ΤΑΡΤΑ LEMON PIE (ΛΕΜΟΝ ΠΑΙ)

Λίγο πολύ όλοι να γνωρίζουμε τη λαϊκή παροιμία “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουμε πως και τα λεμόνια ανήκουν στην κατηγορία των ευεργετικών για την υγεία μας τροφίμων;

Και όμως, τα λεμόνια μπορούν άνετα να συγκαταλέγονται σε κάθε λίστα με τα γνωστά πλέον σε όλους (και μοδάτα) super foods, τα οποία προάγουν την υγεία του σώματος και του μυαλού.

Είναι σύμμαχοι στη διατροφή μας

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες να δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς να κατεβαίνει, καθώς περιέχει πηκτίνη, μια ίνα που έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

 Μισό φλιτζάνι λεμόνι με νερό είναι ότι πρέπει ώστε να αποφευχθεί η πέτρα στα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μείγμα μπορεί να προστατεύσει από τις πέτρες ασβεστίου.

Η μέρα μας μπορεί να ξεκινήσει μακριά από τα καφεϊνούχα ποτά. Οι ειδικοί συστήνουν ένα ζεστό ποτήρι νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού το οποίο μπορεί να τονώσει το πεπτικό μας σύστημα και να μας δώσει βιταμίνη C.

Σταματάνε τη φαγούρα

Όταν υποφέρουμε από κάποιο τσίμπημα (π.χ. κουνουπιού), μπορούμε να τρίψουμε χυμό λεμονιού στην περιοχή για να απαλύνει τη φαγούρα.

Βοηθούν στην πέψη

Τα λεμόνια βοηθούν στην πέψη, ενώ οι ειδικοί λένε πως ο χυμός από λεμόνι και ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσουν στην αποβολή των άχρηστων συστατικών πιο γρήγορα από το σώμα μας.

Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Μελέτες έχουν υποστηρίξει πως τα εσπεριδοειδή, μεταξύ των οποίων και τα λεμόνια, έχουν αντικαρκινική δράση, καθώς αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Είναι πλούσια σε κάλιο

Οι μπανάνες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε κάλιο. Εκτός από βιταμίνη C τα λεμόνια προσφέρουν 80 χιλιοστόγραμμα καλίου, το οποίο ρυθμίζει την πίεση και βοηθά το σώμα μας να μένει ισχυρό και ευκίνητο.

Κατεβάζουν τον πυρετό

Όταν ο πυρετός ανεβαίνει, ο χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας γρηγορότερα.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ 

 

125 γρ μαργαρίνη η βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ ζάχαρη άχνη

1 αυγό

ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

μισό κουταλάκι αλάτι

360 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)

 

Χτυπάτε στο μίξερ την μαργαρίνη  με την άχνη και το ξύσμα.

Ρίχνετε το αυγό.

Αλλάζετε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.

(Μπορείτε σε αυτό το σημείο να ζυμώσετε και με το χέρι).

Ρίχνετε σιγά σιγά το το αλάτι και το αλεύρι.

Η ζύμη είναι μαλακή.

 

Ανοίγετε την ζύμη με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Βουτυρώστε ένα σκεύος τάρτας( διαμέτρου 30 εκ) και στρώστε μέσα την ζύμη.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150-160 C.

Ψήστε  για 15 λεπτά περίπου.

Αφήστε την να κρυώσει καλά..

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ THN ΛΕΜΟΝ CURD

 

6 αυγά

3/4 φλιτζανιού λευκή ζάχαρη

ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

χυμό από 3-4 λεμόνια( περίπου 3/4 φλιτζανιού)

170 gr ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

1 κουταλιά της σούπας κόρν φλάουερ

 

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος  χτυπήστε με σύρμα τα αυγά, την ζάχαρη και το ξύσμα

μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάλτε το σκεύος σας σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

 

Προσθέστε τον χυμό και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο..

 

Το μείγμα σας σιγά σιγά αρχίζει να πήζει.

Προσθέστε το κόρν φλάουερ κοσκινίζοντας το με τρυπητό πάνω από την κατσαρόλα.

Φέρτε σε σιγανό βρασμό για λίγα λεπτά .Τραβήξτε από την φωτιά.

 

Βάλτε το μείγμα σε μπώλ και καλύψτε την επιφάνεια του με διάφανη μεμβράνη 

(για να μην κάνει <πέτσα>) . Αφήστε το να κρυώσει.

Μετά βάλτε την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει και άλλο..

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΓΙΕ

 

210 γρ ζάχαρη

50 γρ νερό

50 γρ γλυκόζη

250 γρ ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου

50 γρ ζάχαρη

1 βανιλέτα  Alsa

Θερμόμετρο Καραμέλας

 

Βάλτε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά

ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να λιώσουν τα υλικά..

Μόλις η καραμέλα σας φτάσει στους 110 βαθμούς αρχίστε να χτυπάτε στο μίξερ σας

τα ασπράδια  μέχρι να γίνουν αφρός..

Προσθέστε σταδιακά τα 50 γρ ζάχαρη. Συνεχίστε το χτύπημα.

 

Μόλις το καραμελόμετρο φτάσει στους 145 βαθμούς τραβήξτε την καραμέλα από την φωτιά και αρχίστε να την ρίχνετε στην μαρέγκα σας (μίξερ στην γρήγορη ταχύτητα) λίγη λίγη (σαν κορδόνι) μέχρι να απορροφηθεί όλη η καραμέλα και να κρυώσει.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Γεμίστε την τάρτα  σας με την κρέμα.

 

Καλύψτε από πάνω την Lemon curd με ένα παχύ στρώμα κιγιέ..

 

Κάψτε το με φλόγιστρο  να πάρει χρώμα..

 

Το γλυκό που θα σας κάνει να ξεχάσετε την σοκολάτα…

 

Διατηρείτε στο ψυγείο..

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON