ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ

Στην αρχαιότητα η φωτιά κατείχε εξέχουσα θέση στη ζωή των ανθρώπων. Στο κέντρο κάθε σπιτιού υπήρχε ένας βωμός σε κυκλικό σχήμα αφιερωμένος στη θεά Εστία, τη θεά της οικίας, όπου έκαιγε το ιερό πυρ. Γύρω από τη φωτιά συνήθιζε να συγκεντρώνεται η οικογένεια για το φαγητό, τη ζεστασιά και το φως. Αυτό συνδυάστηκε με την επίσημη εστία της πόλης αργότερα, η οποία δεν έπρεπε να σβήσει ποτέ γιατί θεωρούνταν κακοτυχία. Από εκεί έπαιρναν φωτιά και συνεπώς φως όλα τα σπίτια της πόλης.

Στα νεότερα χρόνια την ίδια χρήση καλύπτει το τζάκι σε χωριά αλλά και σε πολλά αστικά σπίτια πλέον. Εκεί, η οικογένεια μαζεύεται για να απολαύσει τη θαλπωρή, το φαγητό αλλά και το βραδινό φως της φλόγας.

Με το πέρασμα των χρόνων το τζάκι εξελίσσεται κατασκευαστικά αλλά και λειτουργικά. Στις μέρες μας, εξακολουθεί να χαρίζει θαλπωρή και να συνδέεται με την ενότητα της οικογένειας, ταυτόχρονα όμως αποκτά ιδιαίτερη αισθητική και ενσωματώνει νέες τεχνολογίες αποτελώντας με αυτό τον τρόπο μια αξιόπιστη επιλογή στο χώρο της θέρμανσης και ένα δυνατό εργαλείο στη διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ( για σκεύος διαμ. 17 cm)

 

3 μεγάλα αυγά

120 γρ λευκή ζάχαρη κρυσταλλική

70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ κόρν φλάουερ

2 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέστε το άρωμα

και τα αυγά ένα ένα.

Προσθέστε  το αλεύρι (και το μπαίκιν) λίγο λίγο στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να

ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώστε το  σκεύος σας και πασπαλίστε το με αλεύρι …

Αδειάστε μέσα το μείγμα μας και ψήστε για 40 λεπτά περίπου.

 

Αφού ψηθεί, μόλις κρυώσει το σκεπάζετε να κρατήσει την υγρασία του και το κόβετε

συνήθως σε 3 κομμάτια.

Φτιάξτε το από την  προηγούμενη μέρα .Έτσι θα κοπεί καλύτερα.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

 

150 γρ ζάχαρη

150 γρ νερό 

Μια φλούδα πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη

Βράστε για 10-12  λεπτά όλα τα υλικά μαζί .

Αφήστε να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

 

500 γρ κρέμα γάλακτος φυτική

3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

1 βανίλια

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

500 γρ κρέμα γάλακτος φυτική

4 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

1 κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί των 200 γρ 

Χτυπήστε  την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια σε  μια σφικτή σαντιγί..

Προσθέστε ανακατεύοντας με μαρίζα  σταδιακά την λιωμένη σοκολάτα  και βάλτε την

στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμα σοκολάτα.

 

Συνεχίστε  με μια στρώση κρέμα βανίλια..

Ποτίστε και το τελευταίο παντεσπάνι .

 

Με μια σπάτουλα καλύψτε όλη την τούρτα σας με την υπόλοιπη κρέμα βανίλια.

 

Καλύψτε την τούρτα σας με μπεζ -καφέ ζαχαροπαστα και αρχίστε την διακόσμηση..

 

Η διακόσμηση αυτής της τούρτας δεν είναι για αρχάριους αν και μπορείτε πάντα να

χρησιμοποιήσετε έτοιμες ζαχαρωτές φιγούρες και όχι να τις φτιάξετε εσείς..

 

Χρόνια πολλά…!!!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON