ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ

Προκλητικά γλυκιά, αποτελούμενη από αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι στρωμένο σε επίπεδα, κεράσια και βελούδινη σαντιγί αρωματισμένη με Kirschwasser (απόσταγμα κερασιών) πασπαλισμένη με τριμμένη σοκολάτα, η τούρτα black forest είναι από τις επιλογές που έχουν αποκτήσει αμέτρητους λάτρεις εκτός των συνόρων της γενέτειράς της και δίκαια. Ανακαλύπτουμε τη μακρά ιστορία της που συνοδεύουμε με μια υπέροχη συνταγή.

H διάσημη γερμανική τούρτα έχει καταγωγή από το Μέλανα Δρυμό, περιοχή που παράγει αγριοκέρασα και το Kirsch, δύο απαραίτητα υλικά για την παρασκευή της Black Forest. Τα σενάρια για την προέλευση του ονόματός της ποικίλουν ενώ είναι αρκετοί οι ιστορικοί που αποκλείουν μια αρκετά δημοφιλή εκδοχή, αυτή που θέλει το όνομά της να προκύπτει από το παραδοσιακό κουστούμι που φορούσαν οι γυναίκες στο Μέλανα Δρυμό. Το φόρεμά τους ήταν μαύρο, όπως οι φλούδες σοκολάτας, η μπλούζα τους λευκή, όπως η κρέμα και το καπέλο τους είχε κόκκινες φούντες, όπως τα κεράσια. Στα γερμανικά το γλυκό λέγεται Schwarzwderkirschtorte, το οποίο σημαίνει «Τούρτα του Μέλανα Δρυμού με κεράσια».

Η ιστορία της Black Forest
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η τούρτα δημιουργήθηκε προς τα τέλη του 16ου αιώνα στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού (Der Schwarzwald στα γερμανικά) στην πολιτεία Baden-Wttemberg. Το όνομα, Schwarzwald, δίνει αίσθηση σκότους και μυστηρίου που συνδέεται με το «Waldeinsamkeit», ή αλλιώς, το αίσθημα της μοναξιάς στο δάσος. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τα κεράσια που παράγει και το Kirsch ή Kirschwasser και επίσης, οι Γερμανοί έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τη σοκολάτα. Θεωρείται ότι το γλυκό προέκυψε μετά από το ποτό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Cafe Schaefer, ο Josef Keller (1887-1981) είναι ο δημιουργός της τούρτας Black Forest. Ο Keller ήταν ο ζαχαροπλάστης του Cafe Ahrend (σημερινό Agner) στην περιοχή Bad Godesberg. Το 1915 δημιούργησε για πρώτη φορά ένα γλυκό, το «Schwarzwaelder Kirsch» ή «Black Forest». Μετά από τη στρατιωτική του θητεία, ο Keller άνοιξε το δικό του Cafe στο Radolfzell. Ο August Schaefer έμαθε την τέχνη της παρασκευής της αυθεντικής εκδοχής του γλυκού από τον Keller στον οποίο επίσης έδωσε μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας και το βιβλίο των συνταγών του που περιείχε και τη συνταγή του γλυκού. Ο γιος του, Claus Schaefer, ο τωρινός ιδιοκτήτης του Cafe Schaefer, κληρονόμησε το βιβλίο από τον πατέρα του -όπως και την αυθεντική συνταγή- και πλέον είναι ο συνεχιστής του.

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(για φόρμα κουμπωτή διαμέτρου 26-28εκ)

1 πακέτο πτιμπέρ σοκολάτας (225γρ)

μισό πακέτο digestives(130 gr)

3 μεγάλες κουταλιές της σούπας βούτυρο

200 γρ κεράσια για μπλάκ φόρεστ (στραγγισμένα καλά)

600 γρ τυρί κρέμα φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου

χυμό από 1,1/2 λεμόνι

700 γρ κρέμα γάλακτος Arla 35% λιπαρά

130 γρ ζάχαρη άχνη

3 βανιλέτες Alsa

Περάστε τα μπισκότα από το μούλτι.

Σε αντικολλητικό σκεύος  βάλτε το βούτυρο να λιώσει.

Ρίξτε μέσα τα μπισκότα  ..

Σε μέτρια φωτιά ανακατεύετε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου

μέχρι τα μπισκότα να πιουν όλο το βούτυρο και να σωταριστούν ελαφρά.

Στρώστε το μείγμα των μπισκότων σε μια κουμπωτή φόρμα.

Βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Χτυπήστε στο μίξερ το τυρί .

Προσθεστε τον χυμό, την κρέμα γάλακτος και τις βανιλέτες εξακολουθώντας το χτύπημα

για άλλα περίπου 4-5 λεπτά ( μέχρι να έχετε μια σφικτή κρέμα).

Ρίξτε τα  κεράσια πάνω στο μπισκότο.

Στρώστε την κρέμα σας πάνω από το μπισκότο και τα κεράσια .

Βάλτε στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες..

Όταν σφίξει και προτού το παρουσιάσετε πασπαλίστε την επιφάνεια με νιφάδες σοκολατας

και διακοσμήστε το με ροζέτες σαντιγί και κεράσια.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

2 Comments
    1. Να μας στειλετε φωτο στην σελιδα μας στο facebook / koykoycook.gr

Leave a Reply to Rena Cancel reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON