ΤΟΥΡΤΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

Tiramisu. Ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά γλυκά στον κόσμο. Η ιστορία του όμως είναι κάπως μπερδεμένη αφού κυκλοφορούν πολλές εκδοχές για το πως προήλθε αυτό το εκπληκτικό γλυκό.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι ότι γεννήθηκε στην Siena τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Oι ζαχαροπλάστες της Siena αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που χαρακτηρίζει έναν Ευγενή. Έτσι έπρεπε να ήταν ένα “σημαντικό” γλυκό αλλά την ίδια στιγμή να περιείχε απλά υλικά μέσα του και νόστιμα. Στην αρχή το ονόμασαν “”zuppa del duca” αλλά επειδή σύμφωνα με τον μύθο ήταν το αγαπημένο γλυκό των αυλικών επειδή θεωρούνταν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu.

Mια δεύτερη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο εστιατόριο “El Toula'” στο Treviso γύρω στο 1960. Ο Ιδιοκτήτης του έδινε το γλυκό στους πελάτες του για να πάρουν δύναμη και γι’αυτό ονομάστηκε και Tiramisu.

H Τρίτη εκδοχή είναι ότι το γλυκό γεννήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δίνει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποίηση της Ιταλίας, και γι’αυτό ακριβώς ονομάστηκε και Tiramisu.

http://animaitaliana.pblogs.gr/2011/01/tiramisu-h-istoria-toy-kai-h-syntagh.html

Η εκδοχή που θα δείτε εδώ δεν είναι και η πιο αγαπημένη μου.

Προτιμώ το αυθεντικό Τιραμισού με τα σαβουαγιάρ και τα αυγά.

(https://koykoycook.gr/?p=2061) αλλά πολλοί φίλοι της σελίδας,μου

είπαν ότι έχουν πρόβλημα με τα ωμά αυγά της αυθεντικής συνταγής .

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1601201526848 (2)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΕΔΩ ..https://koykoycook.gr/?p=5430

η αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο παντεσπάνι σοκολάτας.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ 

1601201526837 (2)

3/4 φλιτζανιού του τσαγιού δυνατό καφέ (εσπρέσο η γαλλικό η νεσκαφέ)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο η μισό κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο

Αναμείξτε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

1601201526839 (2)

1000 γρ τυρί Φιλαδέλφεια  

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

220 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1601201526841 (2)

Αφήστε το τυρί εκτός ψυγείου για 20 λεπτά.

Χτυπήστε  το τυρί στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα  μαζί με την άχνη.

1601201526843 (2)

Προσθέστε σταδιακά την κρέμα γάλακτος  μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Μην παραχτυπήσετε το μείγμα.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

1601201526852 (2)

Κόψτε το παντεσπάνι στα 3.

Ποτίστε την πρώτη βάση με το μείγμα του καφέ.

1601201526850 (2)

Στρώστε το πρώτο στρώμα της κρέμας.

1601201526858 (2)

Συνεχίστε με την δεύτερη βάση και μετά με την τρίτη.

Ποτίστε και την τρίτη βάση.

1601201526853 (2)

Εμείς βάλαμε το μείγμα του τυριού σε μεγάλο κορνέ μίας χρήσης

και στρώσαμε από κάτω μέχρι πάνω το γλυκό μας με μικρές ροζέτες.

1601201526863 (2)

Το ίδιο κάντε και από πάνω από το γλυκό.

Βάλτε στο ψυγείο να σφίξει.

1601201526869 (2)

Πριν το σερβίρετε πασπαλίστε με άγλυκο κακάο σκόνη .

1601201526868 (2)

Μην βάλετε το κακάο μόλις τελειώσετε το γλυκό σας γιατί μέσα στο ψυγείο

υγραίνεται και σκουραίνει.

1601201526884 (2)

Τέλειο επιδόρπιο για κάθε περίσταση ..

1601201526883 (2)

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON