ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ 10 ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΔΕ

Ο όρος λαχανικό αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού, που προορίζεται για κατανάλωση. Κατ’ επέκταση ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το φαγώσιμο τμήμα.

Ορισμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, και μερικά μπορεί (ή πρέπει) να είναι μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, πιο συχνά σε αλμυρά φαγητά. Ωστόσο, λίγα λαχανικά χρησιμοποιούνται για επιδόρπια και άλλα γλυκά εδέσματα, όπως είναι το κέικ καρότο. Τα λαχανικά τρώγονται συνοδεύοντας το φαγητό, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ.

Τα λαχανικά έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι συνήθως πράσινοκίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να ταξινομηθούν με τρεις τρόπους.

Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και λίγα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Στην βυζαντινή αυτοκρατορία  τα λαχανικά τρώγονταν από τους φτωχούς και τους μοναχούς ιδιαίτερα στις περιόδους νηστείας. Αναφέρονται η “μολόχη”, που μαγειρευόταν ως σούπα, και η τσουκνίδα η ‘’κνίδη’’, που είχε και θεραπευτικές ιδιότητες. Από τον Γρηγόριο τον Θεολόγο αναφέρονται τα “Χρυσολάχανα” και το σπανάκι. Τα αγριόχορτα ονομαζόταν “βράκανα” και θεωρούνταν πολύ καλή τροφή. Το θρεπτικότερο λαχανικό ήταν τα σπαράγγια, τα οποία τρώγονταν ψητά με λάδι και αλάτι.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 κρεμμύδι

3 μεγάλα πράσα σε ροδέλες

5-6 φρέσκα μανιτάρια

4 καρότα

2 κολοκυθάκια

2 πατάτες

1 μεγάλο φινόκιο

3-4 κλωνάρια σέλινο

15 φρέσκα ντοματίνια

1 φλυτζάνι αρακά

2 σφηνάκια κονιάκ

2 κύβους λαχανικών

αλάτι και πιπέρι

2 φωλιές φιδέ σπασμένες σε μικρά κομμάτια

Καλαμποκέλαιο η ελαιόλαδο η βούτυρο αν προτιμάτε ( για το σοτάρισμα των λαχανικών)

  

  

  

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κυβάκια όλα μας τα λαχανικά(εκτός από τα ντοματίνια).

Βάζουμε πρώτα τα μανιτάρια και τα πράσα σε  βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι να μαλακώσουν.

 

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά( τα ντοματίνια τα ρίχνουμε στο τέλος),

αλάτι,πιπέρι και ανακατεύουμε να σωταριστούν.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι την μέση και ρίχνουμε μέσα τούς κύβους.

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο στην κατσαρόλα με τον ζωμό.

 

Μόλις τα λαχανικά μας είναι έτοιμα( θα φανεί από την πατάτα και το καρότο),

σπάμε 2 φωλιές φιδέ και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να βράσει 5 λεπτά και η σούπα μας είναι έτοιμη.

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON