ΣΤΡΙΦΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

Η τυρόπιτα είναι πίτα από ζύμη (π.χ. ζύμη σφολιάτας) ή φύλλο και γέμιση με τυρί. Το τυρί που περιέχει της δίνει αλμυρή γεύση, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πικάντικη σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι).Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό.
Η Στριφτή τυρόπιτα(άλλα ονόματα: σκοπελίτικη, γιαννιώτικη) συναντάται συχνά στις Βόρειες Σποράδες. Είναι τυρόπιτα σε φύλλο που έχει τυλιχτεί σπειροειδώς και στη συνέχεια τηγανιστεί. Στη Μακεδονία η μικρή στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή ως Κοζανίτικο “Κιχί” και ψήνεται στον φούρνο.Το μεγαλύτερο κιχί στον κόσμο παρασκευάστηκε στην Ελλάδα με βάρος 862 κιλά.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

800 γρ φύλλο κρούστας
500 γρ φέτα
μισό φλυτζάνι σουσάμι
6 ασπράδια αυγού
1/4 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος(μπορεί και λίγο παραπάνω)
άσπρο πιπέρι
βούτυρο για το ταψί και το βουτύρωμα της πίτας
3/4 φλυτζανιού νερό

Τρίψτε την φέτα στο τρίφτη η θρυμματίστε
την με τα δάκτυλα.
Προσθέστε τα ασπράδια ελαφρώς χτυπημένα,
το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατέψτε.

Βουτυρώστε το ταψί σας(στρογγυλό κατά προτίμηση).

Σε ένα φύλλο κρούστας απλώστε κατά μήκος μια γραμμή από την γέμιση.

Προσέξτε να μην είναι αραιή.Μην αρχίσετε από την αρχή του φύλλου αλλά από πιο μέσα.

Αρχίστε το τύλιγμα.

Τοποθετήστε το πρώτο στριφτό στο κέντρο του ταψιού.

Κάθε φορά που προσθέτετε ένα στριφτό μη ξεχνάτε να γυρίζετε τίς άκρες του
φύλλου προς τα μέσα για να μην σας χυθεί η γέμιση με το ψήσιμο.

 

Τοποθετήστε τα στριφτά κοντά -κοντά .

Γεμίστε το ταψί σχεδόν ασφυκτικά.

Λιώστε το βούτυρο.Αλείψτε την πίτα σας με πινέλο και βρέξτε τα φύλλα με το νερό.

Τα κάνει πιο τραγανά στο ψήσιμο.

Πασπαλίστε πάνω στην πίτα το σουσάμι.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 c μέχρι να ροδίσει η στριφτοτυρόπιτα.

Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε ρίγανη η δυόσμο.

 
Καλή σας όρεξη!!

Στριφτοτυρόπιτα  από την φίλη μας Μαρίνα Αντωνίου.

(μια από τις 3 φωτογραφίες που κέρδισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό που κάναμε

με έπαθλο vouchers των εστιατορίων TG’S FRIDAYS για γεύμα αξίας 60 ευρώ ).

 


   ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON