Ο αριθμός των διαφορετικών ζυμαρικών που υπάρχουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Τα είδη των ζυμαρικών ξεπερνούν με βεβαιότητα τα 100, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τις μικρές διαφορές κοπής που παρουσιάζονται σε κάθε τόπο και περιοχή, τότε το νούμερο γίνεται εύκολα τετραψήφιο.
Κάποια από αυτά τα είδη ζυμαρικών παίρνουν το όνομά τους από το σχήμα και τη μορφή που έχουν, ορισμένα αποκτούν προσωνύμια ανάλογα με την περιοχή από την οποία πρωτοβγήκαν και άλλα έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για να δένουν με συγκεκριμένο είδος σάλτσας και δέχονται το όνομά τους από τη σάλτσα αυτή.
Αποφάσισα να κάνω αυτή την συνταγή όταν ήρθε στα χέρια μου ένα καταπληκτικό ντόπιο λευκό τυρί..
Είναι σκληρό, διατηρείται πάντα σε άλμη και ήδη το είχα δοκιμάσει σε τυροπιτάκια κουρού ( το ξαλμύρισα 2 μέρες σε γάλα).
Σε αυτή την συνταγή το έβαλα αυτούσιο μέσα στην συνταγή και το άφησα να < αλατίσει> και να νοστιμέψει το φαγάκι μου χωρίς να προσθέσω έξτρα αλάτι παρά μόνο πιπέρι..
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε… Εσείς μπορείτε να το κάνετε με φέτα η άλλο λευκό τυρί εκτός αν μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους τυρί .. Βλέπετε η επαρχία έχει και τα καλά της …
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες στο μούλτι
πιπέρι
1 κιλό σπανάκι φρέσκο η κατεψυγμένο
2 σφηνάκια Μεταξά για το σβήσιμο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
300 γρ αλμυρό λευκό τυρί τριμμένο η φέτα
λίγη τριμμένη φρυγανιά να πάρει τα έξτρα υγρά
περίπου 2 συσκευασίες κανελόνια των 250 γρ
Ζεματίστε το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει.
Σουρώστε το καλά σε τρυπητό.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Προσθέστε το πιπέρι και το σπανάκι..
Σβήστε με το κονιάκ.
Αφήστε να πιεί τα υγρά του..
Βάλτε το στην άκρη να κρυώσει αρκετά και ρίξτε τα αυγά και το τυρί.
Ανακατέψτε καλά και προσθέστε λίγη φρυγανιά ( περίπου μισό φλιτζάνι)
για να πάρει όλα τα έξτρα υγρά.
Αλείψτε ένα πυρέξ με βούτυρο η μαργαρίνη ..
Αρχίστε να γεμίζετε τα κανελόνια και να τα βάζετε στην σειρά στο πυρέξ.
Όταν τελειώσει η γέμιση περιχύστε τα κανελόνια με την σάλτσα ..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς.
Ψήστε μέχρι να ροδίσουν και απολαύστε τα με ένα ποτήρι λευκό κρασί ..
Εγώ πριν το ψήσιμο έστρωσα μερικές φέτες Γκούντα πάνω από τα κανελόνια.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ένα ποτηράκι κονιάκ για το σβήσιμο
1 κουτί ντοματάκια περασμένα στο μούλτι
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα κύκνος
πιπέρι , ρίγανη ,ξερό βασιλικό
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο .
Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέστε τα ντοματάκια τα αρωματικά και την σάλτσα.
Προσθέστε λίγο νερό και αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Ούτε στην σάλτσα έβαλα αλάτι γιατί το τυρί μου είναι πολύ αλμυρό.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)