ΤΟΥΡΤΑ ΒΑΛΙΤΣΑ-ΤΑΞΙΔΙ

Στην αρχή ο άνθρωπος ταξίδευε περπατώντας, κυρίως για να βρει τροφή ή νερό. Πολύ αργότερα έπλευσε στη θάλασσα και το όνειρό του να πετάξει σαν πουλί πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα. Το κάθε βήμα, το κάθε πανί που σήκωσε, το κάθε φτερό που άνοιξε ήταν ένα τεχνολογικό πείραμα κι όταν τα κατάφερνε ένα επίτευγμα. Η ιστορία των ταξιδιών είναι και η ιστορία των εφευρέσεων που κάθε φορά έκαναν τον κόσμο λιγότερο άγνωστο και μεγάλο.Τα ταξίδια στη στεριά στην αρχαία εποχή ήταν επίπονα και επικίνδυνα. Ταξίδι σήμαινε να ακολουθείς δρόμους που συχνά δεν ήταν παρά κακοτράχαλα μονοπάτια. Σήμαινε να περνάς ποτάμια με τα πόδια. Μα πάνω απ’ όλα σήμαινε κοπιαστική πορεία κάτω από τον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή ή το χιόνι.

Ο τροχός ανακαλύπτεται γύρω στα 3200 π.Χ. στη Μεσοποταμία. Οι πρώτοι τροχοί φτιάχνονταν από ένα συμπαγές κομμάτι κορμού δέντρων. Αυτοί οι κύκλοι από συμπαγές ξύλο μετατράπηκαν σε τροχούς μόνο όταν οι άνθρωποι πέρασαν από το κέντρο τους ένα άξονα γύρω από τον οποίο μπορούσαν να περιστρέφονται. Από τότε κάρα, άρματα, καρότσες, άμαξες κυριαρχούν στις μετακινήσεις και στα ταξίδια.

Τα ταξίδια κρατούν πολλές μέρες και οι ταξιδιώτες εκτίθενται σε κινδύνους αλλά και στο κρύο της νύχτας, τη βροχή, το κρύο και τον καυτό ήλιο. Γι’ αυτούς τους ταξιδιώτες χτίζονται, ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια, σταθμοί για να ξαποσταίνουν. Αν οι οδοιπόροι και τα ζώα χρειάζονται μονοπάτια, τα τροχοφόρα χρειάζονται δρόμους. Και ένα καταπληκτικό δίκτυο δρόμων που ένωσε σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό κόσμο εκείνης της εποχής έφτιαξαν οι Ρωμαίοι. 

Τίποτα δεν αλλάζει καθώς τα χρόνια περνούν, στο αργό ξετύλιγμα των δρόμων που ακολουθούν πεζοπόροι ή καβαλάρηδες, φορτωμένα ζώα, καμήλες, ελέφαντες. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου εξερευνήθηκε περπατώντας.

Μέχρι που στις αρχές του 20ου αιώνα δυο εφευρέσεις θα αλλάξουν όχι μόνο τα ταξίδια αλλά θα κάνουν τη γη πολύ μικρότερη και θα φτάσουν μέχρι το πιο απόμακρο άγνωστο κομμάτι της: Η ατμομηχανή που θα κινήσει τα τρένα πάνω σε εκατομμύρια μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών και το αυτοκίνητο που θα αλλάξει ριζικά την έννοια του ταξιδιού αλλά και θα κατακτήσει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων στις πόλεις. 
Τα δυο αυτά μεταφορικά μέσα θα μειώσουν θεαματικά τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει ο άνθρωπος το γύρο του κόσμου. 

Στην αρχαία εποχή το θαλασσινό ταξίδι ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να μετακινηθεί κανείς από τόπο σε τόπο. Με την προϋπόθεση πως ο καιρός θα ήταν καλός, το θαλάσσιο ταξίδι δεν ήταν καθόλου δυσάρεστο. Ο ταξιδιώτης φόρτωνε στο πλοίο το φαγητό, το ποτά και τα υπόλοιπα υπάρχοντά του και δεν χρειαζόταν πια να κάνει τίποτα άλλο: το καράβι γινόταν πανδοχείο και ο αέρας ή τα κουπιά έκαναν τη δουλειά τους.Τα μόνα τεχνικά βοηθήματα που διέθεταν οι ναυτικοί μέχρι πριν από τρεις αιώνες ήταν τα κιάλια, ο αστρολάβος, ο εξάντας και οι χάρτες – οι πορτολάνοι. Σ’ αυτά θα προστεθεί και η πυξίδα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η ατμομηχανή θα αλλάξει και τα ταξίδια στη θάλασσα. Τα ιστιοφόρα καράβια θα μοιραστούν για λίγο τις θάλασσες με τα ατμόπλοια ακόμα πάνω και στο ίδιο πλοίο που πλέει με πανιά και ατμομηχανή. Σύντομα τα ατμόπλοια θα κατακτήσουν τις θάλασσες και τα πρώτα υπερωκεάνια θα πλεύσουν με ασφάλεια στους ωκεανούς, μεταφέροντας από τη μια ήπειρο στην άλλη τουρίστες αλλά κυρίως μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα τα αεροπλάνα επιχειρούν δειλά τις πρώτες πτήσεις τους. Πολύ συχνά πέφτουν. Οι μικροί χρόνοι όμως, που χρειάζονται για να καλύψουν τις αποστάσεις κάνουν τις πτήσεις θελκτικές για όλο και περισσότερο κόσμο.

Eχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Pastry Chef Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON