ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ(VEGAN)

Ο πιο φυσικός και γευστικός τρόπος για την θωράκιση του οργανισμού μας είναι το πορτοκάλι. Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα. Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.
Η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, την βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς. Είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την υψηλή πίεση.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C αφορούν πολλά όργανα: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή την άμυνα του οργανισμού), είναι ευεργετική για την καρδία και τα αγγεία, είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων οργάνων.
Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σε μικρό ποσοστό… η λίστα είναι ατελείωτη!
Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. πορτοκάλι περιέχουν μεταξύ άλλων: 75% βιταμίνη C, 4% ασβέστιο, 8% θειαμίνη, 5% βιταμίνη Β5, 4% ποτάσιο, 4% βιταμίνη Β6, 0,7 γραμμ. πρωτεΐνη και 46 θερμίδες.

Το πορτοκάλι κρύβει τέσσερις ιδιότητες που πρέπει να ξέρετε!

1. Το εκχύλισµα πορτοκαλιού έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεσµεύει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την οξείδωση των κυττάρων.

2. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C προλαµβάνει τη δηµιουργία πανάδων και κηλίδων που προέρχονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

3. Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού χαρίζει λάµψη και συσφίγγει την επιδερµίδα του προσώπου.

4. Το εκχύλισµά του αναζωογονεί την επιδερµίδα του σώµατος και την τονώνει, γι’ αυτό και χρησιµοποιείται σε πολλά αφρόλουτρα.

 http://www.proionta-tis-fisis.info/portokali-to-chrisafi-tou-chimona.html#ixzz2vZ17Z7ri

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 ποτήρια χυμό απο φρέσκο πορτοκάλι

2 κουταλάκια σόδα

2 ποτήρια καλαμποκέλαιο η άλλο σπορέλαιο

ξύσμα από 3 πορτοκάλια

1 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

1 ποτήρι ζάχαρη( αν τα θέλετε πιο γλυκά βάλτε άλλο μισό ποτήρι ζάχαρη)

1,1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)

Σουσάμι

Ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο λάδι που έχουμε βάλει ήδη στο μίξερ.

Τα χτυπάμε όλα μαζί..

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Το ξύσμα….τα μπαχαρικά…την ζάχαρη…Συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν..

Αλλάζουμε σε γάντζο  και προσθέτουμε και στο τέλος το αλεύρι σταδιακά.

Ζυμώνουμε (η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά).

Κάνουμε μπαστουνάκια και ή κάνουμε στρογγυλά κουλουράκια ή κάνουμε πλεξίδες..

Τα βουτάμε μέσα στο σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψάκια που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος .

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο  175-180 C  μέχρι να ροδίσουν.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

6 Comments
  1. Καλημερα!!!τα εφτιαξα χθες το βραδυ……..ειναι εξαισια….
    ευκολη συνταγη,χωρις πολλα υλικα,αλλα πεντανοστιμα και τραγανα κουλουρακια….
    Ευχαριστω κ.Ρενα!!!
    Οποια συνταγη σας και να εχω φτιαξει μου βγαινει παρα πολυ καλα…

    1. Καλημερα !! Σου βγαινουν γιατι τις φτιαχνουμε, τις δοκιμαζουμε (τις συνταγες μας) και αν κατι δεν μας αρεσει δεν τις ανεβαζουμε ..σε ευχαριστουμε για τα καλα σου λογια ..

  2. Εγω σας ευχαριστω για τις συνταγες…
    τονισα το οτι μου βγαινουν οι συνταγες σας,διοτι παλιοτερα παρακολουθουσα στην τηλεοραση διασημες μαγειρισσες,και οποτε επιχειρουσα να φτιαξω κατι ηταν σκετη αποτυχια…να σημειωθει οτι ειμαι νεα μαγειρισσα και λατρευω οτι εχει να κανει με μαγειρικη…εχω φτιαξει τις λαγανες τα ντονατς,και τωρα αυτα τα κουλουρακια και πραγματικα ειναι τελεια…!!
    Σας ευχαριστω πολυ πολυ που μοιραζεστε τις ομορφες συνταγες σας μαζι μας…

  3. η τελευταία συνταγή σας που έκανα ήταν η τούρτα μόκα, έγινε τέλεια και φυσικά ανάρπαστη από την οικογένεια! Αύριο θα δοκιμάσω και τα κουλουράκια πορτοκαλιού, ευχαριστούμε για τις ωραίες και δοκιμασμένες συνταγές!

    1. σας ευχαριστουμε πολυ .. να μας συστησετε και στις φιλες σας…

    2. σας ευχαριστουμε που προτιματε τισ συνταγες μας

Leave a Reply to Κατερίνα **Κρητη Cancel reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON