ΨΗΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ <ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΑΣΤΕΛΟ> ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η ονομασία ‘’Μαστέλο’’ προέρχεται από την ενετική λέξη mastelo που χρησιμοποιείται για τον ξύλινο κάδο που μάζευαν το γάλα.

Υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο®  είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Κ. Τουμάζο στην Χίο.

Από το πλούσιο αγελαδινό χιώτικο γάλα, ισορροπημένο, με τις απαραίτητες πρωτεΐνες, το λίπος, τις βιταμίνες και τα άλατα, γεννήθηκε ένα προϊόν με απαλή υφή και άρωμα γάλακτος. Το μαλακό τυρί  Μαστέλο® είναι λευκό, με μαλακή υφή μάζας χωρίς επιδερμίδα, εύπεπτο και γευστικό. Η ελαφρά αλμυρή του γεύση, η μυρωδιά γάλακτος, ο αγνός τρόπος παρασκευής του, αλλά και το ότι ψημένο αποκτά ξεχωριστή γεύση είναι οι λόγοι που το έκαναν τόσο αγαπητό (στα εστιατόρια σερβίρεται ψητό στα κάρβουνα και θεωρείται εξαιρετικό τοπικό έδεσμα).

Το Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων του περιοδικού Olive στην κατηγορία γαλακτοκομικά προϊόντα για το 2009

To μαλακό τυρί  Μαστέλο® συνοδεύει το φαγητό ως επιτραπέζιο τυρί, τρώγεται ψητό στη σχάρα αλλά είναι και ένα θαυμάσιο υλικό για δημιουργικές σαλάτες και πρωτότυπες συνταγές. Έχει 29% λιπαρά, 46% υγρασία και 1,6% ποσοστό άλατος. Διατίθεται σε κεφαλάκια των 400 γρ. περίπου, συσκευασμένο σε κενό αέρα και διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες.

 

ΥΛΙΚΑ

 

4 μεγάλες χοντρές μελιτζάνες ξεφλουδισμένες απέξω και κομμένες σε 3 φέτες η καθεμιά

αλάτι και πιπέρι

1 κεφαλάκι κατσικάκι Μαστέλο η κασέρι η γραβιέρα η άλλο τυρί που λιώνει 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΙΝ

 

3 Κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

μισό ποτήρι του κρασιού γλυκό κρασί Σαμιώτικο η μαυροδάφνη

1 κουτί ντοματάκια

1 κουταλιά πελτέ Κύκνος

αλάτι-πιπέρι

Ελαιόλαδο

Κόψτε τα κρεμμύδια στο μούλτι .

Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και αρχίστε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών.

Ψιλοκόψτε τα σκόρδα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμύδια.

Αφού σωταριστούν και μαλακώσουν σβήστε τα με το κρασί ..

Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι.

Προσθέστε τα στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ..

Ρίξτε  αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε.

Προσθέστε νερό και αφήστε το μείγμα να χυλώσει και να πιει
τα υγρά του .

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 

 

Λαδώστε ένα ταψί και στρώστε τις φέτες της μελιτζάνας .

Αλατοπιπερώστε .(Όχι πολύ αλάτι γιατί το τυρί είναι αλμυρό).

Ψήστε στον φούρνο μέχρι να πηρουνιάζουνται καλά (προσέξτε να μην λιώσουν).

 

Βάλτε σάλτσα πάνω στις μελιτζάνες -βάση.

 

Κόψτε σε λεπτές φετούλες το Κατσικάκι Μαστέλο και στρώστε τες πάνω από τις 

μελιτζάνες σας.

 

 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει 

το τυρί σας ..

 

Έτοιμες ..Σερβίρετε και απολαύστε την  υπέροχη γεύση τους …

Συνοδέψτε με ένα καλό κρασί …

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON