ΤΟΥΡΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΟΥΣ ΦΕΡΕΡΟ ΡΟΣΕ

Οι τούρτες  γενεθλίων αποτελούν μέρος των εορτασμών των γενεθλίων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ των γλυκών και των εορτασμών των  γενεθλίων μπορεί να χρονολογείται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή.

Στην κλασική ρωμαϊκή κουλτούρα, οι «τούρτες» σερβίρονταν μερικές φορές σε ειδικά γενέθλια και σε γάμους. Ήταν επίπεδοι κύκλοι φτιαγμένοι από αλεύρι και ξηρούς καρπούς, ζυμωμένοι με μαγιά και  μέλι.

Τον 15ο αιώνα, τα αρτοποιεία στη Γερμανία άρχισαν να πωλούν κέικ μίας στρώσης για τα γενέθλια των πελατών τους, ( μέχρι εκείνη την στιγμή έφτιαχναν τούρτες μόνο για γάμους), και έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη τούρτα γενεθλίων. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, η τούρτα γενεθλίων πήρε τη σύγχρονη μορφή της. Τα περίτεχνα κέικ του 17ου αιώνα είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την σύγχρονη τούρτα γενεθλίων, όπως πολλαπλά στρώματα, κερασάκια και διακοσμήσεις. Ωστόσο, αυτά τα γλυκά ήταν διαθέσιμα μόνο στους πολύ πλούσιους. Οι τούρτες γενεθλίων έγιναν προσιτές στην κατώτερη τάξη ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης και της εξάπλωσης περισσότερων υλικών και αγαθών.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ άσπρη ζάχαρη

50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη

50 γρ σκόνη κακάο κοσκινισμένο

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας  η 2 βανίλιες σε σκόνη 

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 c.

(150 c αν έχετε δυνατό φούρνο).

Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε  50 γρ ζάχαρη (ακατέργαστη).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ( 100 γρ) να αφρατέψουν και να πάρουν κρεμώδη υφή..

Προσθέστε τις βανίλιες και το κακάο.

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και < χτυπήστε > πάνω στο πάγκο τής κουζίνας η

 κουνήστε το πέρα δώθε για να κάτσει και να ισιώσει καλά..

Ψήστε  για 15-20 λεπτά περίπου.

 Αφήστε να κρυώσει καλά και βγάλτε  το από το ταψί.

Αφήστε σε πετσέτα και συνεχίστε με τα υπόλοιπα παντεσπάνια.

Για την συγκεκριμένη τούρτα θα χρειαστείτε 3 παντεσπάνια.

Η συγκεκριμένη τούρτα είναι για περίπου 35 άτομα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

1 φλιτζάνι νερό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλούδα από ένα λεμόνι

1 σφηνάκι κονιάκ

Βράστε το νερό, την ζάχαρη,την φλούδα για 10-12 λεπτά.

Τραβήξτε από την φωτιά και όταν κρυώσει προσθέστε το κονιάκ

και ανακατέψτε καλά.

Αν το σιρόπι σας είναι πιο πηχτό από ότι πρέπει αραιώστε το

με λίγο νερό.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΦΕΡΕΡΟ

1 λίτρο φρέσκο γάλα 

1  κουταλιά της σούπας υγρή  εσάνς βανίλιας  η 5 βανιλέτες

10 κρόκοι αυγού

250 γρ ζάχαρη

50 γρ μαλακό αλεύρι

50 γρ κόρν φλάουερ

3 σοκολάτες πραλίνα nestle σε κομματάκια

250 γρ νουτέλα

20 σοκολατάκια φερέρο πολτοποιημένα στο μούλτι

Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα.

Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.

Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά  ανακατεύοντας  συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

 

Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα τις σοκολάτες και την νουτέλα.

Ανακατέψτε καλά με σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πολτοποιήστε τα σοκολατάκια φερέρο στο μούλτι.

Προσθέστε τα και αυτά στην κρέμα σας.

Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.

Εγώ συνήθως την φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα.

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμας .

Συνεχίστε μέχρι και το τελευταίο.

Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

Θα χρειαστείτε ζαχαρόπαστα σε χρώματα: άσπρη, ρόζ,μαύρη,μπεζ,φούξια.

 

Χτυπήστε ένα φάκελο Γκαρνί σοκολάτα Γιώτης με ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ..

Βάλτε στο ψυγείο για μια ώρα και κατόπιν αλείψτε όλη σας την τούρτα εξωτερικά..

Αρχίστε να στρώνετε την Ζαχαρόπαστα ..

 

Κολλήστε την ροζ ζαχαρόπαστα μια πλευρά την φορά..

Πρώτα από πάνω και μετά γύρω γύρω..

Δείτε εδώ στις φωτογραφίες τις λεπτομέρειες της διακόσμησης ..

Φτιάξτε την φιγούρα της Μίνι.. Θα βοηθήσει πολύ αν ακολουθήσετε κάποιο σχέδιο

από το διαδίκτυο.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON