ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ,ΚΑΝΕΛΑ & ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ

Εκτός από τις κάπως άνοστες πίτες, τα κρεατοπιτάκια και τις πουτίγκες από το Yorkshire, έχουν και οι Βρετανοί το credit για μερικές -αν μη τι άλλο- ενδιαφέρουσες γεύσεις…

Ξεσκονίζοντας τα βιβλία της γαστρονομικής ιστορίας, ξεθάψαμε τέσσερα πιάτα τα οποία μπορούν οι Βρετανοί να διεκδικούν με υπερηφάνεια ως εθνικά τους. Εμείς τα παρουσιάζουμε, για όλους εκείνους που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το βρετανικό φαγητό με το ένα φρύδι τους ελαφρώς σηκωμένο…

Μηλόπιτα

Η μηλόπιτα είναι αμερικάνικη, σωστά; Υπάρχει μάλιστα και έκφραση για τον αγνό αμερικανισμό του γλυκίσματος αυτού που λέει για κάτι ότι είναι «τόσο αυθεντικά αμερικάνικο όσο η μηλόπιτα». Εδώ μάλλον θα χαλάσουμε ένα πολύχρονο και βαθιά ριζωμένο μύθο!

Μπορεί οι υπερατλαντικοί φίλοι των Βρετανών να έγιναν σταδιακά οι βασικοί καταναλωτές μηλόπιτας, ωστόσο οι ρίζες της τελευταίας βρίσκονται στο νησί. Μια από τις πιο παλιές αναφορές στη μηλόπιτα είναι στο «The Forme of Cury» του 1390, σαν «Tartys in Applis» (τάρτα μήλου), με τη γέμιση να βρίσκεται σε μια ζυμαρώδη «θήκη» που όμως, τότε δεν τρωγόταν και μάλιστα, δεν περιείχε καθόλου ζάχαρη.

Ευτυχώς για τον ουρανίσκο μας, η εξωτερική πλευρά της μηλόπιτας όχι απλώς καταναλώνεται πλέον, αλλά είναι και πεντανόστιμη, ενώ η γέμιση είναι αρκετά γλυκιά ώστε να καταναλώνεται άνετα και ως επιδόρπιο.

 

http://www.clickatlife.gr/geusi/story/8933

 

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΗΛΩΝ

08042012302

4 πράσινα μήλα ψιλοκομμένα

μισό φλιτζάνι ζάχαρη για το πασπάλισμα των μήλων

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

μισό φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ

Ψιλοκόβουμε τα μήλα και τα βάζουμε σε ένα μπώλ.

Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη,την κανέλα,το μοσχοκάρυδο  και το κονιάκ.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να φτιάξουμε την ζύμη μας.

 

ΥΛΙΚΑ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

0711201634121-2

2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)

3/4 φλιτζανιού  ζάχαρη

2 αβγά

2 βανιλέτες Alsa

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας γιαούρτι total

2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη

08042012303

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να ασπρίσει και προσθέτουμε την ζάχαρη.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες ,το γιαούρτι και το αλεύρι.

08042012310

Προσθέτουμε τα μήλα στο μείγμα μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει.

0711201634114-2

Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα .Το μείγμα μας πρέπει να είναι παχύρρευστο.

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι(διαμέτρου 26cm) και το πασπαλίζουμε με
αλεύρι.

(Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ κουμπωτή φόρμα).

Στρώνουμε το μείγμα μας και το ισιώνουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού .

0711201634116-2

Ψήνουμε 45-50 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσουν τα μήλα.

0711201634128-2

Μόλις κρυώσει αν θέλουμε καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη.

0711201634136-2

Είναι ιδανική για να την σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι η βανίλια και μπόλικη σαντιγί.

0711201634138-2

Μπορείτε κάθε φορά που θα σερβίρετε ένα κομμάτι να το ζεσταίνετε λίγο

στο φούρνο μικροκυμάτων προτού προσθέσετε το παγωτό.

0711201634127-2

Μια απλή και εύκολη συνταγή  ..

Γεμάτη με αρώματα μήλων,κονιάκ και μπαχαρικών…

Ευχαριστώ την μητέρα μου για την παραχώρηση της συνταγής..

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments
  1. Θεϊκη συνταγη…αντι για κονιακ εβαλα kalua ξαι αντι για γιαουρτι κρεμα γαλακτος….. ακομα τη μελεταμε στο σπιτι….

    1. μου αρεσουν οι ανθρωποι που πειραματιζονται με συνταγες…ναστε καλα!!

Leave a Reply to Greg m Cancel reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON