ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΕΙΚ…KAI OXI MONO..

Κέικ, μια γλυκιά καθημερινή συνήθεια…

SONY DSC

Το κέικ είναι από τα γλυκά με πολύ μεγάλη ιστορία. Τα συναντάμε κυρίως στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Μεγάλη παράδοση στα κέικ έχει η Αγγλία, όπου το κέικ είναι απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν τα συναντάμε στην Ασία, εκτός από κάποιες περιοχές με δυτικές επιρροές, αλλά κι εκεί σε περιορισμένη κλίμακα.
Κατά τον 19ο αιώνα, η παρασκευή των κέικ απλοποιήθηκε πάρα πολύ με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το 1840, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η μαγειρική σόδα και αργότερα το μπέϊκιν πάουντερ, τα οποία αντικατέστησαν τη μαγιά, κάνοντας έτσι το φούσκωμα απλούστερο, ευκολότερο και πολύ πιο γρήγορο.
Επίσης, οι φούρνοι με ελεγχόμενη θερμοκρασία βοήθησαν πολύ στην απλούστευση της παρασκευής κέικ. Υπάρχουν πάμπολλες συνταγές για κέικ, απλά ή γεμιστά, με φρούτα, ξηρούς καρπούς, ακόμη και με λαχανικά. Κέικ καθημερινά, κέικ γιορταστικά, κέικ εύκολα ή πιο πολύπλοκα, ατομικά ή οικογενειακά, τα κέικ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και μας συντροφεύουν στο πρωινό, το σνακ, στις γιορτές, τα γενέθλια, τις φιλικές ή επίσημες συγκεντρώσεις. Τα κέικ είναι προϊόντα που διογκώνονται από τη δράση χημικών διογκωτικών ουσιών που προστίθενται στο ζυμάρι. Τα κυριότερα συστατικά ενός τέτοιου μείγματος είναι το αλεύρι, η ζάχαρη, το λίπος, τα αβγά (ολόκληρα ή ξεχωριστά τα ασπράδια ή οι κρόκοι), το νερό και / ή το γάλα, οι αρτυματικές ύλες και οι διογκωτικές ουσίες.

SONY DSC
 
 
 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

SONY DSC

270 γρ βούτυρο μαλακό (1 φλυτζάνι)( σε θερμοκρασία δωματίου)

330 γρ ζάχαρη(1,1/2 φλιτζανιού)

4 αυγά

500 γρ (3 φλυτζάνια)αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια κοφτά μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

265 γρ  (1 φλυτζάνι) γάλα

4 βανίλιες

 Χτυπήστε το βούτυρο με την  ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 170C .

Βουτυρώστε και αλευρώστε την φόρμα σας.

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά. Ρίξτε τις βανίλιες.

Ανακατέψτε το αλεύρι,το μπαίκιν και το αλάτι σε ένα σκεύος.

Αρχίστε να ρίχνετε διαδοχικά το μείγμα των αλεύρων με το γάλα μέσα στον κάδο του μίξερ.

Βάλτε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε για 50 λεπτά περίπου..

SONY DSC

Αναποδογυρίστε σε πιατέλα για να κρυώσει..

Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη αν θέλετε η αλείψτε το κέικ με σοκολάτα γκανάς..  

SONY DSC

Εμείς κάναμε 2 δόσεις κέικ για να σας δείξουμε πως με την βασική ζύμη μπορείτε

να κάνετε αρκετές παραλλαγές κέικ κάθε φορά.

Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για διαφορετικές συνταγές  ..

Χρησιμοποιήστε μια βασική ζύμη και αλλάζοντας 

κάποια συστατικά θα έχετε ένα καινούργιο κέικ κάθε φορά.

 

 

ΚΕΙΚ ΦΡΟΥΤΩΝ 

λίγο αλεύρι

μισό φλυτζανι κόντιτα

 Κόβετε τα κόντιτα  σε κομματάκια.Τα αλευρώνετε.

Τα βάζετε μέσα στο κέικ(στην φόρμα)και ψήνετε κανονικά..

 

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑ -ΚΑΚΑΟ &  ΚΕΙΚ ΜΑΡΜΠΕ

 

2 κουταλιές της σούπας κακάο

2 κουταλιές γάλα

Βάζετε σχεδόν όλο το μείγμα μέσα στην αλευρωμένη φόρμα σας ..

Αφήνετε περίπου ένα φλυτζάνι  μέσα στο μίξερ.

Ρίχνετε μέσα το κακάο και το γάλα και χτυπάτε να διαλυθούν..

Με ένα κουτάλι  βάζετε το μείγμα του κακάο γύρω γύρω στην φόρμα και

αν θέλετε το πιέζετε να πάει και πιο μέσα( κέικ μαρμπέ) .

 

Ψήνετε κανονικά.

 

ΚΕΙΚ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

SONY DSC

1 φλυτζάνι σταφίδες  σουλτανίνα

1/2 φλυτζανιού κονιάκ.

Ζεστάνετε  το κονιάκ μέσα σε ένα κατσαρολάκι.

Βγάλτε το από την φωτιά.

Βάλτε τις σταφίδες  μέσα να μουλιάσουν  και να φουσκώσουν .

Αλευρώστε τες και βάλτε τις μέσα στο μείγμα (κατευθείαν στην φόρμα σας).

 

ΚΕΙΚ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

SONY DSC

85 γρ  (1 φλυτζάνι) κακάο σκόνη 

Αφαιρέστε από την δόση του αλευριού 130 γρ (1 φλυτζάνι) αλεύρι και 

προσθέστε αντί αυτού ίση ποσότητα κακάο.

 

 ΚΕΙΚ  ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

SONY DSC

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

μισό φλυτζανι χυμό πορτοκάλι

Αντί για ένα φλυτζανι γάλα βάλτε μισό φλυτζάνι γάλα και

μισό φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι συν το ξύσμα.

 

 ΚΕΙΚ ΜΟΚΑ

ένα φλυτζανι κακάο σκόνη

2 φακελάκια νεσκαφέ.

Αφαιρέστε από την δόση του αλευριού ένα φλυτζανι αλεύρι και

προσθέστε αντί αυτού ίση ποσότητα κακάο συν το νεσκαφέ.

 

 ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

SONY DSC

ξύσμα από ένα λεμόνι

4 κουταλιές χυμό λεμόνι η  2 κουταλάκια εσάνς λεμονιού.

Bάλτε τον χυμό μέσα στο γάλα συν το ξύσμα και προσθέστε το στην ζύμη σας. 

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κάνετε την ζωή σας ευκολότερη..

 
 
 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2 Comments
    1. ευαγγελια .. οτι βλεπεις σε αυτη εδω την σελιδα εχει μαγειρευτει και εχει δοκιμαστει απο μενα .. δεν βαζω τιποτα που δεν το φτιαχνω πρωτα εγω ….

Leave a Reply to Evangelia Cancel reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON