ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΥΚΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ(CHOCOLATE MUD CAKE)

Είναι στιγμές που απλά θέλουμε να φάμε σοκολάτα. Και είναι και άλλες που θέλουμε να φάμε σοκολάτα όσο τίποτε άλλο. Σε κάποιους αυτό συμβαίνει περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, αλλά σε γενικές γραμμές (σχεδόν) όλοι την αγαπάμε.

Αλλά τι είναι πραγματικά αυτό που κάνει την σοκολάτα τόσο ακαταμάχητη; Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα και η πιο πειστική- αν και φαντάζει περίεργη κατά το αρχικό της άκουσμα- είναι αυτή που δίνεται μέσα από τη νέα εκπομπή του BBC Τwo «The Secrets Of Your Food» («Τα μυστικά του φαγητού σας») και κατά την οποία ο δρ.Michael Mosley επισκέπτεται μερικά από τα μεγαλύτερα εργαστήρια τροφίμων της Βρετανίας με στόχο να βρει τα μυστικά πίσω από κάποια αγαπημένα μας φαγητά.

Από τις πρώτες επιλογές της σειράς εκπομπών, ήταν η σοκολάτα και όπως ανακάλυψε ο Mosley το πάθος μας για αυτή οφείλετε σε έναν συνδυασμό χημικών, αρωμάτων και υφής που μας θυμίζει το…μητρικό γάλα!

Σύμφωνα με τον Mosley ο συνδυασμός κόκκων κακάο που έχουν υποστεί ζύμωση, ο πολτός και μια σειρά μορίων αρωμάτων δημιουργούν μια χημική «υπογραφή» στην οποία το μυαλό μας αντιδρά θετικά κάθε φορά που καταναλώνουμε σοκολάτα. Γράφοντας για το BBC, αναφέρει: «Η σοκολάτα περιέχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ψυχοτρόπους χημικές ουσίες. Αυτές περιλαμβάνουν την ανανδαμίδη, έναν νευροδιαβιβαστή του οποίου το όνομα προέρχεται από τη σανσκριτική “Ανάντα”, που σημαίνει ”χαρά, ευτυχία, απόλαυση”. Η ανανδαμίδη διεγείρει τον εγκέφαλο με έναν τρόπο που μοιάζει με αυτόν της ινδικής κάνναβης. Για αρκετό καιρό, επιστήμονες που ειδικεύονται στις τροφές είχαν ενθουσιαστεί με την ανακάλυψη, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αν και η σοκολάτα περιέχει τις ουσίες αυτές, γνωρίζουμε πως είναι σε πολύ μικρές ποσότητες».

Όπως εξηγεί, ο εγκέφαλος μας δεν θα διεγερθεί και τόσο πολύ-όπως με την κάνναβη- με μερικά κομμάτια σοκολάτας, αν και θα ξελογιάσουν τις αισθήσεις μας.

Επιμένει λοιπόν πως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην αγάπη μας για τη σοκολάτα: «Όταν τη βγάζετε από τη συσκευασία και βάζετε στο στόμα ένα κομμάτι χωρίς να δαγκώσετε θα προσέξετε πως λιώνει γρήγορα πάνω στη γλώσσα, αφήνοντας μια παρατεταμένη αίσθηση απαλότητας». Αυτή η αλλαγή που γίνεται αντιληπτή στη γλώσσα, δημιουργεί το συναίσθημα της ευχαρίστησης.

Reed more : http://www.huffingtonpost.gr/2017/02/25/life-geysi-pragmatikos-logos-aresei-sokolata-mhtriko-gala_n_14990726.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 gr Βιτάμ

110 γρ κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

380 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 βανίλιες

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

198 ml χλιαρό νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ : 1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο και 2 κουταλιές της σούπας Μερέντα η Νουτέλα

 

Λιώστε το Βιτάμ σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.

 

Ρίξτε μέσα όλα τα στερεά άλικα(κακάο,αλεύρι,ζάχαρη,βανίλιες)

ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα σας να γίνει σαν πηχτή λάσπη.

 

Προσθέστε τα αυγά και το νερό χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

 

Ρίξτε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα(διαμέτρου 30 εκ) που την έχετε

πασπαλίσει με κακάο .

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά στους 170 βαθμούς

(εγώ ψήνω στους 150 γιατί ο φούρνος μου είναι δυνατός).

 

Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το ηλιέλαιο να ζεσταθεί ελαφρά σε σιγανή φωτιά.

Προσθέστε την μερέντα ανακατεύοντας  συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μόλις η Σοκολατόπιτα σας βγεί από τον φούρνο ρίξτε κατευθείαν από πάνω το γλάσο ..

Αυτό το γλυκό δεν κατάφερα ποτέ να το φωτογραφίσω ολόκληρο .. Μόνο κομμάτια ..

Θα καταλάβετε γιατί όταν το φτιάξετε ..

Η συνταγή δεν είναι δική μου ..

Κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο σε πολλα σάιτ και πολλοί την διεκδικούν ως δική τους ..Εγώ την βρήκα εδώ..http://www.imommy.gr/syntages/sweets/article/6246/h-pio-eykolh-kai-laxtaristh-sokolatopita/  και την προσάρμοσα στα μέτρα μου .

 

Είναι εύκολη, γρήγορη και οικονομική ..

Και όπως λέει η φιλη μου η Δάφνη γίνεται καλύτερη μέρα με την μέρα ( αν σας περισσέψει και την επόμενη μέρα βέβαια).

Μπορείτε αν θέλετε μην βάλετε γλάσο μερέντας αλλά να την αφήσετε σκέτη και να την απολαύσετε με παγωτό..

 

Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε μέσα στο μείγμα μισό φλιτζάνι τριμμένα φουντούκια καθώς και πάνω στο γλάσο μεταμορφώνοντας την σε φουντουκόπιτα . Η επιλογή δική σας .

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια /Προσαρμογή/Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON