Navigation Menu+

ΚΥΔΩΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Posted on Oct 22, 2013 by in Επιδόρπια, Μικρά Γλυκά /Μπισκότα/Κουλουράκια | 0 comments

2210201316985

Το κυδώνι είναι ο καρπός του είδους Κυδωνέα η προμήκης (Cydonia oblonga) (το μοναδικό είδος του γένους κυδωνιά) και κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος, και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο, και έχει σχήμα αχλαδιού. Το εξωκάρπιο είναι αρχικά χνουδωτό και έπειτα λείο και γυαλιστερό. Το μήκος του κυμαίνεται από 7 ως 12 εκατοστά και το πλάτος του από 6 ως 9 εκατοστά. Η σάρκα του είναι λευκοκίτρινη. Τα κυδώνια είναι πράσινα όταν είναι άγουρα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Στους Βίους Παραλλήλους του Πλουτάρχου, ο Σόλων λέγεται ότι θέσπισε διάταγμα με βάση το οποίο «η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί». Αναφέρεται επίσης ότι ο Πάρης προσέφερε στη θεάΑφροδίτη ένα κυδώνι. Ο καρπός ήταν επίσης γνωστός στους Ρωμαίους.

Η θρεπτική αξία του φρούτου έγκειται κυρίως στη βιταμίνη C που περιέχει. Ο χυμός του είναι εύγευστος και καταναλώνεται από τα παιδιά, καθώς δεν περιέχει αλκοόλ.

Το φρούτο περιέχει επίσης πολλή τανίνη και λιθώδη κύτταρα. Η κύρια χρήση των κυδωνιών είναι στη ζαχαροπλαστική. Συγκεκριμένα, από το φρούτο φτιάχνονται γλυκά κουταλιού, πελτές, κυδωνόπαστα και μαρμελάδες. Μάλιστα, ο όρος “μαρμελάδα” σήμαινε αρχικά μαρμελάδα από κυδώνια και προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει «κυδώνι».

Το ωμό κυδώνι χρησιμοποιείται ως βότανο κατά της διάρροιας. Επίσης, οι σπόροι του έχουν αποχρεμπτικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Η συλλογή των καρπών γίνεται όταν ωριμάσουν καλά πάνω στην κυδωνιά. Συνήθως η κοπή τους γίνεται με μέρος του ποδίσκου και αυτό συντελεί στη διατήρησή τους. Πολύ γνωστές ποικιλίες κυδωνιών στον ελληνικό χώρο είναι τα μηλοκύδωνα ή ψωμοκύδωνα, των οποίων ο καρπός είναι στρογγυλός. Υπάρχει επίσης η ποικιλία μαμούθ, που οφείλει την ονομασία της στον τεράστιο καρπό της. Ο καρπός της ποικιλίας αυτής χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζιος.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B9

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3 κιλά καθαρισμένα κυδώνια( θα χρειαστείτε περίπου 4,5 κιλά ακαθάριστα φρούτα)

2 στυμμένα λεμόνια για το νερό που θα διατηρήσετε τα κυδώνια  μέχρι να τα βάλετε να βράσουν

3 κιλά άσπρη ζάχαρη

5 φλυτζάνια νερό

4 βανιλέτες

5 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού για το γλυκό

Καθαρίζετε τα κυδώνια και τα βάζετε κατευθείαν σε νερό που έχετε στύψει μέσα 2 λεμόνια.

Τα κυδώνια μαυρίζουν εύκολα.

Κόψτε τα  στα 4 .

Μετά σε λεπτές <κυδωνάτες> φέτες και μετά σε κομματάκια.

Βάλτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν σε σιγανή φωτιά μαζί με  5 φλυτζάνια νερό.

Σε 20-25 λεπτά θα έχουν μαλακώσει .

Προσθέστε την ζάχαρη.

 

Αφήστε να βράσουν για περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά ..

Αυτό θα τούς δώσει σταδιακά βαθυκόκκινο ρουμπινί χρώμα ..

Αν τα βράσετε σε δυνατή φωτιά το κυδώνι θα γίνει χρυσοκίτρινο .Οπότε η επιλογή είναι δική σας.

Καθώς το χρώμα του γλυκού αλλάζει σταδιακά αρχίζει και το σιρόπι να σχηματίζει μικρούς < κόμπους> .

 

Λίγο πριν το τέλος προσθέστε τις βανιλέτες και το χυμό του λεμονιού ..

 

Αφήστε το γλυκό  να κρυώσει αρκετά και βάλτε το σε καθαρά στεγνά βάζα.

Αφήστε τα ξεσκέπαστα μέχρι το κυδώνι να κρυώσει εντελώς .

Τότε και μόνο τότε βάλτε τα καπάκια ..

Φυλάξτε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Τέλειο σαν κέρασμα, μόνο του  ..Υπέροχο μαζί με γιαούρτι. Θεσπέσιο μαζί με παγωτό καϊμάκι.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>