Τα φοντάν αποτέλεσαν μία από τις πιο γλυκιές αμαρτίες των παιδιών μεσοαστικών οικογενειών των δεκαετιών του 60 και 70. Η νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να είχε υποχρεωτικά στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μια φοντανιέρα με φοντάν. Ήταν ζήτημα τιμής να υπάρχει ένα μικρό γλύκισμα για να κεραστεί ο απρόσμενος επισκέπτης. Ήταν θέμα τιμής για την μεσοαστική νοικοκυρά να έχει φοντάν (Ευρωπαϊκού τύπου γλύκισμα), καθώς τα άλλα εναλλακτικά κεράσματα της στιγμής ήταν τα γλυκά του κουταλιού και το υποβρύχιο, τα οποία ήταν δηλωτικά φτώχειας (μιλάμε για το 60 και το 70, μην κοιτάτε που σήμερα το γλυκό του κουταλιού και το υποβρύχιο είναι λάιφ στάιλ). Συνήθως η φοντανιέρα με τα φοντάν ήταν κρυμμένη σε μυστική τοποθεσία για να αποφευχθεί η κατανάλωση των φοντάν (και άρα το ντρόπιασμα της νοικοκυράς) από τα παιδιά του σπιτιού. Έλα όμως που κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να ανακαλύψει την μυστική τοποθεσία και να καταναλώσει ΟΛΑ τα φοντάν!
Ενα άλλο τραγελαφικό που μπορούσε να συμβεί όμως, γινόταν όταν αφενός τα παιδιά του σπιτιού δεν κατάφερναν να ανακαλύψουν την φοντανιέρα και αφετέρου τύχαινε να μην υπάρχει επισκέπτης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπήρχε λοιπόν μια ξαφνική επίσκεψη, γινόταν αντιληπτό ότι τα ξεχασμένα φοντάν έχουν αλλοιωθεί και είτε είναι πέραν κάθε σκέψης το κέρασμα τους στον επισκέπτη, είτε το κέρασμα ακολουθούσε (μετά από λίγη ώρα) μακροχρόνια επίσκεψη στην τουαλέτα προς αποβολή του στομαχικού ή εντερικού περιεχομένου (σοκολατάκια ξεχασμένα για τρεις μήνες σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν το καλύτερο υπόστρωμα ανάπτυξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων).
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(30 κομμάτια περίπου)
100 γρ βούτυρο η μαργαρίνη
220 γρ ζαχαρούχο γάλα
180 γρ ινδοκάρυδο
90 γρ κακάο άγλυκο σκόνη κοσκινισμένο
450 γρ λευκή κουβερτούρα
κόκκινο η φούξια χρώμα ζαχαροπλαστικής
Λιώστε το βούτυρο η την μαργαρίνη σε ένα σκεύος η στον φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέστε ανακατεύοντας το ζαχαρούχο με ένα κουτάλι.
Ρίξτε πρώτα το κακάο ,μετά το ινδοκάρυδο και ανακατέψτε.
Ζυμώστε με τα χέρια σας ( προτιμότερο να φοράτε γάντια μιας χρήσης) μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Πλάστε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια.
Βάλτε τα στο ψυγείο να παγώσουν για μια ώρα περίπου.
Λιώστε την σοκολάτα σε χαμηλή φωτιά σε μπαίν μαρί.
Προσθέστε το χρώμα.
Βουτήξτε ένα ένα τα φοντάν στην χρωματισμένη σοκολάτα και αφήστε τα
πάνω σε χαρτί ψησίματος να σφίξει το περίβλημα τους .
Μπορείτε να διαλέξετε ότι χρώμα θέλετε για να χρωματίσετε την σοκολάτα η να τα αφήσετε τελείως λευκά.
Γεύση λευκής σοκολάτας μαζί με κακάο και ινδοκάρυδο.
Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο??
Υπέροχο γλυκάκι για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.. και όχι μόνο…!!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)