Με το ψωμί έχω έναν έρωτα μεγάλο..
Ίσως φταίει οτι μεγάλωσα στην εποχή που οι γυναίκες ζύμωναν και έψηναν
ψωμί στο σπίτι..
Οι φούρνοι ήταν παραδοσιακοί με καυσόξυλα και το αλεύρι είχε όψη κίτρινη του σταριού
και μια γλύκα αφάνταστη..
Το ψωμί το τρώγαμε πολύ εκείνα τα χρόνια…
Ψωμί με ζάχαρη , ψωμί με ταχίνι, ψωμί κομμένο τετραγωνάκια και μπάνιο σε πιάτο
με ζαχαρούχο γάλα .. Και αργότερα ψωμί με μερέντα..
Το ψωμί παντού…και στο φαγητό και σαν επιδόρπιο.. Ψωμί ευλογημένο!
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 φακελάκια μαγιά των 8 γρ
4 φλυτζάνια χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού καλαμποκέλαιο
3 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1500 γρ κόκκινη φαρίνα περίπου
Βάζουμε σε μπώλ μισή κούπα χλιαρό νερό,την μαγιά,την ζάχαρη και λίγο αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε πηχτό χυλό.
Εγώ το σκέπασα με μια κουβέρτα και το άφησα 1 ώρα .
Μετά το πέρας της μιας ώρας προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό
(3,1/2 φλυτζάνια),το αλάτι,το καλαμποκάλευρο και το μπαίκιν .
Στο τέλος ρίχνουμε την κόκκινη φαρίνα .
Δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει.
Ρίχνουμε στο τέλος λίγο λίγο το λάδι και ζυμώνουμε να το πιεί.
Το αφήνουμε να ανεβεί, να φουσκώσει για 1,1/2 ώρα περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180C.
Κόβουμε σε κομμάτια την ζύμη μας και πλάθουμε μπάλες ψωμιού.
Τις βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40 λεπτά
περίπου σκεπασμένες σε ζεστό μέρος.
Κοντά στον φούρνο που προθερμαίνεται είναι το ιδανικότερο μέρος.
Με ένα κουπάτ κάναμε καρδούλες στο κέντρο κάθε ψωμιού και το περάσαμε ξανά
με μια λάμα μαχαιριού για να μείνει το σχήμα και αφού ψηθεί..
Ψήσαμε για περίπου μια ώρα και κάτι …
Αφράτα κίτρινα μοσχομυριστά ψωμάκια…που φαγώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ότι φτιάχτηκαν.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)