ΜΑΡΚΙΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ(Chocolate Marquise)

Οι καλύτερες σοκολάτες του κόσμου και πού θα τις βρείτε

 Γκάνα
Η Γκάνα οφείλει στον Tetteh Quarshie, Γκανέζο αγρότη, την καλλιέργεια του πρώτου σπόρου κακάο στην περιοχή. Αυτή η πρώτη καλλιέργεια οδήγησε τη Γκάνα να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε κακάο για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα. Στην αφρικανική χώρα μπορείτε να επισκεφτείτε την φάρμα του ίδιου του Quarshie, όπου φύτρωσε το πρώτο κακαόδεντρο και να μάθετε για την παραγωγή της θρυλικής σοκολάτας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο «Tafo Cocoa».
Φλάνδρα, Βέλγιο
Οι Βέλγοι αγαπούν τη σοκολάτα όσο αγαπούν και τη μπίρα, δηλαδή πολύ! Και έχουν κάθε δικαίωμα να περηφανεύονται για την ποιότητα της βελγικής σοκολάτας, αλλά και για την καινοτομία που παρουσιάζουν στον συγκεκριμένο τομέα. Στη Φλάνδρα θα βρείτε μερικές από τις πιο εξεζητημένες και ιδιαίτερες σοκολατερί του κόσμου.Επιπλέον, στη Μπριζ και στις Βρυξέλλες θα επισκεφθείτε μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία και την εξέλιξη στην παραγωγή της σοκολάτας.
Νότια Μπελίζ
Πολύ πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Ινδία -που τελικά ήταν η Αμερική- οι Αζτέκοι και οι Μάγια της Κεντρικής Αμερικής, απολάμβαναν πικρά ποτά φτιαγμένα από κακάο και «αρχαίες» μπάρες σοκολάτας.Σήμερα οι καλλιεργητές της Μπελίζ, έχουν πάρει και πάλι τα πάνω τους, εξαιτίας της βιολογικής βρετανικής μάρκας κακάο «Green & Black’s», της οποίας η σοκολάτα Maya Gold δημιουργείται με την αυθεντική συνταγή των αρχαίων αυτών προγόνων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις φάρμες, να γευθείτε οι ίδιοι το φρεσκοκομμένο κακάο και να ζήσετε και το φεστιβάλ του κακάο στη Μπελίζ, που λαμβάνει χώρα κάθε Μάιο.
Βενεζουέλα
Οι ακριβολόγοι της σοκολάτας ισχυρίζονται πως η πιο σπάνια και εκλεπτυσμένη ποικιλία κακάο είναι η κρεολή, η οποία, σύμφωνα με τις περιγραφές, αφήνει μια γεύση βανίλιας, καραμέλας και καρυδιών. Η Βενεζουέλα και πιο συγκεκριμένα η χερσόνησος Paria ή αλλιώς γνωστή και ως η «Ακτή της Σοκολάτας», είναι η πηγή των πιο διάσημων και ποιοτικών ποικιλιών κακάο.Το καλύτερο είναι ότι καλλιεργούνται σε μικρές οικογενειακές φάρμες, τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε οι ίδιοι στο ταξίδι σας και να δοκιμάσετε δείγματα της φίνας σοκολάτας τους.
Bournville, Μπέρμιγχαμ, Αγγλία
Το πλησιέστερο στο εργοστάσιο σοκολάτας του Willie Wonka είναι ο «Κόσμος της Cadbury» (http://www.cadburyworld.co.uk/ ) στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.Εκεί θα βρεθείτε στη χώρα των θαυμάτων με κέντρο τη σοκολάτα, θα μυρίσετε τους τεράστιους κάδους με την ρευστή σοκολάτα, θα παρακολουθήσετε μπρος στα μάτια σας τη διαδικασία τυλίγματος της κάθε μπάρας και θα καταλήξετε στο μεγαλύτερο μαγαζί με σοκολάτες Cadbury του κόσμου, όπου είναι και το σημείο που θα σπάσετε τον κουμπαρά για τον οποίο μιλήσαμε στην αρχή…
Τορίνο, Ιταλία
Από τη στιγμή που ο Δούκας Filiberto εισήγαγε στην πόλη του Τορίνο, το γλυκό ποτό από κακάο που είχε ανακαλύψει στα ταξίδια του στη χώρα των Αζτέκων στα τέλη του 16ου αιώνα, η πόλη ενθουσιάστηκε με το κακάο και τα παράγωγά του και το ίδιο ενθουσιασμένη παραμένει μέχρι και σήμερα.Πολυάριθμα μαγαζιά με σοκολάτες και σοκολατερί θα βρείτε σε κάθε γειτονιά της πόλης και φροντίστε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας τον μήνα Μάρτιο, όταν λαμβάνει χώρα το ετήσιο φεστιβάλ σοκολάτας του Τορίνο, που διαρκεί τρείς εβδομάδες.
Hershey, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ
Το αυτοαποκαλούμενο ως «το πιο γλυκό μέρος του κόσμου» βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόκειται για την αυτοκρατορία της σοκολατοβιομηχανίας Hershey, η οποία εκτός από την παραγωγή της ομώνυμης σοκολάτας, αναφέρεται και σε ανάλογου ύφους διασκέδαση.Θα δοκιμάσετε σοκολατένια μαρτίνι στα αντίστοιχα εστιατόρια, θα τυπώσετε φωτογραφία σας σε μια μπάρα σοκολάτας και από την πολλή κούραση θα απολαύσετε μια θεραπευτική συνεδρία με κακάο στο επίσης σχετικό σοκολατο-spa της περιοχής.
Ελβετία
Οι Ελβετοί έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας και είναι γεγονός πως από την Ελβετία κατάγονται και οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας, όπως είναι η Lindt, η Nestlé και η Toblerone.Έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε κομμάτι του εργοστασίου της Nestlé, κοντά στην Γκρυγιέρ, όπου θα δοκιμάσετε και δωρεάν δείγματα σοκολάτας ή αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο και χειροποίητο, επισκεφτείτε ένα από τα ιστορικά καταστήματα Sprüngli ( http://www.spruengli.ch/ ), που διατηρούν την παράδοση στην σοκολατοποιία από το 1836. 
Γρενάδα, Καραϊβική
Στο ερημητήριο του Αγίου Πατρικίου στα ορεινά δάση της Γρενάδας, παράγεται η καλύτερη -για κάποιους- σοκολάτα του κόσμου. Το μικροσκοπικό εργοστάσιο παρασκευάζει βραβευμένη σοκολάτα με τον πιο βιολογικό και ηθικό τρόπο: καλλιεργούνται οι σπόροι του κακάο, συλλέγονται, επεξεργάζονται και πακετάρονται στην οικογενειακή επιχείρηση ( http://www.grenadachocolate.com/ ).Χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και η επιχείρηση είναι τοπική, ωφελώντας πρώτα τους ντόπιους και σε δεύτερο επίπεδο, όσους έχουν την τύχη να γευθούν αυτή τη σπάνιας ποιότητας σοκολάτα.
Παρίσι, Γαλλία
Στη χώρα που ανήγαγε τη γαστρονομία σε τέχνη, δεν θα απουσίαζαν τα μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε σοκολάτα υψηλών προδιαγραφών. Φροντίστε να κάνετε μια στάση διαρκείας στα διάσημα καταστήματα «Maison du Chocolat» ( http://www.lamaisonduchocolat.com/fr/index.php#/home ).Και αν θέλετε να πάρετε την «τέχνη» μαζί σας, φροντίστε να έχετε το χρόνο και το χρήμα να παρακολουθήσετε τα σχετικά ειδικευμένα μαθήματα μαγειρικής σε μια από τις πολλές σχολές γαστρονομίας της πόλης.
Θεσσαλονίκη, ΕλλάδαΤο Εργοστάσιο Σοκολάτας στη Θεσσαλονίκη, ένα παραμυθένιο θεματικό πάρκο με θέμα τη σοκολάτα, με ζούγκλες, συντριβάνια σοκολάτας και τον μεγαλύτερο Καταρράκτη Σοκολάτας στην Ευρώπη. Μεγάλος χορηγός η ΙΟΝ που με την σοκολάτα της φτιάχνονται απίθανες σοκολατογεύσεις αλλά και γλυπτά από σοκολάτα.Τέλος, υπάρχει και το ετήσιο «Σαλόνι Μόδας της Σοκολάτας» ( http://www.salonduchocolat.fr/accueil.aspx ), στο οποίο θα απολαύσετε επιδείξεις παρασκευής σοκολάτας, μέχρι και επιδείξεις μόδας με ρούχα φτιαγμένα από σοκολάτα και πολλά ακόμα σοκολατένια γλυπτά.   

