Η αφορμή για αυτή την συνταγή μου δόθηκε όταν είδα σε 2-3 σάιτ συνταγές για τους Σαμιώτικους Κατάδες που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα..
Οι Κατάδες είναι ένα απλό και μυρωδάτο γλυκάκι γεμισμένο από τα υπολείμματα της γέμισης που οι Σαμιώτισες νοικοκυρές είχαν από τον μπακλαβά μαζί με μέλι και ανθόνερο.
Άντε το πολύ να αρωμάτιζαν την ζύμη με λίγο Σαμιώτικο ούζο ..
Η συνταγή ήρθε στα χέρια μου από την μητέρα μου και εκείνη την πήρε από την πεθερά της την Ειρήνη ( μητέρα του πατέρα μου) μικρασιάτισσα στην καταγωγή
(από το Bodrum της Μικράς Ασίας)..
Χωρίς καμμιά αλλαγή σας την παρουσιάζω εδώ με την βοήθεια της μαμάς μου ..
Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να μετρήσω τα υλικά( όσο μπορούσα) γιατί οι παλιές καλονοικοκυράδες τά έκαναν < όλα με το μάτι>..
Μορφία Κώστογλου
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1,1/2 ποτήρι καλό ελαιόλαδο
μισό ποτήρι βούτυρο λιωμένο
(χρησιμοποιήστε το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα σας τα υλικά)
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρι αλισίβα(Βάλτε ένα ποτήρι νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μια κουταλιά
της σούπας καθαρή στάχτη-από το τζάκι η από ξυλοσόμπα-
Μόλις κοχλάσει περάστε το από φίλτρο του γαλλικού καφέ και αφήστε να κρυώσει(Αν δεν έχετε στάχτη για να φτιάξετε αλισίβα προσθέστε άλλο ένα κουταλάκι κοφτό σόδα-δηλαδή συνολικά και νερό )
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
800 γρ περίπου αλεύρι μαλακό
850 γρ περίπου αλεύρι σκληρό
ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1,1/2 φλυτζάνι χοντροκομμένο καρύδι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
μισό φλυτζάνι σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
μισό φλυτζάνι μέλι
4-5 κουταλιές ανθόνερο
Βάλτε το λάδι, το βούτυρο,την αλισίβα και την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε το μπαίκιν και την σόδα..Ανακατέψτε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά.
Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα φλυτζάνι
(μια φορά μαλακό -μια φορά σκληρό).
Ανακατεύετε συνεχώς.
Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Αφήστε την στην άκρη και φτιάξτε την γέμιση..
Ανάψτε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς,αέρα ..
Βάλτε το καρύδι,το σουσάμι,την ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ.
Ρίξτε το μέλι και το ανθόνερο .
Ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας..
Ανοίξτε με τον πλάστη την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε στρογγυλά κομμάτια με κουπάτ.
Βάλτε μισό κουταλάκι γέμισης στο καθένα.
Διπλώστε το φύλλο και βάλτε τα σε ταψιά που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος.
Ψήστε για περίπου 20 λεπτά .
Μόλις βγούν αλείψτε τους με ένα πινέλο ανθόνερο (έτσι όπως είναι καυτοί από τον φούρνο ).
Πασπαλίστε από πάνω με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Anti Gia alisiva giati then eho ti mporo Na valo sas Parakalo apantiste mou Euharisto !!!
Μαγειρικη σοδα …αντι για ενα κουταλακι που γραφω βαλε 1 και μισο