ΤΟΥΡΤΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Ο Γουστάβος Άιφελ (γαλλικάAlexandre Gustave Eiffel‎, πραγματικό επώνυμο: Bönickhausen ή Bοnickhausen, (15 Δεκεμβρίου 1832 – 27 Δεκεμβρίου 1923), ορθότερα στα ελληνικά: Εφέλ, ήταν Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στη Ντιζόν και έγινε γνωστός χτίζοντας γέφυρες. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Κάποτε είχε δηλώσει ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889, όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, κατασκευάστηκε μεταξύ 1887 και 1889, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. 300 εργάτες και 300 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι σήμερα, έχτισαν την φήμη του πύργου πιο ψηλά και από τα 324 μέτρα της κορυφής του.

9 Αξιοσημείωτα Γεγονότα για τον Πύργο του Άιφελ

 1. Ο Γουστάβο Άιφελ δεν είναι ο αυθεντικός σχεδιαστής του Πύργου. Για την ακρίβεια, οι δύο άνδρες που σχεδίασαν το αρχικό πλάνο, είναι οι Maurice Koechlin και Emile Nouguier, δύο μηχανικοί της εταιρείας.
 2. Ενώ η αρχική ιδέα ήταν να γκρεμιστεί ο πύργος μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, η κυβέρνηση έκρινε πως αποτελεί ένα πολύτιμο κτήριο για τις τηλεπικοινωνίες.
 3. Ο Χίτλερ προσπάθησε να τον γκρεμίσει με διαταγή του, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Η Γαλλική αντίσταση απάντησε έξυπνα, κόβοντας όλα τα καλώδια των ανελκυστήρων, και αναγκάζοντας τους Ναζί να ανέβουν με τις σκάλες στην κορυφή ώστε να υψώσουν την σημαία τους.
 4. Ο 3ος και τελευταίος όροφος του πύργου, χρησιμοποιούνταν σαν μετεωρολογικό εργαστήριο από τον Άιφελ, και έπειτα “άνοιξε τις σκάλες του” και σε άλλους επιστήμονες. (Υπάρχει επίσης ένα πριβέ διαμέρισμα του Γουστάβο, που σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό, και έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Τόμας Έντισον).
 5. Σήμερα, οι πιο γενναίοι που θα ανέβουν στην κορυφή, μπορούν να βρουν το γνωστό Champagne Bar, και να απολαύσουν την μαγευτική θέα μαζί με επιλεγμένες σαμπάνιες (13-22€).
 6. Αντίστοιχα, υπόγεια από τον πύργο, υπάρχει μία μυστική στρατιωτική βάση που συνδέεται με ένα μεγάλο τούνελ στην κοντινή Στρατιωτική Σχολή. Πλέον, αποτελεί ένα μικρό μουσείο που ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε να επισκεφτείτε!
 7. Υπάρχουν 72 ονόματα από μεγάλους Γάλλους επιστήμονες του 19ου αιώνα χαραγμένα στα σίδερα του πύργου. Όσοι έχετε “όραση γερακιού”, θα μπορέσετε να διακρίνετε στις πλευρές του πύργου, κάτω από το πρώτο μπαλκόνι, ονόματα όπως Φουκώ (Foucault), Φουριέ (Fourier) και Dumas.
 8. Για να διατηρηθεί η “σιδερένια ομορφιά” του πύργου, αλλά και να προληφθεί η σκουριά,  χρησιμοποιούνται περίπου 50 τόνοι μπογιάς κάθε 7 χρόνια.
 9. Ενδιάμεσα σε όλα τα σουβενίρ του 1ου ορόφου, θα βρείτε και ένα μίνι-ταχυδρομείο, από όπου μπορείτε να στείλετε καρτ-ποστάλ στους αγαπημένους σας, με το επίσημο γραμματόσημο του Πύργου του Άιφελ!

  Έχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος 

  να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

  Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

  Απλά εμείς σας δίνουμε τις δικές μας ιδέες .

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON