ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 φλυτζάνι μαργαρίνη

μισό φλυτζάνι κακάο και λίγο ακόμα για το ταψί

2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

μισό κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα

μισό κουταλάκι αλάτι

1,1/2 φλυτζανιού μαύρη ζάχαρη

2 αυγά και 2 κρόκοι σε θερμοκρασία δωματίου

170 γρ κουβερτούρα λιωμένη

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

 

1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

3/4 φλυτζανιού ζάχαρη άχνη

230 γρ κουβερτούρα

 

ΚΕΙΚ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Αλείψτε καλά με βούτυρο ένα ταψί (περίπου 30 x 40 ). Πασπαλίστε το με κακάο.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

 Αναμείξτε σε ένα μπώλ το αλεύρι,το κακάο,το μπαίκιν, την σόδα και το αλάτι.

 Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και την μαύρη ζάχαρη να αφρατέψουν.

 Λιώστε την σοκολάτα σε μπαίν μαρί. Αφήστε την να κρυώσει.

 Προσθέστε(δυνατή ταχύτητα) ένα ένα τα αυγά και τούς κρόκους και ενδιάμεσα την λιωμένη σοκολάτα.

Ρίξτε την εσάνς βανίλιας μέσα στην κρέμα γάλακτος. Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ.

Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα από το αλεύρι σε τρία μέρη

και την κρέμα γάλακτος σε 2 μέρη.

 Βάλτε το μείγμα μέσα στο ταψί σας και στρώστε το με μια σπάτουλα..

 Χτυπήστε το στον πάγκο και κουνήστε το να ισιώσει..

Βάλτε το στον φούρνο και ψήστε το για 20 λεπτά περίπου..

 Βγάλτε και αφήστε να κρυώσει καλά .. Κόψτε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις άκρες του.

Κόψτε το στην μέση ..

Αν θέλετε διαλύστε λίγο από το αγαπημένο σας λικέρ και ραντίστε το .

Εμείς το ραντίσαμε με γαλλικό δυνατό καφέ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάλτε σε ένα κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος, την άχνη και το αλάτι..

Αφήστε τα να έρθουν σε βρασμό.

Τραβήξτε τα από την φωτιά και ρίξτε μέσα την σοκολάτα κομμένη

σε κομμάτια ..

Αφήστε να μείνει για ένα λεπτό και μετά ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί

το μείγμα και λιώσει η σοκολάτα.

Βάλτε την στο ψυγείο να κρυώσει .

Ανακατεύετε περιοδικά μέχρι να σφίξει για να μπορέσετε να την αλείψετε στο κέικ.

 Στρώστε στο πρώτο κομμάτι γκανάς.

Αφήστε το λίγο να καθίσει προσθέστε το δεύτερο κομμάτι του κέικ.

Ραντίστε το και αυτό με καφέ η με λικέρ.

 Περιχύστε με την γκανάς από απάνω και στα πλάγια ..

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

Λιώστε 200 γρ περίπου άσπρη σοκολάτα σε μπαίν μαρί σε χαμηλή φωτιά.

Βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης.

Κόψτε (όταν είναι να το χρησιμοποιήσετε )ελάχιστα την μύτη του..

Αφήστε να κρυώσει ..

 Πάνω σε χαρτί ψησίματος < γράψτε >με το κορνέ σας γράμματα..

Εμείς επειδή αυτό το γλυκάκι είναι αφιερωμένο σε Ιωάννα γράψαμε τα γράμματα που αποτελούν το όνομα της

και μικρά και κεφαλαία και στα αγγλικά αλλά και σε υποκοριστικό..

Αφήστε τα να κρυώσουν και να σφίξουν στο ψυγείο ..

 Κολλήστε τα πάνω στην Γκανάς άναρχα και χωρίς κανένα σχέδιο …

 

 

Χρόνια πολλά!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON