Παντού σε όλο τον κόσμο συνηθίζουν οι φοιτητές να πετούν στον αέρα το καπέλο της επίσημης ενδυμασίας τους κατά την εορτή της αποφοίτησης με κραυγές ενθουσιασμού για τη λήψη του πτυχίου και την απελευθέρωσή τους, τρόπον τινά, από τον φόρτο των σπουδών……
Το καπέλο με το χαρακτηριστικό θύσανο χρονολογείται στην ίδια εποχή, ενώ έγινε δημοφιλές τον 14ο και 15ο αιώνα μ.Χ., όπου το φορούσαν καλλιτέχνες και απόφοιτοι. Το καπέλο φανέρωνε εξυπνάδα και υπεροχή, ενώ εκείνη την εποχή, ήταν κόκκινο, συμβολίζοντας το αίμα και τη ζωή.
Το πέταγμα του καπέλου στον αέρα είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1912 από τους αποφοίτους της Ναυτικής Ακαδημίας των Η.Π.Α. Μετά από δύο χρόνια, όπου ήταν αναγκασμένοι να φορούν το πηλίκιο στα πλοία, με την αποφοίτησή τους, έπαιρναν το νέο πηλίκιο του αξιωματικού, οπότε και δε χρειάζονταν το προηγούμενο.
Έτσι, στο τέλος της ορκωμοσίας τους, το πέταγαν στον αέρα. Σήμερα, η κίνηση αυτή σημάνει το τέλος μιας περιόδου στη ζωή των αποφοίτων και το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου.
Τώρα αναρωτιέσαι, γιατί έχει αυτό το τετραγωνικό σχήμα σε αρκετά πανεπιστήμια; Στην Κύπρο, τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν ακολουθούν αυτή την παράδοση, όμως στα περισσότερα Πανεπιστήμια παγκόσμια επικρατεί αυτό το στυλ. Δεν υπάρχει μία ορθή απάντηση.
Κάποιοι λένε πως υποδηλώνει τη μορφή ενός βιβλίου για να δώσει μια πιο επιστημονική εμφάνιση. Άλλοι πιστεύουν πως αντανακλά το σχήμα του campus του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.




ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση:Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)