά..

Διακοσμήστε την σαλάτα σας αν θέλετε, όπως εμείς..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

Καλές γιορτές!!!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON