ΤΑΡΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για τη διατήρηση καλής υγείας. Παρ’ λα αυτά, τα φρέσκα προϊόντα μπορεί κάποιες φορές να είναι πηγή τροφογενών ασθενειών. Ο ιός E. coli O157:H7 έχει βρεθεί σε μη παστεριωμένους χυμούς, και λιστέρια έχει βρεθεί σε λάχανο. Εάν τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες καλής υγιεινής, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Εφόσον τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν μαγειρεύονται, οτιδήποτε τα επιμολύνει κατά τη διάρκεια της επαφής τους με άλλα πράγματα θα καταναλωθεί μαζί με αυτά. Τέτοια αντικείμενα/ουσίες συμπεριλαμβάνουν μικροοργανισμούς του οργανικού λιπάσματος και του νερού που χρησιμοποιείται για το πότισμα και το αρχικό ξέπλυμά τους, μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια των ανθρώπων που συλλέγουν τα τρόφιμα, δοχεία και οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και μεταφορά τους, καθώς και περιττώματα από τα πουλιά που πετούν πάνω από τους αγρούς.

Όταν ψωνίζετε, διαλέξτε φρούτα και λαχανικά που φαίνονται φρέσκα και είναι σε καλή κατάσταση. Αποφύγετε τα τεμάχια που είναι δύσοσμα ή είναι εμφανώς κατεστραμμένα ή μουχλιασμένα. Μην αγοράζετε πακεταρισμένα λαχανικά που έχουν υγρό στη σακούλα, αν και κάποιου βαθμού υγροποίηση στα πακέτα προπαρασκευασμένων σαλατών είναι φυσιολογική.Να χειρίζεστε τα τρόφιμα με προσοχή. Ακόμα και αυτά που φαίνονται ανθεκτικά, μπορεί να “χτυπηθούν”. Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα και τα καρότα, μπορούν να αποθηκευτούν, αλλά τα περισσότερα πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημερών.Τοποθετήστε τα προϊόντα μέσα σε καθαρό και κρύο (5°) ψυγείο εγκαίρως. Οι μπανάνες, οι τομάτες ή τα φρούτα που χρειάζονται περαιτέρω ωρίμανση μπορεί να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου.Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας για τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, όπως «διατηρείτε στο ψυγείο» ή «κατά προτίμηση πριν από…». Πετάξτε οτιδήποτε έχετε διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οτιδήποτε φαίνεται ή μυρίζει χαλασμένο.Πλύνετε τα φρούτα και λαχανικά σε άφθονο καθαρό τρέχον νερό πριν τα καταναλώσετε. Καθαρίστε και απομακρύνετε τα εξωτερικά φύλλα ή τις φλοίδες. Τρίψτε προσεκτικά τα λαχανικά, εάν θέλετε να καταναλώσετε τη φλοίδα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για λαχανικά και νερό για να τρίψετε τα τρόφιμα που έχουν σκληρή φλοίδα, όπως πεπόνια, μήλα, καρότα, προτού τα κόψετε και τα σερβίρετε ωμά. Μικρότερα και πιο λεπτόφλοιδα φρούτα, όπως τα μούρα, μπορούν εύκολα να πλυθούν σε ένα σουρωτήρι, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος καταστροφής τους. Το καλό πλύσιμο απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια, τους ιούς και τα υπολείμματα στην επιφάνεια.Πλύνετε τα τρόφιμα ακριβώς πριν τα καταναλώσετε, όχι πριν τα φυλάξετε. Πλύνετε τα χέρια σας καλά πριν επεξεργαστείτε τα τρόφιμα. Εάν έχετε επεξεργαστεί προηγουμένως ωμό κρέας ή πουλερικά, σιγουρευτείτε ότι έχετε καθαρίσει τις επιφάνειες, τα σκεύη και τα χέρια σας πριν επεξεργαστείτε τα φρέσκα κηπευτικά (ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο).Καλύψτε τα πιάτα με τα κομμένα φρούτα και λαχανικά. Φυλάξτε τις κομμένες φρουτοσαλάτες ή άλλα κομμένα τρόφιμα στο ψυγείο έως ότου τα σερβίρετε. Πετάξτε τα τρόφιμα αυτά, εάν έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από τέσσερεις ώρες.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
(ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ)

250 γρ βούτυρο( σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)

125 γρ ζάχαρη άχνη

μια πρέζα αλάτι

2 αυγά

2 βανίλιες και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

μισό κιλό κόκκινη φαρίνα

Χτυπάτε στο μίξερ βούτυρο,ζάχαρη και αλάτι με το φτερό να ασπρίσουν.

Προσθέτετε τα αυγά.

Ρίχνετε τις βανίλιες και το ξύσμα.

Βγάζετε το φτερό και βάζετε το εξάρτημα για το ζύμωμα.

Προσθέτετε το αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Εγώ την μοιράζω σε 2 μέρη ..

Το ένα μέρος μένει για την τάρτα και το άλλο πάει στο ψυγείο τυλιγμένη σε διάφανη μεμβράνη ..

Διατηρείται για 3-4 μέρες  στην συντήρηση και 1 μήνα στην κατάψυξη..

Ανοίξτε την ζύμη σε λεπτό φύλλο. Μεταφέρτε την με τον πλάστη στη ταρτιέρα.


Κόψτε τα περισσεύματα με μαχαίρι.

Τρυπήστε παντού την ζύμη με ένα πιρούνι.

Ψήστε μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου.

Αφήστε την να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ

500 ml γάλα

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας η 2 βανιλέτες

5 κρόκοι αυγού

125 γρ ζάχαρη

25 γρ μαλακό αλεύρι

25 γρ κόρν φλάουερ

  

Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα

υποκίτρινο μείγμα και προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.

  

Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε

το μείγμα του μίξερ.

Βάλτε το σκεύος στην φωτιά και ζεστάνετε ελαφρά κτυπώντας συνεχώς

μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.

Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.

 

Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες τουλάχιστον  ..

Σκεπάστε την με διάφανη μεμβράνη.

Η μπορείτε να την κάνετε από την προηγούμενη μέρα ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

1 μικρή κονσέρβα κομπόστα ροδάκινο

1-2 ακτινίδια

ένα κεσεδάκι περίπου πλυμένες και καθαρισμένες φράουλες

(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρούτα σε κομπόστα όπως ανανά, αχλάδι , βερίκοκο).

Μισό φλυτζάνι μαρμελάδα ροδάκινο

3 κουταλιές σούπας νερό


ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Στρώστε την κρέμα μέσα στην τάρτα σας.

Ισιώστε την με μια σπάτουλα.

Καθαρίστε τις φράουλες και τα ακτινίδια.

Αρχίστε να στολίζετε την τάρτα σας από το κέντρο προς τα έξω.

Μπορείτε να την στολίσετε με όποιον τρόπο εσείς θέλετε.

Βράστε την μαρμελάδα με τις 2 κουταλιές νερό για 5 λεπτά.

Σουρώστε την.

Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Με ένα πινέλο περνάτε όλη την επιφάνεια της τάρτας σας.

Θα της δώσει γυαλάδα και θα βοηθήσει να συντηρηθεί η σωστή εμφάνιση των φρούτων σας.

 

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON