ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) (το μοναδικό είδος του γένους κυδωνιά) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος, και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού. Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη. Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Στους Βίους Παραλλήλους του Πλουτάρχου, ο Σόλων λέγεται ότι θέσπισε διάταγμα με βάση το οποίο «η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί». Αναφέρεται επίσης ότι ο Πάρης προσέφερε στη θεάΑφροδίτη ένα κυδώνι. Ο καρπός ήταν επίσης γνωστός στους Ρωμαίους.

Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και καταναλώνεται από τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.

Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος “μαρμελάδα” σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».

Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Η συλλογή των καρπών γίνεται όταν ωριμάσουν καλά πάνω στην κυδωνιά. Συνήθως η κοπή τους γίνεται με μέρος του ποδίσκου και αυτό συντελεί στη διατήρησή τους. Πολύ γνωστές ποικιλίες κυδωνιών στον ελληνικό χώρο είναι τα μηλοκύδωνα ή ψωμοκύδωνα, των οποίων ο καρπός είναι στρογγυλός. Υπάρχει επίσης η ποικιλία μαμούθ, που οφείλει την ονομασία της στον τεράστιο καρπό της. Ο καρπός της ποικιλίας αυτής χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζιος.

2210201316928

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B9

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2210201316982

3 κιλά καθαρισμένα κυδώνια( θα χρειαστείτε περίπου 4,5 κιλά ακαθάριστα φρούτα)

2 στυμμένα λεμόνια για το νερό που θα διατηρήσετε τα κυδώνια  μέχρι να τα βάλετε να βράσουν

3 κιλά άσπρη ζάχαρη η περίπου 600 γρ στέβια (αν θέλετε να μην βάλετε ζάχαρη)

5 φλυτζάνια νερό

4 βανιλέτες

5 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού για το γλυκό

2210201316936

Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα βάζετε κατευθείαν σε νερό που έχετε στύψει μέσα 2 λεμόνια.

Τα κυδώνια μαυρίζουν εύκολα.

2210201316939

Κόψτε τα  στα 4 .

2210201316945

Μετά σε λεπτές <κυδωνάτες> φέτες και μετά σε κομματάκια.

2210201316949

Βάλτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε σιγανή φωτιά μαζί με  5 φλυτζάνια νερό.

Σε 20-25 λεπτά θα έχουν μαλακώσει .

Προσθέστε την ζάχαρη.

2210201316967 2210201316972

Αφήστε να βράσουν για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά ..

Αυτό θα τούς δώσει σταδιακά βαθυκόκκινο ρουμπινί χρώμα ..

2210201316978

Αν τα βράσετε σε δυνατή φωτιά το κυδώνι θα γίνει χρυσοκίτρινο .Οπότε η επιλογή είναι δική σας.

Καθώς το χρώμα του γλυκού αλλάζει σταδιακά αρχίζει και το σιρόπι να σχηματίζει μικρούς < κόμπους> .

 

Λίγο πριν το τέλος προσθέστε τις βανιλέτες και το χυμό του λεμονιού ..

2210201316995

Αφήστε το γλυκό  να κρυώσει αρκετά και βάλτε το σε καθαρά στεγνά βάζα.

Αφήστε τα ξεσκέπαστα μέχρι το κυδώνι να κρυώσει εντελώς .

Τότε και μόνο τότε βάλτε τα καπάκια ..

Φυλάξτε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

2210201316987

Τέλειο σαν κέρασμα, μόνο του  ..Υπέροχο μαζί με γιαούρτι. Θεσπέσιο μαζί με παγωτό καϊμάκι.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON