Την Ελένη Καρακυρίτση την γνώρισα μέσα από το Facebook πριν 3 χρόνια ακριβώς..
Μας συνέδεσε η κοινή μας αγάπη για την μαγειρική και όχι μόνο.
Είμαστε και οι 2 νησιώτισσες ,εκείνη από την Μήλο εγώ Σαμιώτισσα.
Πρόσφατα η αγάπη της για την μαγειρική την οδήγησε σε μια σχολή βοηθών μαγείρων.
Η μαγειρική ομάδα που διατηρεί η Ελένη στο Facebook <οι Δημιουργίες μας> φιλοξενεί
όχι μόνο μαγειρικές αναζητήσεις αλλά κάθε είδους δημιουργία και καλλιτεχνική αναζήτηση.
https://www.facebook.com/groups/dimioyrgies/
Συνταγές της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό <Στείλε την συνταγή σου>.
Η Ελένη είναι τέλειο παράδειγμα της παροιμίας <Κάλιο αργά πάρα ποτέ>.
Η καταγωγή της σηματοδοτεί και τον χαρακτήρα της :
Περήφανη,αγωνίστρια και πείσμων με ότι καταπιάνεται ..
Η μαγειρική για εμένα είναι το πάθος μου θα έλεγα όπως και η ζαχαροπλαστική
Μεγάλες αγάπες και τα δύο…
Γεννήθηκα στην Μήλο και ζω στην Κρήτη 32 χρόνια .
Όταν παντρεύτηκα στην ηλικία των 18 ετών ήξερα να κάνω μακαρόνια,ψητό φούρνου και ομελέτες.
Ένα από τα δώρα στον γάμο μου ήταν ένα βιβλίο Μαγειρικής της Σοφίας Σκούρα με πράσινο χοντρό εξώφυλλο.
Ήταν για εμένα ο οδηγός μου και δεν το αποχωρίζομαι ούτε τώρα.
Το γαλακτομπούρεκο της το κάνω από τότε από την ηλικία των 19 ετών.
Στην πορεία της ζωής μου απέκτησα τρία παιδιά, μια κόρη και δύο γιους και έχω πέντε εγγονάκια.
Το πάθος μου λοιπόν είπα να το κάνω επάγγελμα και έτσι πέρσι δούλεψα σε επαγγελματική κουζίνα.
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω,να ενημερώνομαι και να έχω γνώσεις για αυτό που κάνω μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω μαθήματα σε ιδιωτική σχολή πάνω στην κρύα κουζίνα που αυτό είναι και το αντικείμενο μου.
Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.
Έμαθα παρά πολλά πράγματα καθώς και σκάλισμα φρούτων και λαχανικών,μια ασχολία που με ηρεμεί αφάνταστα.
Έχω παρακολουθήσει επίσης αρκετά σεμινάρια για ζαχαροπλαστική.
Η Μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι ψυχοθεραπεία για εμένα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
700-800 γραμμάρια κιμά ανάμεικτο(μισό χοιρινό – μισό μοσχαρίσιο)
τρεις κουταλιές της σούπας μαϊντανό
1 αυγό
τον χυμό μισού λεμονιού
δυο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
λίγο αποξηραμένο θυμάρι
λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο
3 φέτες βρεγμένο και στυμμένο ψωμί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνω σε κεφτεδάκια.
Αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί περίπου μισή ώρα να αναμιχθούν όλα τα αρώματα από τα βότανα .
Πλάθω τα κεφτεδάκια μου.
Τα τηγανίζω σε ελαιόλαδο και τα αφήνω σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΙΚΑΣΕ
3 μαρούλια
φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο σπανάκι κατεψυγμένο
άνηθο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
Βάζω σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και σωτάρω όλα τα χορταρικά μου.
Όταν μαραθούν τα σβήνω με το κρασί.
Προσθέτω τόσο νερό ώστε να σκεπάζει τα χόρτα μου.
Ρίχνω μέσα τα κεφτεδάκια μου και αφήνω να σιγοβράσουν περίπου 20 λεπτά .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 αυγά
2 μεγάλα λεμόνια
Χτυπάω πολύ καλά τα αυγά.
Προσθέτω τον χυμό των λεμονιών.
Παίρνω ζεστό ζουμάκι από το φαγητό και το προσθέτω στα αυγά.
Έχοντας σβήσει την φωτιά στην κατσαρόλα ρίχνω το αυγολέμονο και
κουνάω να πάει παντού η σάλτσα.
Εγώ πάντα όταν ρίξω το αυγολέμονο το αφήνω να πάρει μια βράση .
Έτσι όταν ξαναζεσταίνεται δεν κάνει αφρούς .
Νοστιμότατο φαγάκι για όλη την οικογένεια..
Όπως βλέπετε ο Ηλίας Καρακυρίτσης το τίμησε δεόντως.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Επιμέλεια :Ρένα Κώστογλου Πρωτότυπη συνταγή- Εκτέλεση συνταγής :Ελένη Καρακυρίτση
Φωτογραφίες :Ελένη Καρακυρίτση