ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ & ΡΥΖΙ (ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ)

Τα κρεμμύδια είναι κυρίως γνωστά για δύο πράγματα: την κακή αναπνοή και τα δάκρυα. Γνωρίζατε όμως ότι τα ωμά κρεμμύδια έχουν και μοναδικές θεραπευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν το σώμα μας, ενώ μας προστατεύουν και από σοβαρές νόσους;

Τα κρεμμύδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενώσεων του θείου, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στα κρεμμύδια την χαρακτηριστική μυρωδιά τους, αλλά είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αποτοξινωτικό.

Με περισσότερες από 100 τέτοιες ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κυτταρικό τους τοίχωμα και ευθύνονται για τα δάκρυα στα μάτια μας όταν τα κόβουμε, τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων, από τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο,μέχρι τον καρκίνο και το άσθμα.

To κρεμμύδι είναι φυτό, γνωστό και με τα ονόματα κρόμμυον ή Άλλιον το κοινό. Το κρεμμύδι είναι λαχανικό με επιστημονική ονομασία Άλλιο το κρόμμυο (Allium cepa) και πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Τα φύλλα αλλά και ο βολβός του, κοινώς γνωστά ως φρέσκο κρεμμύδι & ξηρό κρεμμύδι αντίστοιχα, τρώγονται, έχοντας χαρακτηριστική καυτερή γεύση και άρωμα, που μετριάζεται αν το κρεμμύδι μαγειρευτεί. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Τρώγεται ωμό αλλά χρησιμοποιείται και ως γευστική προσθήκη σε πάρα πολλά πιάτα της ελληνικής αλλά και διεθνούς κουζίνας.

YΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2003201737179 (2)

περίπου 2 κιλά κρεμμύδια

450 γρ κιμά

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου

1 φλιτζάνι ρύζι Μπάρμπα μπέν

αλάτι-πιπέρι

1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ

μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

2003201737113 (2)

Καθαρίστε τα κρεμμύδια.

Βυθίστε το μαχαίρι μέχρι την μέση.

2003201737119 (2)

Βάλτε τα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και λίγο αλάτι.

Ζεματάμε τα κρεμμύδια για περίπου 5-10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

2003201737130 (2)

Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και  βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα τους

αφού κρυώσουν.

2003201737137 (2)

Ετοιμάζουμε την γέμιση σωτάροντας πρώτα τον κιμά.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια να σωταριστούν και αυτά..

Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και το τζίντζερ.

2003201737144 (2)

Σβήνουμε με το κρασί .

Προσθέτουμε το ρύζι και μισό φλιτζάνι νερό.

Aφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Τραβάμε από την φωτιά.

2003201737154 (2)

Ψιλοκόβουμε τον μανταινό και τον προσθέτουμε στην γέμιση.

Ανακατεύουμε .

Στρώνουμε στο κάτω μέρος μιας κατσαρόλας που μπορεί να μπεί στον φούρνο

 τις καρδούλες των κρεμμυδιών και μικρά κρεμμυδόφυλλα..

Ρίχνουμε από πάνω σταγόνες ελαιόλαδο.

2003201737162 (2) 2003201737163 (2)

Γεμίζουμε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά και τα τοποθετούμε

στην κατσαρόλα κυκλικά το ένα δίπλα στο άλλο.

2003201737158 (2)

Εγώ έκανα 2 στρώσεις..

Όταν τελειώσετε ρίξτε ελαιόλαδο στα κρεμμύδια και μισογεμίστε την κατσαρόλα με νερό .

2003201737171 (2)

Βάλτε από πάνω ένα πυρίμαχο πιάτο η πιατέλα για να τα κρατήσει στην

θέση τους και βάλτε το καπάκι.

2003201737178 (2)

Ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση.

2003201737182 (2)

Τα βγάζουμε από τον φούρνο,αφαιρούμε το πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON