ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

Με το ψωμί έχω έναν έρωτα μεγάλο.. 

Ίσως φταίει οτι  μεγάλωσα στην εποχή που οι γυναίκες  ζύμωναν και έψηναν 

ψωμί στο σπίτι..

Οι φούρνοι ήταν παραδοσιακοί με καυσόξυλα και το αλεύρι είχε όψη κίτρινη του σταριού

και μια γλύκα αφάνταστη..

Το ψωμί το τρώγαμε πολύ εκείνα τα χρόνια…

Ψωμί με ζάχαρη , ψωμί με ταχίνι, ψωμί κομμένο τετραγωνάκια και μπάνιο σε πιάτο

με ζαχαρούχο γάλα .. Και αργότερα ψωμί με μερέντα..

Το ψωμί παντού…και στο φαγητό και σαν επιδόρπιο.. Ψωμί ευλογημένο!

281120127515

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

271120127492

2 φακελάκια μαγιά των 8 γρ

4 φλυτζάνια χλιαρό νερό

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

3/4 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο

3 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

1  κουταλιά σούπας αλάτι

1500 γρ κόκκινη φαρίνα περίπου

Βάζουμε σε μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό,την μαγιά,την ζάχαρη και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.
Εγώ το σκέπασα με μια κουβέρτα και το άφησα 1 ώρα .

Μετά το πέρας της μιας ώρας προσθέτουμε το  υπόλοιπο χλιαρό νερό

 (3,1/2 φλυτζάνια),το αλάτι,το καλαμποκάλευρο και το μπαίκιν .

Στο τέλος ρίχνουμε την κόκκινη φαρίνα .

Δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.

Ρίχνουμε στο τέλος  λίγο λίγο το λάδι και ζυμώνουμε να το πιεί.

Το αφήνουμε να ανεβεί, να φουσκώσει  για 1,1/2 ώρα περίπου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους   180C.

271120127491

Κόβουμε σε κομμάτια την ζύμη μας και πλάθουμε μπάλες ψωμιού.

Τις βάζουμε  σε καλά λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά

περίπου σκεπασμένες σε ζεστό μέρος.

Κοντά στον φούρνο που προθερμαίνεται είναι το ιδανικότερο  μέρος.

271120127493

271120127501

Με ένα κουπάτ κάναμε καρδούλες στο κέντρο κάθε ψωμιού και το περάσαμε ξανά 

με μια λάμα μαχαιριού για να μείνει το σχήμα και αφού ψηθεί..

281120127508

Ψήσαμε για περίπου μια ώρα και κάτι …

281120127506

Αφράτα κίτρινα μοσχομυριστά ψωμάκια…που φαγώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ότι φτιάχτηκαν.

281120127516

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON