ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ,ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ & ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΜΟΥ

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της Ορθοδοξίας, αφού σηματοδοτεί αφενός το θάνατο και αφετέρου τη ζωή. Είναι το τελευταίο και το μεγαλύτερο θαύμα του Χριστού, αφού ανέστησε τον νεκρό για τέσσερις ημέρες Λάζαρο, λέγοντας τη γνωστή σε όλους μας φράση «Λάζαρε, δεύρο έξω». Στις ημέρες μας, εκατοντάδες χρόνια μετά το θαύμα του Λαζάρου, αν και πολλά έθιμα εορτασμού έχουν χαθεί μέσα στο χρόνο, υπάρχουν κάποιοι τόποι στην Ελλάδα που κρατούν γερά τις παραδόσεις τους τις οποίες περνάνε από γενιά σε γενιά.

Τα «Λαζαρικά» σε όλη την Ελλάδα

Τα έθιμα σχετικά με την Ανάσταση του Λαζάρου λέγονται «λαζαρικά» και από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.

Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη

Στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη υπάρχει το έθιμο «Λαζαρίνες» ή «Λαζαρίτσες», όπου συμμετείχαν αποκλειστικά κορίτσια, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι με καλάθια από λουλούδια και λέγοντας κάλαντα ειδικά για αυτή την ημέρα, βρίσκοντας με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να γίνουν γνωστές ως υποψήφιες νύφες.

Ρόδος, Ιαλυσός, Κρήτη και Ήπειρος

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Ρόδο και την Ιαλυσό, παρομοίως με τις «Λαζαρίνες», τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τον “Λάζαρο”, συγκεντρώνοντας χρήματα και αυγά για τους ιερείς. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη, αλλά και στην Ήπειρο, όπου οι επισκέψεις συνοδεύονται από τον ήχο μεγαλοκούδουνων.

Παλαιότερα, αυτή την ημέρα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για το ψήσιμο των κουλουριών.

Την ημέρα αυτή επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν στριφτά κουλουράκια, «τα Λαζαράκια», συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο στο σάβανο.

 

http://ellinwnparadosi.blogspot.gr/2011/04/blog-post_16.html

 

Εμείς εδώ στο Koykoycook.gr κάνουμε το πρωί, το Σάββατο του Λαζάρου,

τα Λαζαράκια μας με μέλι και  άρωμα γλυκάνισου πιστοί στην παράδοση ..

 

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 κιλό  αλεύρι Φάριν απ

2 φακελάκια ξερή μαγιά

μισό φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 φλυτζάνι λευκό Σαμιώτικο γλυκό κρασί Grand Cru

1 κουταλιά σούπας αλάτι

2 κουταλιές της σούπας  μέλι

2 κουταλιές σούπας ταχίνι

1 ποτήρι χλιαρό νερό και λίγο ακόμα με άρωμα αστεροειδή γλυκάνισου

γαράφαλλα-μπαχάρια και λιγο σουσάμι

Βάζουμε σε ένα μπώλ το αλεύρι,το αλάτι και την μαγιά..

Ανακατέψτε το μείγμα με ένα κουτάλι .

Βράστε ένα ποτήρι νερό και λίγο ακόμα με 10-12 αστεροειδείς γλυκάνισους 

και αφήστε το να κρυώσει και να γίνει χλιαρό .

Κάντε μια λακκούβα στην μέση του αλευριού και ρίξτε μέσα το λάδι,το κρασί και το μέλι.

2304201315675

Ρίξτε το ταχίνι και το αρωματισμένο χλιαρό  νερό..

Αρχίστε το ζύμωμα ..

Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη .

Σκεπάστε την με μια πετσέτα και τοποθετήστε το μπώλ σε ζεστό μέρος για 1 ώρα για να φουσκώσει .

Μετά το πέρας τής ώρας πιέστε το ζυμάρι να βγάλει τον αέρα του  ..

Πλάστε μικρά μπαλάκια, ανοίξτε τα με τα δάκτυλα σας και δώστε στα Λαζαράκια στο σχήμα που θέλετε.

 

Καρφώστε τα γαρύφαλλα και τα μπαχάρια για μάτια και στόμα ..

Βρέξτε τα με ένα πινέλο και ρίξτε από πάνω λίγο σουσάμι αν θέλετε.

Αφήστε τα να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ..

Είναι εύκολα,γλυκά ψωμάκια και μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας.

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON