Το τυρί μασκαρπόνε για όποιον δε γνωρίζει είναι τοπικό της Λομβαρδίας και φτιάχνεται από αγελαδινό τυρί,(την κρέμα του).Διάβασα κάποτε ότι το όνομα του προέρχεται από ένα ντόπιο επίθετο Mascherpa.Είναι το βασικό συστατικό για ένα καλό τιραμισού η ενα τσιζ κεικ..
Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872 ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματιNeufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ(James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή cheesecake σήμερα.
Τα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το μασκαρπόνε με τυρί Philadelphia ή ρικότα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
1 πακέτο πτιμπέρ σοκολάτας (225γρ)
μισό πακέτο digestives(125 gr)
3 μεγάλες κουταλιές της σούπας βούτυρο
το ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Περάστε τα μπισκότα από το μούλτι.
Σε αντικολλητικό σκεύος βάλτε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίξτε μέσα τα μπισκότα και το ξύσμα ..
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύετε συνεχώς για 5 λεπτά περίπου
μέχρι τα μπισκότα να πιουν όλο το βούτυρο και να σωταριστούν ελαφρά.
Στρώστε το μείγμα σε ένα ταψάκι με αποσπώμενο τσέρκι και αφήστε να κρυώσει καλά.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
500 γρ μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
1 ζαχαρούχο γάλα
500 ml κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ λιωμένη σοκολάτα γάλακτος η κουβερτούρα
(να έχει κρυώσει όταν την ρίξετε στο μείγμα)
1 φακελάκι γκαρνί γιώτης κακάο(σκόνη)
10-12 φράουλες πλυμένες και κομμένες στα 2 και 3-4 ακομα για την διακοσμηση
νιφάδες σοκολάτας
Χτυπήστε το τυρί , την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν..
Ρίξτε μέσα την λιωμένη σοκολάτα χτυπώντας διαρκώς ..
Προσθέστε και το γκαρνί(σκόνη) ..
Στρώστε γύρω γύρω τις κομμένες φράουλες ..
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι και βάλτε στο ψυγείο να σφίξει για αρκετές ώρες.
(το ταψάκι σας πρέπει να έχει διάμετρο 28-30 εκατοστά και να είναι αρκετά βαθύ)
Διακοσμήστε με νιφάδες σοκολάτας και φρέσκιες φράουλες ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)