ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗ

Το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη είναι πολύμορφο. Περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη. Περιλαμβάνει την Παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή στη συνεχεία κρουασάν και αρτοσκευάσματα όπως επίσης περιέχει και τις παρασκευές φαγητών ζεστών και κρύων, που παρουσιάζονται σε μπουφέδες.

Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση του ζαχαροπλάστη παρέχεται στα τμήματα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων,στις αντίστοιχες Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ η στα αντίστοιχα τμήματα δημόσιων ή ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. 

Σπουδαιότητα: Ο ζαχαροπλάστης πρέπει να διαθέτει γνώσεις των υλικών και συστατικών που χρησιμοποιεί για την παρασκευή γλυκών, δεξιοτεχνία στα χέρια, ικανότητα υπολογισμού των υλικών και συστατικών των προϊόντων του, καθώς και δημιουργική φαντασία, για να μπορεί να κάνει κατάλληλους συνδυασμούς υλικών και να δίνει όμορφη παρουσίαση στα γλυκά που παρασκευάζει. Χρειάζεται να είναι συνεπής, να έχει καλό συγχρονισμό και ικανότητα συνεργασίας, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή προστασία του χώρου, των υλικών και των εργαλείων που χειρίζεται.
Χρειάζεται επίσης, να διαθέτει αρκετή σωματική αντοχή και δύναμη, καθώς δουλεύει όρθιος αρκετές ώρες και συχνά, χρειάζεται να σηκώνει βαριά υλικά που αφορούν πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Πρέπει να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός και φιλικός με τους πελάτες του, να διαθέτει υπομονή και ευσυνειδησία και να αγαπά την καθαριότητα και την τάξη, καθώς τα προϊόντα είναι ευρείας κατανάλωσης και οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσής τους σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία.

Μέλλον: Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα χώρο που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου και έχοντας σταθερή ανάπτυξη, δίνει θετικές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας στους ζαχαροπλάστες. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση γλυκών και διαφόρων παρασκευασμάτων ζαχαροπλαστικής είναι πάντα σταθερή και δεδομένου ότι οι καταναλωτές επιζητούν τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και της αισθητικής στον τομέα αυτό, πιστεύουμε ότι η αγορά παραμένει πάντοτε ανοιχτή για άτομα με θεωρητικές γνώσεις, ειδικές δεξιότητες και πείρα στην παρασκευή εύγευστων και υγιεινών γλυκισμάτων.
Οι οικονομικές αποδοχές του ζαχαροπλάστη θεωρούνται ικανοποιητικές. Πολλές φορές σχετίζονται με την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και τη φήμη και πελατεία του καταστήματος ή της επιχείρησης που εργάζεται.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο ζαχαροπλάστης εργάζεται ως υπάλληλος-τεχνίτης σε ζαχαροπλαστεία, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε εταιρείες έτοιμων γευμάτων, σε κρουαζιερόπλοια, ή ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.

Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του τεχνικού ζαχαροπλαστικής τέχνης απαιτεί ιδιαίτερες χειρωνακτικές δεξιότητες και πολλές ώρες ορθοστασίας. Ο τεχνικός δουλεύει σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το ωράριό του είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Στην περίοδο των εορτών εργάζεται καθημερινά, Κυριακές και αργίες.
Εργάζεται στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου σε χώρους άνετους, καθαρούς και με κατάλληλο εξοπλισμό, όπου όμως έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική κούραση και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο από το ψήσιμο των γλυκών.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εγγράφονται στο Σωματείο Καταστηματαρχών-Ζαχαροπλαστών.

Γενικά σχόλια: Η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη που συνδυάζει την ποιότητα με τη γεύση και την αισθητική παρουσίαση. Βασίζεται πάνω σε σωστούς υπολογισμούς και συνδυασμούς υλικών, καθώς και στη δημιουργική φαντασία του ζαχαροπλάστη.
Ο ζαχαροπλάστης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός, χρειάζεται να ανανεώνει τις γνώσεις του και να εμπλουτίζει την τέχνη του διαρκώς, να πειραματίζεται πάνω σε νέα υλικά και συνδυασμούς αυτών, γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα υλικά ζαχαροπλαστικής που παράγονται και κυκλοφορούν, καθώς και για ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής.

Έχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος 

να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

Απλά εμείς σας δίνουμε τις δικές μας ιδέες..

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON