Navigation Menu+

ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΕ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Posted on Apr 28, 2013 by in Επιδόρπια, Τούρτες & Τάρτες | 0 comments

2304201315894

Όλοι την έχουμε χτυπήσει και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ασπράδια χτυπημένα στο μίξερ. Όμως πόσο καλά την ξέρουμε; .

Για να μάθουμε την ιστορία της μαρέγκας, θα πάμε ένα ταξίδι στο χρόνο, περίπου 4 αιώνες πίσω. Σε μια μικρή έπαυλη δυτικά του Λονδίνου, στο Οξφορντσάιρ. Η πρώτη αναφορά που γίνεται σε «ψημένα ασπράδια αυγών με ζάχαρη» βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο βιβλίο μαγειρικής της Βρετανίδας Λαίδης Ελινορ Φέτιπλεϊς. Τα χειρόγραφα μετά το θάνατό της πέρασαν από ανιψιά σε κόρη και έπειτα σε μακρινούς απογόνους, μέχρι το 1986,οπότε η τελευταία κάτοχος του αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο με το όνομά της.

Τη δόξα ωστόσο για την επινόηση της μαρέγκας φαίνεται ότι πήρε ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης ο Γκασπαρίνι. Το 1720 έφτιαξε ένα γλυκό με βάση το ασπράδι και τη ζάχαρη και του έδωσε το όνομα μιας ελβετικής πόλης η οποία υπήρξε και η πηγή της έμπνευσής του, η πόλη λέγεται Μερίνγκεν. Αν και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη εφεύρεση του Γκασπαρίνι ήταν ένα βιβλίο που κάηκε σε βομβαρδισμό τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο μουσείο της Φρανκφούρτης όπου βρισκόταν, οι κάτοικοι της Μερίνγκεν εξακολουθούν να υπερασπίζονται μέχρι και σήμερα αυτή την εκδοχή της Ιστορίας βαφτίζοντας τη μαρέγκα το τοπικό τους γλύκισμα.

Η μαρέγκα πρέπει να δουλεύεται σε χαμηλή με μέτρια ταχύτητα για να εγκλωβιστεί καλύτερα ο αέρας μέσα. Από 20′ μέχρι και 50′ χτύπημα.

Το ασπράδι των αυγών είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών, πιο συγκεκριμένα είναι Αμινοξέα με υγρασία 87%. Μια από τις ιδιότητας των αμινοξέων είναι να ενσωματώνουν φυσαλίδες αέρα όταν τα χτυπάμε. Το ασπράδι με το μηχανικό χτύπημα μπορεί να αυξήσει μέχρι και 8 φορές τον όγκο του και όσο πιο πολλές φυσαλίδες αέρα περιέχει, τόσο πιο λευκό γίνεται το χρώμα του, γι’αυτό και χρησιμοποιείται και για να δώσει όγκο σε γλυκά. Στο ψήσιμο απελευθερώνεται ο αέρας και διογκώνονται τα γλυκά.

http://www.yumyum.gr/apps/gr/c/1/spag/i-maregka-k-i-istoria-tis.html

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

9 ασπράδια αυγού

525 γρ ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξύδι

3 κουταλάκια του γλυκού κόρν φλάουερ

2 κουταλάκια του γλυκού  κρεμόριο

 

Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.Χωρίζετε την ζάχαρη σε δυο μέρη.

Χτυπάτε τα ασπράδια,την μισή ζάχαρη και το κρεμόριο να ασπρίσουν και να αρχίσουν να πήζουν.

Ρίχνετε το ξύδι και το κόρν φλάουερ στο β¨μέρος της ζάχαρης και το ρίχνετε σταδιακά στο μίξερ.

Στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί(θα βοηθήσει αν σχεδιάσετε ένα κύκλο με μολύβι).

Η αν έχετε χρησιμοποιήστε τα ειδικά φύλλα σιλικόνης που έχουν έτοιμους κύκλους.

Αρχίζετε να στρώνετε την μαρέγκα.

Κάντε το ίδιο σε τρία φύλλα χαρτιού( τρία ταψιά όσες και οι βάσεις της τούρτας μας ).

Κρατήστε λίγη μαρέγκα για να κάνετε χρωματιστές ροζέτες για την διακόσμηση.

Βάλτε τα τρία ταψιά  σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα.

Ψήστε στους 130-140C για 2 ώρες και μετά στους 100C για να στεγνώσουν άλλη μια ώρα..

Αφήνετε να κρυώσουν  τουλάχιστον μια ώρα προτού στήσετε την τούρτα σας.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

450 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

4-5 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι η χυμό πορτοκαλιού

7 μεγάλα  αυγά

4 βανίλιες

600 γρ κρέμα γάλακτος 

Βάλτε την σοκολάτα, και το λικέρ κουαντρώ η γκραν μαρνιέ να λιώσουν σε σιγανή φωτιά, σε μπαίν μαρί..

Μπορείτε να βάλετε χυμό αντί για λικέρ ..

Η επιλογή είναι δική σας .

Ξεχωρίστε τα αυγά και χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Βάλτε τα σε ένα μπώλ.

Βγάλτε την λιωμένη σοκολάτα από το μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα να γίνει μια σφικτή σαντιγί.

Χτυπήστε τα κροκάδια με τις βανίλιες σε δυνατή ταχύτητα να ασπρίσουν. 

Ρίξτε μέσα στα κροκάδια κουταλιά κουταλιά το μείγμα της σοκολάτας.

Προσθέστε τη μαρέγκα και την σαντιγί .

Βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 2 ώρες).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΗΣ  ΤΟΥΡΤΑΣ

Κρατήστε λίγη μαρέγκα στην άκρη και χρωματίστε την με λίγο ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής της Wilton ..

<Κόψτε την>  σε σχήμα ροζέτας με κορνέ..

Κάντε την ίδια διαδικασία ψησίματος με τις βάσεις μαρέγκας..

Ψήστε για 2 ώρες περίπου  για να στεγνώσουν καλά..

Πλύντε και καθαρίστε τις φράουλες.

Αρχίστε το στήσιμο τής τούρτας σας.

Βάλτε  πάνω στην πρώτη βάση το 1/3 της μους σοκολάτας.

 

Συνεχίστε με το δεύτερη βάση και μετά με την τρίτη .

Βάλτε μους πάνω από το την τελευταία βάση μαρέγκας ..

 

Τοποθετήστε  στο κέντρο τις φράουλες σας και γύρω γύρω τις φούξια μικρές μαρέγκες.

Η διακοσμήστε όπως εσείς θέλετε.

Μπορείτε να βάλετε και γραμμές άσπρης σοκολάτας από πάνω ..

Αυτό έχει μείνει 24 ώρες μετά…

Ευτυχώς έχω καλούς φίλους που βοηθάνε στην κατανάλωση των γλυκών..

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

 

 

 

 


(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Στέλιος Μυλιώτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>