ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο , ποώδεςετήσιο φυτό, ανήκει δε στο γένος Ιβίσκος (Hibiscus) και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών (Malvaceae). Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος).

Η καταγωγή της είναι από την Αφρική και σήμερα καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές και εύκρατες περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της.

Ο βλαστός της φτάνει τα δύο μέτρα ύψος, τα φύλλα της είναι σε σχήμα καρδιάς, με μακριούς μίσχους και έχουν 3-5 λοβούς. Τα άνθη της έχουν κίτρινο χρώμα, ενώ το κέντρο τους είναι σκούρο κόκκινο.

Ο καρπός είναι μακρύς, τριχωτός, με γωνίες και μήκος από 5-15 εκατοστά και τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος. Το τοίχωμα του καρπού είναι σαρκώδες και βλεννώδες, ενώ, όταν ωριμάσει, ο καρπός γίνεται ξυλώδης.

Οι μπάμιες τρώγονται μαγειρεμένες, σκέτες ή με κρέας, γίνονται κονσέρβες ή τουρσί με πίκλες. Πριν μαγειρευτούν συνηθίζεται να μουλιάζονται σε ξύδι και νερό, προκειμένου να μην έχουν βλεννώδη υφή όταν τρώγονται.

Στις ΗΠΑ συνηθίζεται να τρώγονται και τηγανιτές ή σε ένα είδος “σούπας” με κρέας και μπάμιες που ονομάζεται “gumbo”, ενώ σε μερικές χώρες τα σπόρια χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. Στις χώρες της ανατολής τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα φύλλα και τους άγουρους καρπούς γιακατάπλασμα κατά του πόνου.

Υπάρχουν δύο τύποι καλλιέργειας της μπάμιας, η ποτιστική και η ξερική. Οι ξερικές μπάμιες, που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα, είναι και οι πιο νόστιμες. Η μπάμια δεν αντέχει το ψύχος. Ευδοκιμεί σε καλοδουλεμένα δροσερά εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και στην Ελλάδα σπέρνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η συγκομιδή γίνεται δυο μήνες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι και το μήνα Αύγουστο. Κατά το μάζεμα χρειάζεται ο συγκομιστής να φορά οπωσδήποτε γάντια, γιατί προκαλείται έντονος κνησμός (φαγούρα) και ερεθισμός, ίδιος με αυτόν της τσουκνίδας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 27.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια

2-3 κρεμμύδια

5-6 σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι γλυκό σαμιώτικο κρασί

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ περασμένα από το μούλτι

1 κουταλιά σούπας  πελτέ

αλάτι

άσπρο πιπέρι-κόκκινο πιπέρι

2 κύβους κοτόπουλου η λαχανικών για γεύση

750 γρ μπάμιες

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σε κατσαρόλα για σοτάρισμα.

Τα γυρίζουμε  να σωταριστούν από όλες τις μεριές και να πάρουν χρώμα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια..

Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο ..

Προσθέστε και το σκόρδο κομμένο σε φετούλες.

 

Σβήστε με το κρασί .

 

Περάστε τα ντοματάκια από το μούλτι και ρίξτε τα στο φαγητό ..

Προσθέστε λίγο νερό να σκεπαστεί το κοτόπουλο  και ρίξτε τον πελτέ και τούς κύβους ..

Κλείστε το καπάκι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 200 βαθμούς

μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Βγάλτε από τον φούρνο και προσθέστε τις μπάμιες .

Ψήστε χωρίς καπάκι μέχρι να καρφώνονται οι μπάμιες  με το πηρούνι.

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 Comments
  1. αντι για σαμος VIN DOUX μπορουμε να βάλουμε Λήμνος βεν ντου μοσχάτος η ληλμνος απλώς μοσχάτος για φθηνότερα.

    1. φυσικα… οποιο μοσχατο εχετε… εμεις ειμαστε σαμιωτες και χρησιμοποιουμε τα τοπικα κρασια…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON