Το τυρί μασκαρπόνε για όποιον δε γνωρίζει είναι τοπικό της Λομβαρδίας και φτιάχνεται από αγελαδινό τυρί,(την κρέμα του).Διάβασα κάποτε ότι το όνομα του προέρχεται από ένα ντόπιο επίθετο Mascherpa.Είναι το βασικό συστατικό για ένα καλό τιραμισού η ενα τσιζ κεικ..
Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872 ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματιNeufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ(James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή cheesecake σήμερα.
Τα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το μασκαρπόνε με τυρί Philadelphia ή ρικότα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
2 πακέτα μπισκότα Σοκολάτας η Μιράντα
200 γρ βούτυρο Lurpack
Βάζουμε τα Μπισκότα στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα το lurpack να λιώσει.
Τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μπισκότα .
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να απορροφήσουν το βούτυρο .
Στρώνουμε σε στρογγυλό πυρέξ η σε μια κουμπωτή φόρμα(28 εκ διάμετρο) και πιέζουμε με την
σπάτουλα να γίνει μια ίσια βάση.
Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει και να κρυώσει..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
600 γρ τυρί κρέμα φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ ζάχαρη άχνη
120 γρ στραγγιστό γιαούρτι
400 ml φυτική κρέμα γάλακτος
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες μαρμελάδα Πορτοκάλι με κομματάκια φρούτου
2 βανίλιες
4 φύλλα ζελατίνες των 6 γρ μουλιασμένα και μαλακωμένα σε κρύο νερό
40 ml ζωική κρέμα γάλακτος
Απλή Μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς κομματάκια φρούτου ζεσταμένη σε κατσαρολάκι
για την διακόσμηση από πάνω ..(να είναι χλιαρή όταν την χρησιμοποιήσετε)
Χτυπημένη σαντιγί
Κερασάκια Μαρασκίνο /φέτες πορτοκάλι γλασέ
Χτυπήστε πρώτα το τυρί και το γιαούρτι μαζί με την άχνη και μετά ρίξτε στο μίξερ
την κρέμα γάλακτος,τον χυμό,το ξύσμα,την μαρμελάδα και τις βανίλιες .
Ζεστάνετε την ζωική κρέμα γάλακτος και διαλύστε μέσα τις μαλακωμένες Ζελατίνες .
Ρίξτε το μείγμα μέσα στο μίξερ ..
Μην το παραχτυπήσετε .
Η κρέμα σας τώρα είναι αφράτη και βελούδινη…
Ρίξτε την πάνω στην βάση του μπισκότου.
Βάλτε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Στρώστε το τσίζκεικ σας με ένα στρώμα μαρμελάδα και στολίστε με ροζέτες
σαντιγί και κερασάκια.
Η διακοσμήστε όπως εσείς θέλετε.. ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας )