ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ (ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ)

Tiramisu.Χθές μου ήρθε η ιδέα να ψάξω την Ιστορία του.Είναι κάπως μπερδεμένη αφού κυκλοφορούν πολλές εκδοχές για το πως προήλθε αυτό το εκπληκτικό γλυκό.

    

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι οτι γεννηθηκε στην Siena τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Oι ζαχαροπλάστες της Siena αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που χαρακτηρίζει έναν Ευγενή. Έτσι έπρεπε να ήταν ένα “σημαντικό” γλυκό αλλά την ίδια στιγμή να περιείχε απλά υλικά μέσα του και νόστιμα. Στην αρχή το ονόμασαν “”zuppa del duca” αλλά επειδή σύμφωνα με τον μύθο ήταν το αγαπημένο γλυκό των αυλικών επειδή θεωρούνταν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu.

      

Mια δεύτερη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο εστιατόριο “El Toula'” στο Treviso γύρω στο 1960. Ο Ιδιοκτήτης του έδινε το γλυκό στους πελάτες του για να πάρουν δύναμη και γι’αυτό ονομάστηκε και Tiramisu.

H Τρίτη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δίνει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποίηση της Ιταλίας, και γι’αυτό ακριβώς ονομάστηκε και Tiramisu. 

Όποια από τις τρεις εκδοχές είναι αληθινή, δεν παύει να είναι ένα από τα πιο αγαπητά και διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο. Γι’αυτό και εγώ σας παραθέτω μια συνταγή για Tiramisu για να φτιάχνετε στο σπίτι σας με το πενιχρό αντάλλαγμα να μου στείλετε και μένα κανένα κομμάτι.
Πηγή: http://animaitaliana.pblogs.gr/

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

6 κρόκους αυγών(φρέσκα αυγά )

250 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

4 βανιλέτες

6 ασπράδια αυγών χτυπημένα σφικτή μαρέγκα

1 κουταλάκι τσαγιού κρεμόριο

500 γρ Μασκαρπόνε ( η αν δεν υπάρχει, Φιλαδέλφεια) σε θερμοκρασία δωματίου

2 πακέτα σαβουαγιάρ

Δυνατό καφέ εσπρέσο(αν δεν έχετε εσπρεσιέρα στο σπίτι φτιάξτε δυνατό γαλλικό καφέ).

50 γρ λικέρ αμαρέτο 

Σκόνη κακάο για το πασπάλισμα

240720122690

Φτιάξτε 2 με 3 φλυτζάνια δυνατό εσπρέσσο. Βάλτε τον σε μπώλ να κρυώσει.

Βγάλτε από το ψυγείο τα αυγά και το τυρί να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέστε στον καφέ το λικέρ .Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια.

240720122714

Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ....προσθέτοντας ένα κουταλάκι κρεμόριο…

240720122721

 ..μέχρι να γίνουν μια μαρέγκα που να στέκεται.

Βουτήξτε στιγμιαία τα σαβουαγιάρ στο μείγμα του καφέ…

Τα σαβουαγιάρ που θα βάλετε γύρω γύρω από την φόρμα κόψτε τα

λιγάκι για να έρθουν ακριβώς ίσια με το ύψος της φόρμας που

θα χρησιμοποιήσετε .

240720122728
Αρχίστε να τα στρώνετε σε μια κουμπωτή φόρμα..

 240720122735

Τα όρθια μπισκότα που έχετε βάλει γύρω γύρω αλείψτε τα με πινέλο.

Μην τα βουτήξετε στον καφέ..Τα θέλουμε πιο σκληρά για να στηρίζουν το γλυκό.

Χτυπήστε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. .Προσθέστε και τις βανιλέτες.

 240720122745

Προσθέστε κουταλιά κουταλιά το τυρί...Μέχρι να ομογενοποιηθεί..

240720122754

Ανακατέψτε απαλά την μαρέγκα με ένα κουτάλι στο μείγμα των αυγών και του τυριού.

 240720122757

Ρίξτε το πρώτο στρώμα της κρέμας.  

240720122759

Συνεχίστε με το δεύτερο στρώμα σαβουαγιάρ βουτώντας τα στιγμιαία στο μείγμα του καφέ..

 240720122775

Ρίξτε το τελικό στρώμα της κρέμας.

Βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει για 3-4 ώρες.

 
Πασπαλίζουμε με την σκόνη κακάο πριν σερβίρουμε,γιατί τραβάει υγρασία από το ψυγείο και σκουραίνει.

  

 

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας )
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON