ΤΣΙΖΚΕΙΚ ΜΟΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ως θάμνος. Αρχικά ο καρπός χρησιμοποιείτο αυτούσιος από τους τοπικούς πληθυσμούς, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους. Η παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ ή στην γνώση καφεόδεντρων εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι της Υεμένης.

Όνομα και μύθοι

Το όνομα του καφέ προέρχεται από την αραβική λέξη قهوة (qahwa) που είναι παραφθορά τμήματος της αρχικής αραβικής ονομασίας του καφέ, qahwat al-būnn, δηλαδή «κρασί του κόκκου», που αναφέρεται στο γεγονός ότι ο καφές χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «αραβικό κρασί». Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα του καφέ στο Βασίλειο της Κάφφα, την περιοχή της Αιθιοπίας όπου άρχισε να χρησιμοποιείται ο καφές.

H προέλευση του καφέ και η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του έδωσε τροφή και σε αρκετούς μύθους. Οι σημαντικότεροι είναι αυτός που αποδίδει την ανακάλυψη των ιδιοτήτων του καφέ σε έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό, τον Καλντί, που παρατήρησε ότι τα ζώα του γίνονταν πιο δραστήρια όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού του καφέ (μύθος των κατσικών που χορεύουν) και αυτός που λέει ότι ο καφές δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προκειμένου να του χαρίσει δύναμη και αντοχή.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ

 

2 πακέτα μπισκότα Σοκολάτας γεμιστά Παπαδοπούλου

200 γρ βούτυρο Lurpack

Βάζουμε τα  Μπισκότα στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα το lurpack να λιώσει.

Τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μπισκότα  .

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να απορροφήσουν  το βούτυρο .

Στρώνουμε σε στρογγυλό πυρέξ η σε μια κουμπωτή φόρμα(28 εκ διάμετρο) και πιέζουμε με την

σπάτουλα να γίνει μια ίσια βάση.

Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει και να κρυώσει..

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

650 γρ τυρί κρέμα φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου

1 Ζαχαρούχο γάλα 

700 ml φυτική  κρέμα γάλακτος 

30 γρ καφέ σκόνη Αζέρα Νεσκαφέ

130 γρ άχνη ζάχαρη

1 φάκελο σκόνη Γκαρνί Γιώτης Σοκολάτα

5 φύλλα ζελατίνες των 6 γρ μουλιασμένα και μαλακωμένα σε κρύο νερό

30 ml ζωική κρέμα γάλακτος

Χτυπήστε πρώτα το τυρί και το ζαχαρούχο.

Ρίξτε στο μίξερ την  κρέμα γάλακτος.

Προσθέστε σταδιακά τον καφέ. την άχνη και το Γκαρνί ..

Ζεστάνετε την ζωική κρέμα γάλακτος και διαλύστε μέσα τις μαλακωμένες Ζελατίνες .

Ρίξτε το μείγμα μέσα στο μίξερ ..

 

Η κρέμα σας τώρα είναι αφράτη και βελούδινη…

Ρίξτε την πάνω στην βάση του μπισκότου.

Βάλτε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Διακοσμήστε,ξεφορμάρετε και σερβίρετε …

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON