Η Merenda είναι η πρώτη πραλίνα φουντουκιού στην Ελλάδα, που εμφανίστηκε μόλις τη δεκαετία του ’50. Η πρώτη Merenda δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο Παυλίδη της οδού Πειραιώς και έκλεψε αμέσως την καρδιά όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων. Σήμερα δεν είναι απλά η πραλίνα φουντουκιού που αγαπάμε περισσότερο, είναι και ο πιο γλυκός δεσμός με την παιδική μας ηλικία.
Γιατί το παιδί που έχουμε μέσα μας, θα ζητάει πάντα Merenda!
Κύρια αντίπαλος μια άλλη λατρεμένη κυρία η Nutella..
Οι γνώμες διίστανται ….
Άποψη πρώτη…..
Μερέντα εσύ μας οδηγείς. Πού; Στο γευστικό “overload”. Καλή και η νουτέλα, αλλά αυτό το γευστικό “γέμισμα” που σου προσφέρει η Μερέντα, δεν στο προσφέρει τίποτα άλλο παρεμφερές. Καλύτερος συνδυασμός; Με χοντρή φέτα τσουρεκιού. Έπος. Κόλαση και τα συναφή. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με τις παιδικές μου αναμνήσεις.
Η άλλη άποψη λέει…
Χωρίς πολλά πολλά, Nutella. Πιο πηχτή, πιο συμπαγής, πιο φουντουκένια. Δώσε μου ένα βαζάκι Nutella και άσε με σε μια γωνία να πεθάνω ήσυχη. Χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως δεν αγαπάω την Merenda – Merenda ήταν άλλωστε το βαζάκι που κρυβόταν μόνιμα κάτω από το παιδικό και εφηβικό μου κρεβάτι.
Η επιλογή δική σας…
http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/aiwnia_dilhmmata/merenda-h-nutella.2620992.html
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)
100 γρ άσπρη ζάχαρη
50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη
50 γρ σκόνη κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας η 2 βανίλιες σε σκόνη
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 c.
Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).
Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα.
Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.
Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε 50 γρ ζάχαρη (ακατέργαστη).
Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ( 100 γρ) να αφρατέψουν και
να πάρουν κρεμώδη υφή..
Προσθέστε τις βανίλιες και το κακάο..
Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .
Ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω ..
Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και < χτυπήστε > πάνω στο πάγκο τής κουζίνας η
κουνήστε το πέρα δώθε για να κάτσει και να ισιώσει καλά..
Ψήστε για 20 λεπτά περίπου.
Αφήστε να κρυώσει καλά και βγάλτε το από το ταψί.
Κόψτε το στην μέση ακριβώς και ετοιμάστε την γέμιση.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
2 φάκελοι Γκαρνί ζαχαροπλαστικής κακάο
1,1/4 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας μερέντα σε θερμοκρασία δωματίου
Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει..
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΥΛΙΚΑ
500 γρ μερέντα σε θερμοκρασία δωματίου
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα
1,1/2 μεγάλη συσκευασία πουράκια
Στρώστε πάνω στο μισό παντεσπάνι την κρέμα σοκολάτα.
Σκεπάστε το με το υπόλοιπο παντεσπάνι ..
(Το συγκεκριμένο παντεσπάνι δεν χρειάζεται πότισμα .
Είναι πολύ αφράτο και αν το βρέξετε με σιρόπι η άλλο υγρό θα σας διαλυθεί).
Βάλτε το ξανά στο ψυγείο για μισή ώρα..
Βάλτε την μερέντα σε μπαίν μαρί σε σιγανή φωτιά και ρίξτε μέσα το γάλα σταδιακά
ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει ..Τραβήξτε από την φωτιά..
Δεν θέλουμε το μείγμα να είναι πολύ ρευστό γιατί
θα τρέχει και δε θα < καθίσει > καλά πάνω στην τούρτα μας.
Αλείψτε όλη την τούρτα εξωτερικά με το μείγμα..
Μπορείτε να την κάνετε στρογγυλή αν θέλετε ..
Απλά βάλτε το μείγμα σε 2 στρογγυλά ταψάκια η τσέρκια ..
Κόψτε τα πουράκια σε διάφορα μεγέθη και κολλήστε τα γύρω γύρω από τη τούρτα.
Τα κομματάκια που περίσσεψαν τρίψτε τα με τα χέρια σας και πασπαλίστε
την τούρτα από πάνω ..
Μπορείτε να βάλετε και τριμμένα φουντούκια αν θέλετε..
Η Αποθέωση της Σοκολάτας…
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)