ΤΟΥΡΤΑ ΔΥΤΗΣ

Ως αυτόνομη κατάδυση, ορίζεται η δυνατότητα κατάδυσης με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Πιο συχνά, η αυτόνομη κατάδυση λέγεται SCUBA diving από τα αρχικά της αγγλικής φράσης Self-Contained Underwater Breathing Apparatus (συσκευή αυτόνομης υποβρύχιας αναπνοής).

Η ιδέα μιας συσκευής που θα επιτρέπει στον άνθρωπο να αναπνέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανήκει στον Αριστοτέλη, ο οποίος πρότεινε μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω στο κεφάλι του δύτη, έτσι ώστε να συγκρατεί μέσα της αέρα. Αναφορά σε δύτες κάνει ο Θουκυδίδης, περιγράφοντας πώς οι Αθηναίοι πριόνιζαν τα υποβρύχια φράγματα προστασίας των Συρακουσίων, ενώ και ο Αρριανός εξιστορεί ότι ο Μ. Αλέξανδρος χρησιμοποίησε δύτες στην πολιορκία της Τύρου. Κατά τον Μεσαίωνα πολλοί μηχανικοί σχεδίασαν και κατασκεύασαν καταδυτικές συσκευές. Ανάμεσά τους ο σπουδαίος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τα αντικείμενα που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ήταν κώδωνες, ασκοί και άλλα, όχι πάντα με την αναμενόμενη επιτυχία.

Η πρώτη κατασκευή αναπνευστικής συσκευής αποδίδεται στον άγγλο φιλόσοφο Ρότζερ Μπέικον το 1240. Μεγάλη ώθηση όμως στην ανάπτυξη της καταδυτικής τεχνολογίας έδωσαν οι ανακαλύψεις του Άγγλου Ρόμπερτ Μπόιλ, ο οποίος περί το 1660 μελέτησε τις φυσικές ιδιότητες του συμπιεσμένου αέρα. Ο νόμος του Μπόιλ περιγράφει την επίδραση της αλλαγής της πίεσης στον όγκο και την πυκνότητα των αερίων, γεγονός υψίστης σημασίας για την καταδυτική φυσιολογία. Το 1920 ο Υποπλοίαρχος του γαλλικού ναυτικού Κορλύ εφηύρε τα πτερύγια κολύμβησης, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Ζακ Κουστώ και ο Εμίλ Γκανιάν τελειοποίησαν τον ρυθμιστή πίεσης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πρώτος που χρησιμοποίησε σκάφανδρο για την κατάδυσή του ήταν ο σφουγγαράς Φώτης Μαστορίδης από τη Σύμη, το 1866. Σημαντική συνεισφορά στη ανάπτυξη της αυτόνομης κατάδυσης είχε όμως και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Μ.Υ.Κ.) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και πιο συγκεκριμένα ο Διοικητής της Μανώλης Παπαγρηγοράκης. Χάρη σε αυτόν τέθηκε το θεωρητικό υπόβαθρο για το γνωστικό πεδίο της αυτόνομης κατάδυσης και το κατάλληλο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση :Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON