ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΑΝΤΙ GRAVITY

Από μικρά παιδιά λαχταρούσαμε να έρθει το Πάσχα για να μας φέρει η νονά το πασχαλινό σοκολατένιο μας αυγό. Ως μεγάλοι πια, η λαχτάρα για το σοκολατένιο αυγό παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Πώς, όμως, δημιουργήθηκε το σοκολατένιο αυγό του Πάσχα;

Το αυγό, τα κουνέλια και οι λαγοί είναι σύμβολα γονιμότητας. Το έθιμο λοιπόν, μας έρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο λαγός έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά. Το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα τα παιδιά βγαίνουν στο κήπο ή στο δάσος για να ψάξουν τα αυγά που έκρυψε. Το πασχαλινό λαγουδάκι (Osterhase), ή πασχαλινός λαγός (Sinterklaas) φαίνεται πως είναι πολύ αγαπητό και στην Ολλανδία, η οποία διεκδικεί τον τίτλο ως τόπος προέλευσης. Ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αφήνει δώρα και πασχαλινά αυγά στα παιδιά, όπως ο Άγιος Βασίλης τα Χριστούγεννα.

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη εκδοχή. Με βάση αυτή την ιστορία, ο λαγός του Πάσχα, προέρχεται από αρχαίο θρύλο. Η θεά Εστία βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί σε ένα χιονισμένο δάσος ένα χειμώνα και για να το βοηθήσει να επιβιώσει το κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι. Επειδή αυτή η διαδικασία δεν έγινε σωστά, το κουνέλι συνέχισε να γεννά αυγά. Για να ευχαριστήσει την θεά που το έσωσε το μεταμορφωμένο κουνέλι χάριζε κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά στην θεά.

Τα πρώτα σοκολατένια αυγά δημιουργήθηκαν στην Γαλλία και την Γερμανία στις αρχές του 19ου αιώνα..Τα πρώτα αυγά ήταν συμπαγή και φτιάχνονταν από πολλές στρώσεις πάστας σοκολάτας..

Η τέχνη των σοκολατένιων αυγών εξελίχθηκε και μέχρι το 1893 υπήρχαν στον κατάλογο της Cadbury Brothers 19 διαφορετικά είδη σοκολατένιων αυγών ..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

 

(Για  2 κουμπωτές στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 17 cm)

7  αυγά

300 γρ ζάχαρη

2 βανιλέτες

140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

120 γρ κακάο

2 κουταλάκια στιγμιαίο εσπρέσο σκόνη

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

140 γρ καλό κονιάκ 

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάλτε σε ένα μπώλ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κονιάκ.

Προσθέστε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά.

και στο τέλος  το κονιάκ.

Βουτυρώστε καλά και πασπαλίστε με κακάο τα ταψάκια..

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 C.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

 

Όταν κρυώσουν κόψτε κάθε παντεσπάνι στα 2.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ 

Διαλύστε μέσα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό 2 κουταλιές σοκολάτα σκόνη της Catboury

συν μια κουταλιά της σούπας κονιάκ και βρέξτε με αυτό τα παντεσπάνια σας 

όταν αρχίσετε να στήνετε την τούρτα σας .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 

 

3 φάκελοι Βανίλια Γκαρνί γιώτης

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

2 βανιλέτες Αλσα 

1 κονσέρβα κεράσια για μπλάκ φόρεστ 

Χτυπήστε όλα υλικά μαζί στο μίξερ να γίνει μια σφικτή κρέμα.

Βρέξτε  την πρώτη βάση από το παντεσπάνι και στρώστε κρέμα..

 

Στραγγίστε τα κεράσια καλά και βάλτε τα πάνω στην κρέμα.

Συνεχίστε με το δεύτερο παντεσπάνι κτλ.

 

Καλύψτε όλη σας την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα…

Ισιώστε με μια σπάτουλα. Βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα ..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ/ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

φράουλες κομμένες σε φετούλες

μικρά σοκολατένια αυγουλάκια

ένα μεσαίο σοκολατένιο αυγό που θα βάψετε κόκκινο με χρώμα ζαχαροπλαστικής

150 γρ λιωμένη σοκολάτα σε μπαίν μαρί

1 χοντρό πλαστικό καλαμάκι

 

Περιχύστε την τούρτα από πάνω γύρω γύρω με την λιωμένη σοκολάτα να < δακρύσει>.

Στρώστε φετούλες φράουλας περιμετρικά  καθώς και από κάτω στην βάση της τούρτας.

 

Μπήξτε ένα σουβλάκι στο μέσο της τούρτας και στερεώστε από πάνω  το καλαμάκι .

 

Αλείψτε το με λιωμένη σοκολάτα και αρχίστε να κολλάτε τα μικρα σοκολατένια αυγά..

 

Βάλτε στο ψυγείο να στερεοποιηθούν καλά προτού βάλετε από πάνω το μεγάλο αυγό.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON