ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΗ

Το ψωμί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων

Ελληνικές παροιμίες

Βγάζει από κρύο φούρνο ζεστό ψωμί. (Όταν κάποιος είναι ικανός).
Για να ζυμώσεις το πρωί, αποβραδίς κοσκίνισε. (Όταν κάτι χρειάζεται προετοιμασία).
Φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι. (Δείχνει δεσμούς δυνατής φιλίας).
Αυτό είναι ψωμοτύρι για μένα. (Εύκολη δουλειά).
Μα το ψωμί που τρώω. (Ο καθημερινός άνθρωπος το σέβεται και ορκίζεται σ’ αυτό).
Της προκομμένης το ψωμί γρήγορα ανεβαίνει. (Υπόδειξη ικανότητας σε μια εργασία).
Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι η γάτα πίτα σέρνει (Όταν κάποιοι δεν έχουν τα στοιχειώδη και άλλοι έχουν περισσευούμενα).
Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει (Όταν κάνεις κάτι με βιασύνη, πιθανόν να κάνεις λάθος).

Και πόσες ακόμη παροιμίες ή εκφράσεις η λαϊκή σοφία έχει καθιερώσει για να περιγράψει καθημερινές καταστάσεις για το ψωμί που αγγίζει -ή τουλάχιστον άγγιζε- όλες σχεδόν τις πλευρές της καθημερινής ζωής ενός λαού.

Το ψωμί ως κύρια τροφή, καθόριζε παλιά την επιβίωση των ανθρώπων.
Ψωμί και λάδι, ψωμί και ελιές, ψωμί και χόρτα κ.λ.π. μπορούσε στις δύσκολες μέρες των γονιών μας, να ήταν το κύριο φαγητό τους.

Στις ημέρες μας……… αυτές τις περίεργες μέρες που βιώνουμε όλοι, αν κάτι ανθεί όσο ποτέ, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, γεμίσαμε φούρνους.
Χωριάτικο με προζύμι, πολύσπορο ή σταρένιο, γερμανικό ή γαλλική μπαγκέτα, είναι θέμα οικονομικής κρίσης ή είναι θέμα life style;

Και το επάγγελμα του φούρναρη; Διατηρείται;
Πόσοι από εμάς ξέρουν ότι πίσω από μια φρέσκια φρατζόλα που στολίζει την προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού, αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη, προψημένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο;

Παρ όλα αυτά υπάρχουν μερικοί φούρνοι που έχουν κάνει τέχνη την παρασκευή του ψωμιού, που σέβονται την παράδοση, ΚΑΙ φτιάχνουν καθημερινά τα καλύτερα ψωμιά της πόλης.
Είναι αυτός ο φούρναρης που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του.

 

 

ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΑΡΗ

Έχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος 

να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες μόνο τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

Απλά εμείς σας δίνουμε τις δικές μας ιδέες..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια κειμένων -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON