ΤΟΥΡΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

Η ιστορία της Μάσκας ξεκινά στη Βενετία από την περίοδο του Μεσαίωνα. Βενετοί κατασκευαστές, αφού αρχικά απέδειξαν ότι το έθιμο της μάσκας είναι αναγκαίο και απαραίτητο να διατηρηθεί εφόσον συνδέεται άμεσα µε το Καρναβάλι, προσδίδοντάς του ταυτότητα, κατάφεραν να µονιμοποιηθούν και να περάσουν το μήνυμα, ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα τουλάχιστον για μια φορά τον χρόνο να φορούν «μάσκα» και να υποδύονται ένα «ρόλο».

∆ιάφορες µάσκες του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού, έγιναν ιδιαίτερα αποδεκτές και αγαπητές από το κοινό, όπως ήταν η Moretta, Larva, Mattacino και άλλες. Το 1436, µία Ένωση Ζωγράφων στην Βενετία, ανακοίνωσαν µία σειρά από διατάγµατα, σύµφωνα µε τα οποία παρουσίασαν και επέβαλαν το επάγγελµα του «mascareri», δηλαδή του επαγγελµατία εκείνου, που κατασκευάζει αποκλειστικά µάσκες! Σύµφωνα δε µε τα αρχεία της Βενετίας που έχουν διασωθεί, κατά την περίοδο 1530 – 1600 αναγνωρίζεται και µία γυναίκα επαγγελµατίας κατασκευάστρια της βενετσιάνικης µάσκας. Οι κατασκευαστές, δούλευαν τις µορφές τους πάνω σε πεπιεσµένο χαρτί, ή σε κερωµένους καµβάδες και σε διάφορα καλούπια. Σιγά – σιγά η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε τόσο, που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία.

Το 1904 ο ∆όγης της Βενετίας, έδωσε άδεια για την «γιορτή των ψυχών». Πάνω σε αυτήν την ιδέα δηµιουργήθηκε και το γνωστό σε όλους µας, καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο έχει πάρει πολλά στοιχεία του από τις δικές µας γιορτές αφιερωµένες στο Θεό ∆ιόνυσο.

Εκτός όµως από την Ιταλία και την αρχαία Ελλάδα, οι µάσκες ήταν απαραίτητο στοιχείο των ελληνικών θεάτρων. Μέσα από τις µάσκες οι άνθρωποι, είχαν τη δυνατότητα να υποδυθούν το ρόλο χωρίς να εκφράζουν τα δικά τους προσωπικά αισθήµατα και χωρίς να δείχνουν τις εκφράσεις του προσώπου τους. Αργότερα, οι µάσκες πήραν και άλλες µορφές, επηρεασµένες από διάφορα λαογραφικά και κοινωνικοπολιτικά στοιχεία όπως γίνεται και στις µέρες µας.

Στα αρχαία χρόνια οι µάσκες αυτές γνωστές ως «προσωπίδες» είχαν διάφορες µορφές, είτε ήταν προσωπίδες λατρείας που χρησιµοποιούνταν προκειµένου να καλοπιάσουν τους Θεούς, είτε είχαν νεκρική µορφή, που χρησιµοποιούνταν προκειµένου να διώξουν τα κακά πνεύµατα στον άλλο κόσµο και άλλες. Κάνοντας ιστορική αναδροµή, τέτοιου είδους προσωπεία, συναντάµε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αίγυπτο, στο Περού, στο Μεξικό και την Καρχηδόνα.

Στην Ελλάδα, εξακολουθούν να υπάρχουν σαν κυρίαρχο στοιχείο των Αποκριών και να απεικονίζουν τόσο από παιδικούς ήρωες, και αγαπηµένα ζώα, όσο και να σατιρίζουν πρόσωπα και µορφές του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσµου.

 

 

 

ΤΟΥΡΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ

Έχουμε ανεβάσει πολλές τούρτες σε αυτό το σάιτ ..Αποφασίσαμε λοιπόν από δω και μπρος 

να μην γράφουμε την διαδικασία πως να φτιάξετε μια τούρτα αλλά να σας δείχνουμε με φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης..

Μπορείτε από μόνοι σας να βρείτε μέσα από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας την τούρτα που σας αρέσει ( παντεσπάνι-γέμιση κτλ) και μετά να κάνετε την δική σας διακόσμηση…

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια κειμένων -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON