Όταν ακούς τη λέξη “γενέθλια” τι σου έρχεται πρώτα- πρώτα στο μυαλό; Αγαπημένα πρόσωπα, πολύχρωμα μπαλόνια, τρελός χορός μέχρι το πρωί. Τι θα ήταν όλα αυτά, όμως, εάν δεν περιστρέφονταν γύρω από την παντονινή πρωταγωνίστρια κάθε γενέθλιας ημέρας;
Αφράτη, πολύχρωμη, λαχταριστή…
Ναι, η γενέθλια τούρτα είναι πάντα η party queen και το ξέρεις!
Το ζαχαρένιο έθιμο που μας κάνει να φυσάμε κεράκια και να κάνουμε ευχές, έχει τις καταβολές του στην Αρχαία Ελλάδα. Ο εορτασμός προς τιμήν των γενεθλίων της θεάς Αρτέμιδος συνοδευόταν από ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν αναμμένα κεριά. Η Θεά Άρτεμις ήταν Θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας και η φλόγα των κεριών συμβόλιζε τη λάμψη του φεγγαριού με τους Αρχαίους Έλληνες να πιστεύουν πως ο καπνός θα μεταφέρει στη θεά τις προσευχές τους.
Το έθιμο μετεξελίχθηκε στη Γερμανία την περίοδο του μεσαίωνα, όποτε οι Γερμανοί φτιάχνουν ένα κέικ για τα γιορτάσουν τα παιδικά γενέθλια. Τα κέικ αποκτούν πολλά επίπεδα και γίνονται πιο γλυκά. Αυτό το είδος τούρτας ονομάζεται Geburtstagorten και το 17ο αιώνα προστίθεται και η περίτεχνη διακόσμηση. Τα χρόνια περνούν, η ζαχαροπλαστική αποκτά νέες τεχνικές και διανθίζεται με την έννοια του food styling κι έτσι σήμερα πια η γενέθλια τούρτα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, με αμέτρητες επιλογές γεύσεων, κρεμών, υφών και διακοσμήσεων. Όσο για το hit “Happy Birthday”, αυτό καθιερώθηκε περί το 1900 ως μια ταυτόχρονη ευχή των καλεσμένων προς τον εορτάζοντα.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες στο www.koykoycook.gr .Αποφασίσαμε λοιπόν να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε και να διακοσμήσετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση. Κάποιες τούρτες είναι για αρχάριους και άλλες για προχωρημένους και επαγγελματίες.








ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef/Sugarpaste Artist –Decorator Ρένα Κώστογλου)