ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΠΑΛΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ήταν ένα κρύο και βροχερό χειμωνιάτικο απόγευμα του 1891 όταν ο Καναδός Τζιμ Νέισμιθ, ο νεαρός γυμναστής του Κολεγίου Σπρίνκγφιλντ της Μασσαχουσέττης, καθόταν προβληματισμένος στο γραφείο του. Σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παχνίδι για να παίζουν οι μαθητές του σε κλειστό χώρο και ταυτόχρονα να είναι ενδιαφέρον και θεαματικό.Η ώρα περνούσε κι άρχισε ν’ απογοητεύεται. “Άδικα πονοκεφαλιάζω”, είπε και εκνευρισμένος πέταξε στο καλάθι των σκουπιδιών ένα τσαλακωμένο χαρτί, που όση ώρα σκεφτόταν, το ταλαιπωρούσε στα χέρια του.
Το χάρτινο μπαλάκι μπήκε στο καλάθι και τότε ο Νέισμιθ, σαν να χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα. Πετάχτηκε όρθιος. Χτύπησε τα χέρια του και φώναξε σαν νέος Αρχιμήδης: “Εύρηκα”. Η ενστικτώδης κίνηση που έκανε, του έδωσε την ιδέα πάνω στην οποία θα στήριζε το παιχνίδι.

Reed more : http://basket.gr/omospondia/istoria-tou-basket

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

 

 

9 αυγά

360 γρ ζάχαρη

210 γρ αλεύρι

150 γρ κόρν φλάουερ

2 βανιλέτες

1 κουταλάκι ( γεμάτο) μπαίκιν πάουντερ

 

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανιλέτες.

Βάλτε σε ένα μπώλ το αλεύρι  και  το κόρν φλάουερ.

Προσθέστε μέσα στο μίξερ το μείγμα των αλεύρων κουταλιά-κουταλιά και στο τέλος 
το μπαίκιν πάουντερ.

Βουτυρώστε και αλευρώστε καλά μια φόρμα (μισή μπάλα) διαμέτρου 23 εκ

και ύψους 9 εκ περίπου. 

Ρίξτε το μείγμα μέσα στην φόρμα .Μην την γεμίσετε μέχρι πάνω ..

Μπορεί να σας περισσέψει λίγο μείγμα..

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160-170C.

 

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Το αφήνετε να κρυώσει καλά.

Ισιώστε με ένα μαχαίρι τυχόν φούσκωμα στο κάτω μέρος της μπάλας και  κόψτε στα 3.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

200 γρ ζάχαρη

200 γρ νερό 

1 βανίλια 

ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη

Βράστε για 5-6 λεπτά όλα τα υλικά μαζί .

Αφήστε να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

 

1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

2 βανίλιες

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε σταδιακά την άχνη ζάχαρη.

Ρίξτε μέσα το άρωμα.

Χτυπήστε μέχρι να έχετε μια σφικτή σαντιγί.

Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα προτού την χρησιμοποιήσετε.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Για την διακόσμηση θα χρειαστείτε άσπρη ζαχαρόπαστα και μαύρο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα για να φτιάξετε την απόχρωση της μπάλας του μπάσκετ.

Οι γραμμές της μπάλας θα γίνουν με μαύρη ζαχαρόπαστα.

Επίσης θα χρειαστείτε  κόκκινη σκούρα ζαχαρόπαστα και ένα βρώσιμο μαρκαδόρο κόκκινου μεταλλικού χρώματος για να βάψετε την μπασκέτα.

Το δίχτυ της μπασκέτας θα το φτιάξετε και αυτό με λευκή ζαχαρόπαστα.

 

Ποτίστε καλά με το σιρόπι το πρώτο παντεσπάνι και στρώστε την σαντιγί.. 

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με όλα τα παντεσπάνια.

 

Αλείψτε με μια σπάτουλα εξωτερικά την μπάλα σας με σαντιγί και βάλτε την στο ψυγείο.

Φτιάξτε την ζαχαρόπαστα σας στην απόχρωση της μπάλας και ανοίξτε την 

με πλάστη σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη.

 

Σκεπάστε την μπάλα σας προσεκτικά και πιέστε παντού να κολλήσει καλά 

η ζαχαρόπαστα για να μην έχετε <φουσκώματα>.

 

Με βρώσιμη κόλλα η με λίγο νερό κολλήστε πάνω στην μπάλα τις μαύρες

χαρακτηριστικές γραμμές.

 

Φτιάξτε το στεφάνι της μπασκέτας και κολλήστε την με τον ίδιο τρόπο πάνω στην μπάλα.

Αφού κολλήσει καλά βάψτε το για να του δώσετε μεταλλική απόχρωση με τον

βρώσιμο μαρκαδόρο.

 

Κάντε μακρυά ισοπαχή μπαστουνάκια για να φτιάξετε το δίχτυ της μπασκέτας.

Κολλήστε τα και αυτά σταυρωτά με κόλλα η νερό ..

 

Έτοιμη!!

Πολλά καλάθια σας εύχομαι!!

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια /Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON