Navigation Menu+

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΨΩΜΙΟΥ

Posted on May 15, 2013 by in Κυρίως Πιάτα | 2 comments

1004201315181

Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί (αγγλ. bread) είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι. Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας (Giffen food).

Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επί πλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά (yeast) και η μαγειρική σόδα είναι συνήθη συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα (π.χ. σταφίδες), λίγη ζάχαρη, τεμάχια ελιάς, λαχανικά (π.χ. κρεμμύδι), ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) ή σπόρους (π.χ. σπόροι παπαρούνας). Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη (barm) ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στο φούρνο. Κατά την ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια με αποτέλεσμα παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί 1 έως 5 ώρες. Ο ιδεώδης χρόνος για να γίνει άριστο ένα ζυμωτό “χωριάτικο” ψωμί είναι 4 ώρες. Αν αφεθεί λιγότερο είναι άνοστο και δύσπεπτο, ενώ αν αφεθεί περισσότερο φουσκώνει πολύ και ξινίζει. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, το μαλακό σιτάρι είναι το πιο κοινό είδος δημητριακού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CF%89%CE%BC%CE%AF

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3-4 ψαρονέφρια

3-4 κρεμμύδια περασμένα στο μούλτι

6 φέτες ψωμιού για τόστ

μισό ποτήρι του κρασιού άσπρο κρασί

1 φλυτζάνι γάλα

1 φλυτζάνι ζωμό από κύβο κοτόπουλου η βοδινού

άσπρο πιπέρι–ρίγανη-πάπρικα-αλάτι

μισό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος

μοσχοκάρυδο

Κόψτε τα ψαρονέφρια σε φέτες εσκαλώπ και χτυπήστε τα να ανοίξουν..

Βάλτε τα να μαριναριστούν σε ρίγανη, αλάτι, πάπρικα και λίγο λάδι.

 

Κόψτε τις φέτες του τόστ σε κυβάκια(μόνο την ψίχα).

 

Σωτάρετε τα κρεμμύδια.

Σβήστε με το κρασί.

 

Ρίξτε το γάλα και τον ζωμό. Προσθέστε το ψωμί.

Αφήστε να  βράσει 15-20 λεπτά.

Προσθέστε το τέλος την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο.

Αν η σάλτσα σας είναι αραιή και δεν έχει δέσει,προσθέστε λίγο κόρν φλάουερ και ανακατέψτε..

Σωτάρετε τα ψαρονέφρια.

Αφήστε τα να πάρουν χρώμα και να ροδίσουν.

 

Σερβίρετε μαζί με την σάλτσα ψωμιού .

Καλή Όρεξη!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

2 Comments

  1. ωραια συνταγή παιδιά! Ποτε δεν ειχα φανταστει το ψωμι να μπορει να γινει σάλτσα! Τι ψωμι χρησιμοποιησατε αν επιτρεπεται? Γιατι τελευταια ειμαι τρελαμενη με το Κρις κρις Τοστιμο ψιχα και λεω να φτιαξω τη συνταγή με αυτό!

    Ευχαριστώ!
    Λένα

    • εμεις βαλαμε ψιχατοστ….να βγάλεις την κορα και να χρησιμοποιησεις μονο την ψιχα αν την κάνεις την συνταγη…καλη επιτυχια!!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>