ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ ΑΛΑ ΓΚΡΕΚ

Έχει επικρατήσει στις ευρωπαϊκές γλώσσες οι Έλληνες να αποκαλούνται “Γραικοί” με κατάλληλη προσαρμογή της λέξης ( Graeci, Greeks, Griegos κλπ).

Από τη λέξη Γραικός προέρχεται και η μειωτική λατινική λέξη Γραικύλος (Graeculus), που χαρακτήριζε τον ξεπεσμένο, παρηκμασμένο και δουλοπρεπή Έλληνα. Κατά τονΚωνσταντίνο Σάθα οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν έτσι τους Έλληνες διότι οι δεύτεροι στον πόλεμο απέφευγαν την κατά μέτωπο σύγκρουση και προτιμούσαν τακτικές όπως η ενέδρα, ο νυκτοπόλεμος κτλ, το οποίο δεν κατανοούσαν οι πρώτοι και το εκλάμβαναν ως δειλία.

Σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση από τα χρόνια του Ησιόδου, η Πανδώρα, η κόρη του Δευκαλίωνα, γέννη­σε από τον έρωτά της με τον Δία τον γενναίο Γραικό. Ο Δευκαλίων ήταν ο βασιλιάς της Φθιώ­τιδας και ήρωας του μύθου του ελληνικού κατακλυσμού. Σύμφωνα με τον Ησίοδο:Κι η κόρη στον οίκο του ευγενή Δευκαλίωνα, η Πανδώρα με τον πατέρα Δία, τον οδηγό των Θεών όλων, σμιγμένη στην αγάπη γέννησε το χαιρομαχητή Γραικό.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1502201527562 (2)

500 γρ Φιογκάκια ΜΙΣΚΟ

1 κονσέρβα μανιτάρια

3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε μπαστουνάκια 

1 σφηνάκι κονιάκ για το άρωμα

4 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα Βασιλικού της Barilla

1 κύβο λαχανικών 

1 μεγάλη σφικτή ντομάτα κομμένη σε κύβους

4 κουταλιές της σούπας ελιές ροδέλες

200 γρ φέτα

1 κουταλιά της σούπας κάπαρη

αλάτι και πιπέρι

1502201527522 (2)

Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να κοχλάσει μαζί με μια κουταλιά της σούπας αλάτι.

Ρίξτε μέσα τα φιογκάκια να βράσουν ..

Βγάλτε τα να στραγγίσουν όταν ακόμα κρατάνε καλά στο δόντι,

(θα τα αναμείξουμε μέσα στην σάλτσα όποτε θα μαλακώσουν και εκεί ).

Βάλτε σε χαμηλή ανοικτή κατσαρόλα τα μανιτάρια να σωταριστούν.

1502201527515 (2)

Προσθέστε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές..

Αφού μαλακώσουν σβήστε με το κονιάκ ..

1502201527525 (2)

Ρίξτε την σάλτσα βασιλικού και προσθέστε λίγο νερό ..

1502201527540 (2)

Ρίξτε τον κύβο και πιπέρι και αφήστε τα  να σιγοβράσουν.

1502201527533 (2) 1502201527543 (2)

Προσθέστε την ντομάτα  για να μαλακώσει και αυτή.

1502201527548 (2)

Ρίξτε στην σάλτσα τις ελιές ροδέλες.

1502201527549 (2)

Βάλτε τα φιογκάκια μέσα στην σάλτσα ..Ανακατέψτε.

1502201527552 (2)

Ρίξτε στο τέλος τις ελιές ροδέλες,την φέτα και την κάπαρη.

Δοκιμάστε αν το φαγητό χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι..

1502201527560 (2)

Αφαιρώντας την φέτα η βάζοντας νηστίσιμη φέτα έχετε ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON