Φοντάν, φοντανάκι……
Μικρό γλύκισμα (σοκολατάκι, ζελεδάκι κλπ.) που χρησιμοποιείται για κέρασμα. Η λέξη προέρχεται από το Γαλλικό fondant που αναφέρεται σε μία βάση ζαχαροπλαστικής (ζάχαρη, νερό κλπ.) που χρησιμοποιείται συνήθως για την κάλυψη ή διακόσμηση κέικ (σε αυστηρά ζαχαροπλαστικούς όρους τα fondant για κάλυψη και διακόσμηση είναι διαφορετικά).
Τα φοντάν αποτέλεσαν μία από τις πιο γλυκιές αμαρτίες των παιδιών μεσοαστικών οικογενειών των δεκαετιών του 60 και 70. Η νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της έπρεπε να είχε υποχρεωτικά στο σπίτι ανά πάσα στιγμή μια φοντανιέρα με φοντάν. Ήταν ζήτημα τιμής να υπάρχει ένα μικρό γλύκισμα για να κεραστεί ο απρόσμενος επισκέπτης. Ήταν θέμα τιμής για την μεσοαστική νοικοκυρά να έχει φοντάν (Ευρωπαϊκού τύπου γλύκισμα), καθώς τα άλλα εναλλακτικά κεράσματα της στιγμής ήταν τα γλυκά του κουταλιού και το υποβρύχιο, τα οποία ήταν δηλωτικά φτώχειας (μιλάμε για το 60 και το 70, μην κοιτάτε που σήμερα το γλυκό του κουταλιού και το υποβρύχιο είναι λάιφ στάιλ). Συνήθως η φοντανιέρα με τα φοντάν ήταν κρυμμένη σε μυστική τοποθεσία για να αποφευχθεί η κατανάλωση των φοντάν (και άρα το ντρόπιασμα της νοικοκυράς) από τα παιδιά του σπιτιού. Έλα όμως που κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να ανακαλύψει την μυστική τοποθεσία και να καταναλώσει ΟΛΑ τα φοντάν!
Ένα άλλο τραγελαφικό που μπορούσε να συμβεί όμως, γινόταν όταν αφενός τα παιδιά του σπιτιού δεν κατάφερναν να ανακαλύψουν την φοντανιέρα και αφετέρου τύχαινε να μην υπάρχει επισκέπτης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπήρχε λοιπόν μια ξαφνική επίσκεψη, γινόταν αντιληπτό ότι τα ξεχασμένα φοντάν έχουν αλλοιωθεί και είτε είναι πέραν κάθε σκέψης το κέρασμά τους στον επισκέπτη, είτε το κέρασμα ακολουθούσε (μετά από λίγη ώρα) μακροχρόνια επίσκεψη στην τουαλέτα προς αποβολή του στομαχικού ή εντερικού περιεχομένου (σοκολατάκια ξεχασμένα για τρεις μήνες σε συνθήκες ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν το καλύτερο υπόστρωμα ανάπτυξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων).
Το φουντάν είναι ουσιαστικά η «βλάχικη» προφορά του φοντάν και έχει γίνει θρυλικό από την αναφορά του από τον Ζήκο (Χατζηχρήστο) στην ταινία «Της κακομοίρας».
– Τι θα σας κεράσουμε;
– Ένα φοντάν θα το έπαιρνα ευχαρίστως!
http://www.slang.gr/lemma/show/fontan_15898
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
250 γρ κουβερτούρα
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
1,1/2 φλιτζανιού φουντούκια και αμύγδαλα κομμένα στο μούλτι
1 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
4 κρόκοι αυγών
4 βανίλιες
5 ,1/2 φλυτζάνια ινδοκάρυδο
1 φλιτζάνι μπισκότα πτι μπέρ κομμένα στο μούλτι
Λευκή σοκολάτα ( γύρω στα 200-250 γρ) και 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος (λιώνουμε σε μπαίν μαρί)
Ζεστάνετε το γάλα μέσα σε μπαίν μαρί και ρίξτε μέσα την σοκολάτα.
Ανακατέψτε να λιώσει.
Αφήστε την σοκολάτα να κρυώσει και ρίξτε μέσα το κονιάκ και τούς ξηρούς καρπούς.
Ρίξτε μέσα το ινδοκάρυδο και ανακατέψτε..
Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη να ασπρίσει .
Ρίξτε ένα ένα τους κρόκους και τις βανίλιες.
Ανακατέψτε απαλά το μείγμα του βουτύρου με αυτό της σοκολάτας και του ινδοκάρυδου.
Ρίξτε μέσα στο μείγμα τα πτι μπέρ(πολύ ψιλοκομμένα) .
Ζυμώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα .
Βάλτε το στο ψυγείο να σφίξει.
Πλάστε το σε μικρά μπαλάκια-μπουκίτσες .
Βάλτε τα σε ένα μεγάλο δίσκο η ταψί με αλουμινόχαρτο από κάτω.
Λιώστε την λευκή σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος και με ένα κουτάλι ρίξτε την
ακανόνιστα πάνω στα φοντάν.
Διατηρούνται εντός ψυγείου για ένα μήνα καλυμμένα με διάφανη μεμβράνη.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)