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ   (7-8 μερίδες)

1711201529878 (2)

300 γρ μαύρη κουβερτούρα πάνω από 65% κακάο

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλιά νες καφέ σε σκόνη

150 γρ ανάλατο μαλακό βούτυρο

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική(χωρισμένη στα 2)

6 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο

6 αυγά

450 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη

1611201529811 (2)

Σπάστε την σοκολάτα σε κομματάκια και βάλτε την σε μπαίν μαρί να λιώσει σε μέτρια φωτιά..

Ρίξτε τον καφέ και το μέλι. Ανακατέψτε.

1611201529802 (2)

Χτυπήστε  στο μίξερ  το βούτυρο και την μισή ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει .

1611201529815 (2)

Προσθέστε το κακάο …Μεταφέρετε το μείγμα σε μπώλ.

Ξεχωρίστε τα αυγά (τα ασπράδια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αλλού).

1611201529822 (2)

Χτυπήστε τους κρόκους στο μίξερ με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει υποκίτρινο και κρεμώδες.

0302201527096 (2)

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη μέχρι να σφίξει και να κάνει μυτούλες..

1611201529829 (2)

Βάλτε την λιωμένη σοκολάτα μέσα στο μείγμα του βουτύρου ..

Ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

1611201529836 (2)

Ρίξτε το μείγμα των κρόκων μέσα στο μείγμα  λιωμένης σοκολάτας-βουτύρου..

Ανακατέψτε απαλά.

Προσθέστε με απαλές κινήσεις την χτυπημένη κρέμα γάλακτος .

1611201529851 (2)

Βουτυρώστε ελαφρά ένα σκεύος 11 εκ.  επί  20 εκ.Στρώστε το  με χαρτί ψησίματος.

Βουτυρώστε ελαφρά και το χαρτί.

Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος ..Στρώστε το με μια σπάτουλα η ένα κουτάλι.

1611201529857 (2)

Τυλίξτε το καλά  με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 24 ώρες .

1711201529861 (2)

Βγάλτε την μεμβράνη,αναποδογυρίστε  το σκεύος και αφαιρέστε το χαρτί.

1711201529869 (2)

Για να την κόψετε βουτήξτε το μαχαίρι σας σε ένα ποτήρι με καυτό νερό.

Αν έχετε φλόγιστρο περάστε την επιφάνεια για να της δώσετε μια λαμπερή όψη.

1711201529872 (2)

Σερβίρετε σκέτη η με σαντιγί η φράουλες .

1711201529873 (2)

1811201529888 (2)

Μπορείτε να πασπαλίσετε και κακάο σκόνη από πάνω αν θέλετε.

Gordon Ramsay said :

For a decadent dinner party – this rich chocolate dessert is for serious chocoholics only!!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια κειμένων– Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON