ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΣΕΛΑ

H οδοντιατρική δεν είναι μια σύγχρονη επιστήμη. Έχει αναπτυχθεί πριν από χιλιάδες χρόνια, καθώς οι άνθρωποι πάντα υπέφεραν από ασθένειες του στόματος και αναζητούσαν τρόπους να απαλύνουν τους πόνους τους και να διευκολύνουν τη ζωή τους. Ένας λαός που ασχολήθηκε συστηματικά με τη φροντίδα των δοντιών και την προσθετική οδοντιατρική, ήταν οι Ετρούσκοι, οι οποίοι κατοικούσαν στην κεντρική Ιταλία και ανέπτυξαν έναν σημαντικό πολιτισμό. Η προέλευση τους είναι άγνωστη όπως και η κατάληξη τους. Πιθανόν να εξαφανίστηκαν όταν οι Ρωμαίοι επικράτησαν στην Ιταλία και επέβαλλαν τον πολιτισμό τους…. 

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαίες νεκροπόλεις των Ετρούσκων, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα. Στα κρανία υπήρχαν οδοντοστοιχίες με γεφυρώματα από χρυσά ελάσματα και ψεύτικα δόντια… 

Όπως φαίνεται, οι Ετρούσκοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν οδοντοστοιχίες με ψεύτικα δόντια και ασχολήθηκαν με τον καλλωπισμό των δοντιών. Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι αυτό ήταν ένα δείγμα υψηλού πολιτισμού. Δεν υπήρχαν  οδοντίατροι, οι γιατροί αναλάμβαναν τη φροντίδα των χαλασμένων δοντιών των ασθενών. Όταν κάποιος έχανε το δόντι του είτε από αρρώστια είτε από χτύπημα, ο γιατρός χρησιμοποιούσε δόντι από άλλους ανθρώπους ή ζώα, πιθανόν από βόδια, και το τοποθετούσε σε μια χρυσή ζώνη, που εφάρμοζε στη γνάθο του ασθενή. Στη συνέχεια προσάρμοζε το καινούργιο δόντι στην υπόλοιπη οδοντοστοιχία…. 
Οι Ετρούσκοι δεν ήταν οι μόνοι που ασχολήθηκαν με την οδοντιατρική. Στην κοιλάδα του Ινδού, σημερινό Πακιστάν, έχουν βρεθεί δόντια ανθρώπινων κρανίων με τρύπες, οι οποίες ανοίχτηκαν από χορδές τόξου και χρονολογούνται το 7.000 π.Χ. Οι Σουμέριοι πίστευαν ότι τα δόντια καταστρέφονται από σκουλήκια. Οι Αιγύπτιοι μελετούσαν επίσης χιλιάδες χρόνια πριν τις ασθένειες των δοντιών και έβρισκαν θεραπείες για τους ανυπόφορους πόνους…. 

Στην αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Αριστοτέλης ασχολήθηκαν με την οδοντιατρική. Στο έργο του Ιπποκράτη γίνεται αναφορά στην οδοντογένεση και περιγράφεται με λεπτομέρεια ο τρόπος που ο άνθρωπος αποκτά τα πρώτα του δόντια. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σχηματίζονται τελευταία γιατί αναπτύσσονται από τα οστά της κεφαλής και γίνονται σκληρότερα από τα υπόλοιπα οστά γιατί περιέχουν το ψυχρό στοιχείο. Όταν πέσουν τα πρώτα δόντια, νεογιλά, τα καινούργια γερνούν μαζί με τον άνθρωπο εκτός αν καταστραφούν από κάποια αρρώστια. Για τον Ιπποκράτη η εξαγωγή ενός δοντιού αποτελούσε την ύστατη θεραπευτική μέθοδο ενώ οι ιπποκρατικοί γιατροί θεωρούσαν το τρίξιμο των δοντιών κακό οιωνό για τον άνθρωπο. Ο Αριστοτέλης ήταν επίσης από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με την οδοντιατρική. Είχε περιγράψει τρόπους για την αντιμετώπιση της τερηδόνας. Αναφέρθηκε στον τρόπο που έκαναν εξαγωγές με λαβίδες και πως σταθεροποιούσαν τα δόντια με σύρματα…. 

 

 

 

ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΣΕΛΑ

Έχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος 

να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση.

SONY DSC

SONY DSC

Αφιερωμένη στην Αννα, τον Αλέκο, την Αλεξάνδρα και τον Μάνο ….

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια κειμένων -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON