Μόνο και μόνο το όνομα του, σου γεμίζει το στόμα .
Το έχω κάνει αμέτρητες φορές μέχρι να βρω τίς ακριβείς αναλογίες για μια κρέμα αφράτη που θα παραμείνει έτσι έστω και μετά από μερικές μέρες στο ψυγείο !!
Η συνταγή πέρασε από την μητέρα μου σε μένα .. Εγώ απλώς την βελτίωσα λιγάκι!!!
Ας δούμε λοιπόν μαζί μεγάλα και μικρά μυστικά από ένα γλυκό που χαρακτηρίζεται ως το πιο αντιπροσωπευτικό, όσον αφορά τα γλυκά ταψιού !!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1 λίτρο γάλα πλήρες
1,1/2 τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
5 αυγά
3 κουταλιές καλό βούτυρο(θερμοκρασία δωματίου)
4 βανίλιες
750 γρ περίπου φύλλο μπακλαβά(εγώ προτιμώ κανάκη-κίτρινη συσκευασία)
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο για τα φύλλα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3,1/2 τσαγιού ζάχαρη
2,1/2 φλυτζάνια νερό
1 ολόκληρη φλούδα από ένα λεμόνι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε το γάλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί ( όχι να κάψει).
Ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε διαρκώς με κυκλικές κινήσεις
( με ξύλινη κουτάλα η σύρμα)να πάρει βράση και να πήξη .
Το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να ασπρίσουν,
να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Ρίχνετε το σιμιγδάλι μέσα στο μείγμα των αυγών και χτυπάτε για λίγο στο μίξερ .
Ρίχνετε και το βούτυρο και ανακατώνετε να διαλυθεί.
Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας που και που για μην κάνει κρούστα.
Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί .
Στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο
και αδειάζετε μέσα στο ταψί την κρέμα.
Διπλώνετε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί ,τα βουτυρώνετε,
και στρώνετε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντας
πάντοτε το καθένα από αυτά .
Προσπαθείτε με τα χέρια σας να χώσετε τα πάνω φύλλα
που εξέχουν μέσα στο ταψί παράλληλα στα τοιχώματα.
Ραντίζετε με λίγο νεράκι τα φύλλα όταν τελειώσετε το στρώσιμο.
Χαράσσετε με μυτερό μαχαίρι (όχι μέχρι κάτω)σε τετράγωνα κομμάτια.
Το ψήνετε σε μέτριο σε προθερμασμένο φούρνο(180C) για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Στο μεταξύ βράζετε την ζάχαρη με το νερό και την λεμονόφλουδα επί 10 λεπτά .
Προσθέτετε τον χυμό και βράζετε άλλα 5 λεπτά .
Άμα ψηθεί το γλυκό το βγάζετε απο τον φούρνο και το περιχύνετε σιγά -σιγά με
το σιρόπι χρησιμοποιώντας την μεγάλη κουτάλα που έχετε για να σερβίρετε την σούπα .
Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει και το γλυκό να είναι καυτό από τον φούρνο.
Μην ρίξετε το σιρόπι απότομα γιατί θα σας σηκωθούν τα φύλλα όρθια και δεν θα
έχει όμορφη εμφάνιση .
Καλή όρεξη !!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)