ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ & ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αλεύριαυγάγάλα και αλάτι. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και “τουτουμάκια”.

Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Σε κάποιες περιοχές τεμαχίζονται σε μικρά τετράγωνα. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως. Τα λαζάνια παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μόνο που κόβονται σε στενόμακρες λωρίδες.

Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως σούπα, είτε με κοτόπουλο κ.λ.π.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0102201527011 (2)

2 στήθη κοτόπουλου ολόκληρα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι  γλυκό κρασί(Σαμιώτικο η ότι άλλο κρασί έχετε -Μαυροδάφνη-Λήμνου κτλ)

1 κουτί ντοματάκια περασμένα από το μούλτι

2 κύβους κότας η λαχανικών

300 γρ  χυλοπίτες με αυγά (εμπορίου η σπιτικές )

αλάτι και πιπέρι

0102201526950 (2)

Κατά την προσφιλή μου συνήθεια μαρινάρισα τα στήθη από την προηγούμενη

με λίγο ηλιέλαιο,πιπέρι, αλάτι. κόκκινη γλυκιά πάπρικα,

σκόνη μουστάρδα και τζίντζερ σκόνη.

0102201526953 (2)

Κόψτε το κοτόπουλο σε κομμάτια.

0102201526957 (2)

Βάλτε το σε κατσαρόλα να σωταριστεί  και να πάρει χρώμα.

Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι..Ανακατέψτε .

1103201313130

Σβήστε με το κρασί .

0102201526961 (2)

Προσθέστε τα ντοματάκια, τους κύβους , αλάτι και πιπέρι.

Προσθέστε νερό μέχρι να σκεπαστεί το κοτόπουλο και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

0102201526982 (2)

Ρίξτε τις χυλοπίτες ..

0102201526992 (2)

 

Μην τις αφήσετε να παραβράσουν γιατί τα ζυμαρικά εξακολουθούν να <τραβάνε> υγρά

ακόμα και μετά το τέλος του μαγειρέματος..

0102201527013 (2)

Ένα φαγητό <μαμαδίστικο> ..Ένα κυριακάτικο φαγητό που μαζεύει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON